Şorănescul şi cultura

Costică Şorănescu e un nene cu figură de crîşmar din Codăieşti, maniere de recepţioner de hotel comunist şi vrăjeală ieftină, de popă rural. Vremurile lui de glorie au fost alea cînd nea mustaţă era director la răposatul Romtelecom, alături de prea-curatul tov. Sandu Gagea. Poziţie din care, evident, nea Costică n-a furat cu camionul şi nici n-a luat comisioane cu ambele mîini, feri-t-ar sfîntu’, al naibi’ să hie cine s-a gîndi la aşa şeava …

Toată averea lui, ieşită ulterior la suprafaţă precum submarinul atomic ” Manglesius „, a avut ca origine, desigur, economiile de-o viaţă, rezultate din meniul zilnic pe bază de covrigi, chişleag şi mămăligă rece, părpălită pe plita cu foc de ciocălăi. Numai că socoteala de-acasă, vizavi de averea făcută la Romtelecomul de stat, nu s-a potrivit 100 % cu capitalismul privat din tîrg, aşa că nea ex-directoru’ Costică a văzut falimentul cît elefantul trecînd peste biznisurile lui. Mde, una e să fii director la stat şi să-ţi vină totul de-a gata, pe banii proştilor, şi alta e să faci afaceri pe bune, după legile pieţei economice. Mai ales că ar fi un pic bizar să te furi singur, chit că ” amintirile te chinuiesc, amintirile te răscolesc „.

După ce a dat-o în gard cu biznisurile şi s-a făcut de cacao ca presupus manager de succes, nea Costică crîşmarul s-a hotărît s-o dea pe cultură, fi’n’că pe tarlaua asta fiscul, anti-frauda şi procurorii intră mai cu fereală. Aşa l-am putut vedea pe nea Mecenache povestind la TVR Iaşi cum a făcut el liceul de artă, demult, cînd Romtelecomul se chema PTTR, iar furtul, mai ales de la stat, se pedepsea cu puşcărie grea. Aşa că a cui crîşmă ex-falimentară putea găzdui o expoziţie de artă, plus un concurs colateral ? A lu’ nea artistu’ refulat Costică, evidamente. Şi cine putea face reportajul, decît însuşi şeful TVR Iaşi, Vasile Arhire, ex-activist fruntaş al organizaţiei comuniste de tineret, cel care a semnat un pact cu Securitatea lui Ceauşescu, da’ e om onorabil, frate … Asta ca să fie complet tabloul retro, pour les connaisseurs.

Acu’, ce să zic, decît să fure cineva de la stat, ori de la privat, mai bine să facă expoziţii la crîşmă. Ori să se facă geambaş de tablouri, desene şi ” sclupturi „. Numa’ că, în cazu’ ăsta, nea Costică Şmenorescu ar trebui să ţină cont de experienţa unei alte celebrităţi bahluieze care s-a ocupat cu învîrteala de tablouri, ex-procurorul penal Emilian Eva, care s-a ales cu oarece puşcărie de pe urma dragostei de artă. În rest, baftă, nea Costică, ” dă-i înainte, cu tupeu „, cum zicea cîntecu’. Ăla vechi, că ăla nou o să sune cam aşa : ” La Costică-n galerie, / Şed tablouri, cam o mie, / Electrice, nu pictate, / Cu dosare asortate „. Instalaţie plăcută, nea Gugănhaime, şi să te vedem cumătru cu Luvrul !

Lucian Postu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here