Spionajul rusesc are cumetri celebri și la Iași ?

cumetrie cu iz KGB-ist : axa USR / PNL / ,, Ziarul de Iași ,,  –  Chișinău – Moscova

@ mai mulți politicieni, jurnaliști și consultanți politici din Iași sînt în relații foarte bune cu doi politicieni basarabeni care au legături dubioase cu Ludmila Kozlovska, o ucraineancă expulzată din Polonia și UE, fiind bănuită că lucrează pentru spionajul rusesc

@ deputata USR Cosette Chichirău, deputatul  PNL Costel Alexe, senatoarea PNL Iulia Scîntei, liderul liberal Dorin Dobrincu, consultantul politic și jurnalistul Pavel Lucescu , consultantul politic și publicistul Mihai Vacariu, consultantul economic Marius Alexa ș.a.m.d. au făcut propagandă ori au lucrat pentru Andrei Năstase și Maia Sandu, politicieni basarabeni finanțați și sprijiniți de fundația Ludmilei Kozlovska, Open Dialog

@ ziarul britanic „Financial Times” scria în 2017 că finanțatorul Fundației Open Dialog, controversatul  miliardar ex-sovietic Muhtar Ablyazov, a fost arestat în Franța pentru implicare în activități criminale internaționale, inclusiv asasinate și spălarea a miliarde de dolari, proveniți din afaceri ilegale

 

 

De mai mulți ani, dacă cineva din politică, din presă ori din societatea civilă critică SRI, DNA sau politica Statelor Unite ale Americii, are parte, aproape instantaneu, de o etichetă starndard : ,, e omul Moscovei ,, . Nu contează dacă e vorba de o critică justificată, argumentată, fiindcă eticheta e aplicată după vechea regulă stalinistă : ,, cine nu e cu noi, e împotriva noastră ,, .

I-am putea spune acestei etichete și ,, mccarthy-istă ,, , de la numele senatorului american care, după ultimul război mondial, a declanșat în SUA un val primitiv și agresiv de represiune îndreptată, sub steagul luptei anti-comuniste, împotriva celor care nu gîndeau așa cum vroiau ,, adevărații americani patrioți ,, . Dar n-o să-i spunem ,, mccarthy-istă ,,  acestei etichete pavlovian-securiste , fiindcă asta ar însemna un act dușmănos contra Fratelui Nostru Mai Mare și Eliberator, Statele Unite ale Americii, fie numele lor binecuvîntat .

Să revenim însă la oile noastre carpatine. Zilele trecute a explodat în Polonia un scandal de spionaj care vizează Rusia. Iar firele acestui scandal, care se întind inclusiv către Republica Moldova și Romînia, duc tocmai spre unii dintre cei mai vocali patrioți euro-atlantici, aprigi demascatori ai ,, oamenilor Moscovei ,, .

Printre cei spre care duc firele noului scandal legat de spionajul rusesc se află și un pluton zdravăn de patrioți ieșeni, bravi luptători contra lui Putin.

 

Cine sînt Kozlovska, Fundația Open Dialog  și miliardarul Ablyazov

Într-o postare pe Twitter din 20 august, purtătorul de cuvînt al ministrului coordonator al serviciilor speciale poloneze anunța o decizie radicală a agenției de contraspionaj : ” Șeful Agenţiei de Securitate Internă a emis un aviz negativ pentru solicitarea Ludmilei Kozlovska privind acordarea permisului de şedere pe termen lung pe teritoriul UE, iar prin urmare, acesteia i-a fost interzis accesul pe teritoriul Poloniei şi Uniunii Europene” ( vezi foto ). 

Anunțul făcut pe Twitter de purtătorul de cuvînt al ministrului coordonator al serviciilor speciale poloneze 

 

Pașaportul Ludmilei Kozlovska

 

În aceeaşi postare se menţionează că avizul negativ, bazat pe informații provenite de la departamentul de contraspionaj, este legat, printre altele, de îndoielile privind sursele de finanţare a Fundaţiei Open Dialog, al cărei preşedinte este Kozlovska. Potrivit aceleași surse, inspectorii fiscali polonezi verifică proveniența surselor de finanțare a organizației.

