Primarul Chirica și subordonații lui distrug spațiile pentru pietoni

angajații Primăriei Iași intră cu camioane grele printre ieșenii care merg pe jos 

@ de ani de zile, subalternii primarului Mihai Chirica distrug pavajul din Piața Voievozilor, intrînd cu camioane de cîteva tone pe spațiul destinat exclusiv pietonilor  

@ pretextul pentru distrugerea periodică a pavajului sînt lucrările de întreținere a spațiului verde, lucrări care ar putea fi efectuate manual sau cu utilaje mult mai ușoare

@ pavajul a fost deteriorat din start de apa de ploaie acumulată în denivelări, din cauza lucrărilor de proastă calitate, iar camioanele de mare tonaj continuă distrugerea spațiului public, amenajat din banii ieșenilor

@ Poliția Locală, subordonată tot primarului Chirica, se face că nu vede această distrugere permanentă și primitivă a proprietății publice

 

Pavaj în bătaie de joc, plin de denivelări, găuri sau bălți

Cînd Piața Voievozilor a fost pavată, acum cîțiva ani, s-a întîmplat o bătaie de joc specifică mai tuturor contractelor bazate pe banii de la bugetele publice. O situație care se poate întîlni peste tot în Iași, nu doar în cartierul Alexandru cel Bun : din cauza lucrărilor de proastă calitate, pe care Primăria Iași le-a accceptat automat și le-a plătit integral, fără probleme, în pavaj au început să apară imediat denivelări vizibile.

Din cauza apei acumulate în urma ploilor, pavajul s-a deteriorat apoi permanent, iar denivelările au devenit din ce în ce mai mari, transformîndu-se periodic în adevărate bălți. Cînd nu e plină doar de dîmburi sau găuri,  ca un peisaj de pe o Lună amenajată de primărie, Piața Voievozilor e un teritoriu al bălților din pavaj. Un fel de toloacă urbană, unde s-ar putea crește pești de mici dimensiuni, dacă primarul ar deveni pasionat de pescuit.

Această bătaie de joc la adresa ieșenilor ( și a banilor plătiți de ei pentru bugetul primăriei ) pare să nu fie de ajuns pentru primarul Chirica și subordonații lui. Angajații instituției conduse de ,, cel mai bun primar din țară ,, ( citat din marele actor & activist Victor Rebengiuc ) au hotărît că nu sînt de ajuns distrugerile provocate în Piața Voievozilor de lucrările făcute în bătaie de joc.

Așa că, de mai mulți ani, tot în bătaie de joc, subordonații primarului  & ,, generalului ,, Chirica continuă distrugerea proprietății publice, cu ajutorul ,, armamentului greu ,, din dotarea Primăriei Iași. Cu alte cuvinte, proprietatea publică e distrusă cu utilaje aflate tot în proprietate publică. Ca să fie totul în famiglie.

Camioanele  ,, generalului ,, Chirica atacă pietonii și pavajul

De mai mulți ani, angajații Primăriei Iași au un obicei bizar și primitiv : intră cu camioane grele în Piața Voievozilor, pentru a efectua diverse lucrări de întreținere. Asta în ciuda faptului că Piața Voievozilor este un spațiu destinat pietonilor și bicicliștilor, deci nu este proiectat și construit pentru a suporta utilaje cu greutate de cîteva tone .

În plus, lucrările respective, executate de subalternii primarului Chirica, pot fi efectuate și manual sau cu utilaje mult mai mici, care nu ar distruge pavajul în mod permanent, așa cum o fac camioanele de mare tonaj cu care intră în acel spațiu angajații primăriei.

Un astfel de caz s-a întîmplat zilele trecute, cînd un camion de mare tonaj al Primăriei Iași a intrat pe pavajul din Piața Voievozilor, efectuînd o lucrare pentru care era de ajuns un singur om : preluarea sacilor cu iarba tăiată de pe spațiile verzi.

Sacii cu iarbă tăiată cîntăresc doar cîteva kilograme, iar pînă la strada aflată în spatele Pieții Voievozilor, adică un loc unde camionul putea intra legal și normal, fără să distrugă pavajul, erau doar 20-30 de metri. Deci sacul de cîteva kilograme putea fi cărat fără probleme de un om, pînă la camion.

Dar subordonații primarului Chirica, din nesimțire sau în bătaie de joc, preferă să intre cu camionul de cîteva tone printre pietoni, distrugînd pavajul și deranjînd ieșenii care au ieșit la o plimbare, într-un loc unde un camion de mare tonaj n-are ce căuta, mai ales în mod repetat și aberant.

 

Deși această nesimțire distructivă e o practică veche pentru angajații Primăriei Iași, ,, cașchetarii ,, de la Poliția Locală se fac că nu văd nimic și tac precum delfinii în păpușoi, deși au ca obligație depistarea, împiedicarea și sancționarea distrugerii proprietății publice. Fiind tot în subordinea Primăriei Iași, pretorienii de carton ai lui Mihai Chirica, ca orice corbi bugetari, nu vor să le scoată ochii tocmai corbilor-colegi, cu camioane grele în dotare.

Dacă un simplu ieșean ar scuipa semințe în Piața Voievozilor, ori ar zgîria o bancă, ,, cașchetarii ,, conduși de marele polițist Liviu Zamfirescu ar lua rapid măsuri. Dar cînd distrugerile și circulația ilegală au ca vinovați angajații primăriei lui Chirica, polițiștii locali, care patrulează zilnic prin zonă, au ochelari de cal mort. Se știe doar : după cum au stabilit procurorii, Poliția Locală de la Iași e bună doar pentru a spiona amantele și rivalii primarului.

Iar primarul Mihai Chirica pare bun doar de leorbăituri tricolore și de steaguri uriașe. Proprietatea publică a orașului e ultima lui preocupare. Fiindcă nu-i construită și reparată pe banii lui, ci ai proștilor care l-au votat. Iar o nouă reparație a pavajului din Piața Voievozilor, în an pre-electoral, înseamnă noi contracte. Și noi comisioane. Și noi voturi.

Treceți, deci, camioane romîne, Carpații ! Prin Piața Voievozilor, cu oprire la secția electorală și la caseta de valori bancară.

Ieșenii care au observat situații asemănătoare în alte zone ale orașului pot trimite informații și fotografii sau imagini video pe adresa redacției.

Lucian Postu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here