” Omorîţi-l pe Dragnea ! „, de Pavel Lucescu

– despre cum instigarea publică la crimă devine act civico-patriotic –

 

Într-o postare publicată zilele trecute pe pagina sa de Facebook, Pavel Lucescu, editorialist al ” Ziarului de Iaşi „, scrie scurt şi cuprinzător : ” Dragnea merita soarta lui Ceauşescu. Dar în chinuri, nu aşa, sumar „.

Dacă aţi uitat : pe 25 decembrie 1989 ( prima zi de Crăciun ortodox ), Nicolae Ceauşescu, dictator comunist al Romîniei, a fost împuşcat după un scurt pseudo-proces, împreună cu soţia sa. Deci editorialistul ziarului unde GDS-istul Al. Lăzescu este acţionar / şef / editorialist ne spune că preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD ar trebui nu doar omorît prin împuşcare, împreună cu partenera lui de viaţă, ci şi chinuit înainte de a muri.

Chinuit cum ? Împuşcat mai întîi în picioare, mîini, abdomen, apoi în cap ? Electrocutat ? Bătut pînă la desfigurare ? Cu unghiile scoase pe rînd, cu cleştele ? Cu partenera de viaţă chinuită şi omorîtă înaintea lui, ca dictatorul PSD-ist să treacă şi prin chinuri psihice, nu doar fizice ?

Editorialistul ” liderului presei ieşene ”  ( ” garantat GDS ” ) nu ne mai spune, pe Facebook, prin ce chinuri ar trebui să treacă dictatorul Dragnea, înainte de a fi omorît. Însă în editorialul scris peste trei zile pentru ” Ziarul de Iaşi „, după ce se alătură filozofului muiofor Liiceanu în elogiul oralităţii anti-PSD, ne spune ceva clar, ca să înţelegem că vorbele despre omorîrea şefului Camerei Deputaţilor nu sînt o deviere accidentală, de beţivan alcoolizat prin crîşme obscure : ” Dacă ce scriu aici vi se pare o justificare a violenţelor, da, într-un fel aşa e „.

Pauză de gîndire.

Fondatorul Mişcării Legionare, ” Căpitanul ” Zelea-Codreanu, e considerat un criminal, fiindcă l-a împuşcat pe prefectul Iaşului, ” în legitimă apărare „, după cum declară în respectivul dosar mai mulţi martori. Pavel Lucescu, care instigă public la omorîrea  violentă a celui de-al treilea om din statul romîn, asumîndu-şi explicit instigarea la violenţă, e un cetăţean onorabil, doldora de spirit civic şi de patriotism înalt. Un spirit civic demn de a fi exportat şi în Republica Moldova, unde patriotul Lucescu a fost, recent, consultant electoral al liderului opoziţiei, Andrei Năstase.

Numai naivii, idioţii şi parşivii toxici pot spune că astfel de instigări publice la violenţă şi crimă sînt figuri de stil, artificii metaforice. Cînd situaţia din Romînia e atît de radical antagonizată şi explozivă, numai proştii, cretinii sau provocatorii pot spune că e în regulă să arunci cu artificii aprinse în benzinărie. Iar ” Cauza Sfîntă a Democraţiei şi Dreptăţii ” e doar perdeaua de fum după care stau ascunse interese cinice, concrete şi absolut nocive pentru turmele de oi civice, care se lasă folosite drept carne de tun.

Repet, pentru naivi, proşti sau idioţi : da, cred că Dragnea merită, pentru infracţiunile comise în Teleorman, destui ani de puşcărie. La fel ca mulţi politicieni, de toate culorile. Da, jandarmii care au folosit nejustificat sau excesiv violenţa trebuie cercetaţi, judecaţi şi pedepsiţi, administrativ sau penal. Dar a crede că instigările publice la violenţă şi crimă pot fi o soluţie … asta înseamnă o formă de alienare decerebrantă, un topor cu care unii vor să facă chirurgie oncologică. Dar nu aduc vindecare, ci agravează iresponsabil o hemoragie deja periculoasă.

Sau poate vi se pare că astfel de cuvinte, scrise pe Facebook sau ca editorial al unui ziar de impact, au acelaşi efect ca zbierătele unui beţivan abrutizat, la o berărie de mahala ? Ele sînt mult mai explozive şi mai contagioase decît spun banalizatorii infecţiei. Iar lista cu aprobatori ai instigării lui Lucescu de pe Facebook e mai mult decît revelatoare : un şef de departament la ” Ziarul de Iaşi „, un cercetător şi publicist, colaborator la acelaşi ” lider al presei ieşene „, un fost consilier de presă al ex-liderului comunist basarabean Marian Lupu, o soţie de parlamentar USR, alţi ziarişti sau ex-ziarişti etc. Lume bună, pentru care incitarea publică la crimă e un act democratic, civic, normal.

Dacă aş coborî la nivelul cvasi-neanderthalian al lui Lucescu şi al tribului său de pseudo-intelectuali de peşteră, aş putea spune şi eu, legitimat chiar de corifeii jegului mental : ” Scuipaţi-l pe Lucescu şi daţi-i una peste bot  !” , sau ” Daţi-i lui Liiceanu un şut în dos şi-o palmă peste ceafă ! ” , ori ” UE, Liiceanu ! „. Etc. Doar că eu, spre deosebire de aceşti corigei ai infecţiei mentale, ştiu că amplificarea mizeriei e un simptom, nu o terapie.

Aşa că o să închei, parafrazînd o întrebare recentă a unui om care a făcut greva foamei şi s-a luptat, în Romînia comunistă, cu o dictatură adevărată, nu cu una inventată : dacă ” cei buni ” încep să fie la fel de sălbatici precum ” cei răi „, care mai e deosebirea dintre ei şi cum mai poate veni salvarea din mlaştina în care sîntem prinşi ?

Dorin Tudoran îl cheamă pe acest om care nu crede în soluţia muioforilor agresivi. Şi, desigur, scrie la ordinul lui Putin. Drept pentru care sînt alături de el şi de toţi cei care ştiu că doar un diagnostic onest poate fi începutul unei vindecări reale. Nu instigarea la violenţă şi crimă, aruncată din dosul ecranelor de tot felul de reziduuri care, dacă va curge şi mai mult sînge, vă vor explica, doct, ce proşti sînteţi, fiindcă n-aţi înţeles o expresie figurată.

Dar atunci sîngele va fi real, nu figurat. Şi va fi al vostru, nu al lor.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here