Formal, Ludmila Kozlovska n-a fost acuzată direct de spionaj. Dar în anunțul oficial sînt amintite informațiile provenite de la departamentul de contraspionaj polonez, ceea ce e mai mult decît suficient pentru a înțelege că expulzata nu se ocupa cu broderia olandeză sau cu pictarea de icoane.

Cine e, deci, Ludmila Kozlovska ? Ce hram poartă Fundaţia Open Dialog ( FOD ) ? Pentru a înțelege partitura, să vedem cine plătește muzica.

Ludmila Kozlovska

 

În octombrie 2017, prestigiosul ziar britanic „Financial Times” publica un articol exploziv, scris de Tom Burgis, specialist în anchete al gazetei : „ Spionii, minciunile și oligarhul: în interiorul explozivei industrii londoneze a secretelor ,, https://www.ft.com/content/1411b1a0-a310-11e7-9e4f-7f5e6a7c98a2  ) . Din acest articol aflăm, mai întîi, de unde provine Muhtar Ablyazov, miliardarul ex-sovietic care finanțează Fundația Open Dialog : „ o comunitate selectă de raideri, care şi-au împărţit banditeşte între ei imensa avere a colosului URSS, jefuind fără milă toate republicile ex-sovietice, trecute sub controlul Rusiei în cadrul CSI. Procesele s-au întîmplat absolut la fel în Rusia, dar şi în statele ex-sovietice pe care Moscova încă le mai controla, din Kazahstan pînă în Moldova ,, . 

„Financial Times” ne lămurește apoi cu ce se ocupă fundația condusă de Kozlovska :  „ FOD s-a poziţionat din start în calitate de avocat al oligarhului şi nu a făcut economie de timp, bani şi efort pentru lobby în spaţiul public, dar şi în faţa instituţiilor europene, livrînd legenda conform căreia Ablyazov nu este un infractor de drept comun, escroc şi hoţ de miliarde, ci un disident, persecutat de conducerea Ucrainei, Kazahstanului şi Rusiei, care au emis în privinţa sa mandate internaţionale de arest ,, .

Pentru cei care cred în coincidențe : ,, 2009, anul în care apar problemele lui Ablyazov cu justiţia din Ucraina, Kahazstan, Marea Britanie şi ulterior Rusia, a coincis cu crearea Fundaţiei Open Dialog (FOD). Fundaţia a fost creată în Polonia de ucraineanca Ludmila Kozlovska, care l-a cunoscut pe Ablyazov la Kiev, încă din studenţie, în timpul „revoluţiei oranj” din 2004, finanţată de Ablyazov. Scopul creării fundaţiei, finanţate cu milioane de dolari anual de oligarh, este activitatea de lobby şi avocatură pentru finanţator, în spaţiul media, societate civilă, dar şi pe culoarele instituţiilor politice de la Bruxelles şi alte capitale europene. ,,

Ludmila Kozlovska, miliardarul ex-sovietic Muhtar Ablyazov și soțul polonez al ucrainencei, angajat al FOD

 

Numai că perdeaua de fum a fundației n-a prea avut succes și în justiția din Marea Britanie : ,, În februarie 2012,  Curtea de Justiţie de la Londra a emis o hotărîre prin care a confirmat faptele de escrocherie ale lui Ablyazov de la BTA şi l-a condamnat pe oligarh la 22 luni de închisoare . La 19 martie 2013, prin decizia Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra, hotărîrea a devenit definitivă. Înainte de emiterea deciziei definitive a instanţei de la Londra, Ablyazov fuge şi din Marea Britanie ,, .  Conform ,, FT ,, , Ablyazov a fost dat în urmărire internaţională de Interpol , după fuga lui de justiţia britanică, fiind ulterior arestat în Franța.

Ca o concluzie, „Financial Times” scrie că, sub acoperirea legendei de prigonit al regimului Putin,  miliardarul ex-sovietic ar fi, de fapt, omul Moscovei, o dovadă în acest sens fiind implicarea în cadrul fundației lui a unei firme rusești de armament.

 

 

Filiera basarabeană

Președinta Fundației Open Dialog, recent expulzata Kozlovska, are legături strînse cu cei doi lideri ai opoziției basarabene – Maia Sandu și Andrei Năstase. Kozlovska a făcut lobby la Bruxelles  pentru cei doi politicieni , după cum se poate vedea și din fotografiile postate de ea pe Facebook, fotografii în care apar și politicieni din Romînia ( vezi foto ).

Kozlovska la Bruxelles, alături de Andrei Năstase, Maia Sandu, politicieni romîni, jurnaliști, avocați, oameni de afaceri 

 

De asemenea, în presa din Chișinău au apărut informații că Maia Sandu, lidera PAS, ar fi fost finanțată de fundația miliardarului-infractor, acuzație la care lidera opoziției basarabene n-a dat încă un răspuns, evitînd să clarifice problema . Anterior, fiind întrebată de unde are bani pentru deplasări, neavînd un serviciu ori altă sursă de venit, ea declarase că deplasările pe care le face în străinătate sînt suportate de ,, o prestigioasă fundație internațională ,, .

Maia Sandu, lidera PAS

 

Care e explicația acestor legături sulfuroase dintre doi lideri politici, care se declară pro-europeni, și banii unui miliardar-infractor ex-sovietic, spălați printr-o fundație condusă de o persoană bănuită de spionaj pentru Rusia ?

După cum am mai scris ( https://www.7iasi.ro/liberalii-alexe-si-dobrincu-sustin-omul-unor-infractori-basarabeni/), Andrei Năstase, liderul PPDA, are în spate banii și influența unor milionari-infractori din Republica Moldova, Victor și Viorel Țopa, condamnați la închisoare și fugiți din țară, sub pretextul persecuțiilor politice. O poveste asemănătoare cu cele vîndute de fundația expulzatei Kozlovska, finanțată de miliardarul-infractor Ablyazov. De altfel, infractorul Victor Țopa, ex-ministru comunist, e nașul de cununie al pro-europeanului Andrei Năstase, finul ex-procuror care a anchetat dosarul nașului-infractor.

,, Pro-europeanul ,,  și ,, romînul ,, Andrei Năstase, coleg de miting cu ex-comunistul Igor Dodon, președintele pro-rus al R. Moldova, și Renato Usatîi, interlop și politician pro-rus, arestat și apoi refugiat la Moscova

 

Mai mult – Andrei Năstase și Maia Sandu sînt colegi , în salonul de lux al Fundației Open Dialog, cu o listă întreagă de interlopi sau extremiști de calibru greu : milionarul-infractor Veaceslav Platon, aflat acum în pușcărie, este considerat agent al serviciilor speciale ruseşti ; politicianul pro-rus Renato Usatîi, și el arestat pentru afaceri ilegale, bănuit de legături cu spionajul rusesc și mafia moscovită ( refugiat acum în Rusia ) ; extremistul pro-rus Grigore Petrenko, care pregătea acțiuni violente la Chișinău, arestat și refugiat apoi peste hotare etc.

Milionarul-pușcăriaș Veaceslav Platon, coleg cu Andrei Năstase și Maia Sandu pe listele fundației conduse de ucraineanca expulzată din Polonia  

 

Presa basarabeană scrie că milionarul Veaceslav Platon, pentru eliberarea căruia luptă acum Fundația Open Dialog, este cel care a organizat, alături de milionarul Ilan Shor și sub acoperirea serviciilor speciale de la Moscova, devalizarea Băncii de Economii a Moldovei, după o schemă identică celor aplicate de Ablyazov. Tot Platon e cel care a organizat în Moldova, în perioada 2012-2014, celebrul ,, Laundromat rusesc ,, , adică spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia, cu implicarea serviciilor speciale ruseşti.

Iată deci cum arată frumoasa grădină zoologică a Fundației Open Dialog și a miliardarului-infractor Ablyazov.. Cu lideri politici pro-europeni ca trofeu principal .

 

 

Cumetrii ieșeni ai politicienilor încuscriți cu spionajul rusesc

În timpul recentei campanii electorale pentru funcția de primar al Chișinăului, candidatul opoziției, Andrei Năstase, adică politicianul care a beneficiat de serviciile fundației cu iz de spionaj rusesc, a fost consiliat, oficial, de doi consultanți politici ieșeni ( plus unul mai discret ), fiind sprijinit public de mai mulți politicieni de pe malurile Bahluiului. Să vedem cine sînt acești mari patrioți ai reunificării, aprigi combatanți contra influenței Moscovei.

Pavel Lucescu 

Editorialist al ,, Ziarului de Iași ,, și fost consilier al președintelui Partidului Moldovenilor,  primarul C. Simirad ( liderul comunist V.Voronin, ex-președinte al R. Moldova, declara, după o întîlnire discretă cu Simirad, că ,, Partidul Moldovenilor e încă o dovadă că romînii îi asupresc pe moldoveni ,, ). Recent, P. Lucescu instiga public la omorîrea violentă a liderului PSD, Liviu Dragnea, și recunoștea că e de acord cu violențele fizice de tipul celor de la manifestația din 10 august din Piața Victoriei ( https://www.7iasi.ro/omoriti-l-pe-dragnea-de-pavel-lucescu/ ) .

Lucescu fost consultant electoral al lui Andrei Năstase. După încheierea campaniei pentru funcția de primar al Chișinăului, face o propagandă asiduă pentru fostul său client și pentru aliații acestuia.

 

 

Mihai Vacariu

Este consilierul deputatei USR Cosette Chichirău, profesor asociat la SNSPA și are o rubrică despre Republica Moldova pe site-ul ziarului ,, Adevărul ,, . A fost consultant electoral al lui Andrei Năstase. La fel ca P. Lucescu, face o propagandă ferventă pentru fostul său client și pentru aliații lui, ignorînd informațiile publice și deontologia elementară, atît ca profesor la o facultate de ștințe politice, cît și ca publicist.

 

 

Marius Alexa

Consultant economic,  politician liberal și profesor la Universitatea ,, Petre Andrei ,, , lider al unor structuri masonice și para-masonice, asociat în afaceri cu Al. Lăzescu, acționar și editorialist la ,, Ziarul de Iași ,, . A organizat vizita primarului ex-PSD Mihai Chirica în SUA, alături de Lăzescu, dar și vizite de afaceri în Rusia ( Siberia, Extremul Orient ).

Alexa nu și-a asumat oficial poziția de consultant electoral al lui Andrei Năstase, dar surse credibile  din mediul politic ieșean afirmă că a fost implicat în campania liderului opoziției basarabene, pe care l-a susținut și prin declarații publice, preluate de presa controlată de șeful PPDA.

 

Iulia Scîntei

Senatoare PNL de Iași, vice-președintă a Senatului Romîniei. A făcut propagandă intensă pentru Andrei Năstase, în timpul recentei campanii electorale, conform consemnului dat de partid .

 

Costel Alexe

Deputat PNL de Iași, președinte al organizației liberale județene. La fel ca șefii lui liberali de la București, a fost un susținător fervent al candidaturii lui Andrei Năstase, atît în mediul on-line, cît și direct.

 

Cosette Chichirău

Deputată USR de Iași, consiliată de Mihai Vacariu, consultantul electoral al lui Andrei Năstase. Asemeni liderilor naționali ai partidului, a făcut o campanie zeloasă în sprijinul candidatului sprijinit de fundația expulzatei Kozlovska.

 

Dorin Dobrincu

Lider liberal, fost candidat la șefia PNL Iași, cercetător la Institutul de Istorie ,, A.D. Xenopol ,, al Academiei Romîne, fost director al Arhivelor Naționale. A făcut propagandă pentru candidatul A. Năstase, preluînd automat opiniile pe această temă emise de Armand Goșu, fost consilier al ex-ministrului de externe Teodor Baconschi.

 

Desigur, odată cu explozia scandalului legat de Ludmila Kozlovska și de dubioasa fundație a miliardarului-infractor, nu înseamnă că ieșenii amintiți mai sus sînt, automat, agenți ai Rusiei.

Dar acest scandal , și mai ales implicațiile lui din R. Moldova și Romînia, îi obligă pe cei amintiți să ofere opiniei publice explicații și clarificări. Iar asta e valabil în special pentru cei cu funcții plătite din banii publici.

Da, Plahotniuc, stăpînul actual al țării din stînga Prutului, e un oligarh cu apucături mafiotice. Dar a sprijini contra lui niște infractori mai mici ori niște slugi ale lor, legate de oamenii Moscovei, nu înseamnă că vom avea, la granița de Est a Romîniei, o Republică Moldova mai sănătoasă,  mai curată și mai sigură.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here