Șora, Patapievici, Rebengiuc, Gulea – la braț cu un penal DNA grotesc

Gardul & leopardul

* Mihai Șora, Horia-Roman Patapievici, Victor Rebengiuc și Stere Gulea, mari #Rezistenți morali ai patriei, îl cauționează public pe inculpatul Mihai Chirica, primar al orașului Iași, trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru acuzații vizînd cheltuirea ilegală a banilor publici

* toți acești lideri ai societății civile se declară împotriva prezenței în funcții publice a ,, penalilor ,, , adică a persoanelor condamnate sau cercetate pentru acuzații penale

* deși primarul Chirica, ex-membru PSD, a stîrnit recent un scandal național, proclamîndu-se urmașul militantei anti-comuniste Doina Cornea, cei patru lideri civici n-au fost deloc deranjați de această declarație grotescă, în ciuda faptului că şi-au declarat mereu admiraţia şi susţinerea pentru disidenta clujeană

* culmea penibilului și a slugărniciei a fost atinsă de actorul Victor Rebengiuc, care l-a gratulat pe penalul Mihai Chirica, în scris, cu un titlu duhnind a ceaușism de mahala : ,, cel mai bun PRIMAR din țară ,,

Romînii pro-occidentali au, de trei decenii, cîteva modele, cîțiva lideri de opinie în care cred necondiționat, ca într-o busolăcare nu poate greși niciodată, atunci cînd arată Nordul salvator. Printre acești lideri civici, avînd o influență mai mare sau mai mică, se numără și Mihai Șora, Horia-Roman Patapievici, Victor Rebengiuc și Stere Gulea .

Victor Rebengiuc a devenit celebru ca lider civic în decembrie 1989, cînd a adus la TVR un sul de hîrtie igienică, îndemnîndu-i pe lăudătorii dictatorului Ceaușescu, imediat convertiți la noua demagogie a libertății, să se șteargă mai întîi la gură de propaganda comunistă. Mihai Șora, fost ministru în guvernul FSN condus de Petre Roman și patronat de Ion Iliescu, e aclamat frenetic pentru participarea sa la mitingurile anti-PSD din seria #Rezist. Horia-Roman Patapievici, fost președinte al ICR și susținător fervent al lui Traian Băsescu, e celebru pentru criticile sale virulente la adresa clasei politice de după 1990, în timp ce Stere Gulea, membru al GDS, a devenit un reper al societății civile după ce a regizat, în 1991, filmul despre lungul protest anti-FSN din Piața Universității.

Patru cavaleri ai moralității publice, s-ar zice. Din păcate pentru Romînia și pentru naivii care cred în liderii de opinie amintiți, cvartetul civic sus-pomenit s-a dovedit a fi compus nu din patru cavaleri ai Apocalipsei, ci din patru cașcavalieri penibili ai Aproxilipsei.

Urmașul Doinei Cornea are dosar penal la DNA

7 Est a publicat recent documentele oficiale prin care actualul primar al Iașului, ex-PSD-istul Mihai Chirica, este inculpat de DNA pentru acuzații vizînd fapte penale din perioada cînd era viceprimar și mînă dreaptă a primarului PSD-ist Gheorghe Nichita, condamnat deja la închisoare și cercetat penal în alte dosare de corupție. Altfel spus, primarul Chirica este un ,, penal ,,  , conform terminologiei folosite de președintele Iohannis și de militanții #Rezist .

Nu demult, același primar Chirica a făcut o declarație publicăabsolut grotescă, prin care ex-pesedistul se proclama, nici mai mult, nici mai puțin decît urmașul militantei anti-comuniste Doina Cornea și continuatorul luptei sale. Scandalul național stîrnit de aceastădeclarație ultra-penibilă venea în continuarea lungului șir de asemenea declarații, prin care actualul primar al Iașului se compara cu Isus Hristos ori era împotriva numirii unei femei musulmane ca prim-ministru, invocînd ca argument suprem statuia lui Ștefan cel Mare.

În ciuda acestor lucruri evidente și intens mediatizate, patru cavaleri civici ai luptei anti-penale și ai moralității publice n-au avut nici o problemă în a se afișa alături de penalul și grotescul primar Mihai Chirica. Ba chiar i-au și cîntat în strună, pe patru voci, cu unele accente penibile, de o slugărnicie greu de închipuit. Cei patru sînt nume grele ale vieții publice din Romînia : Mihai Șora, Horia-Roman Patapievici, Victor Rebengiuc și Stere Gulea.

Șora, Rebengiuc și Gulea s-au înfrățit cu penalul Chirica sub sigla unui festival de film finanţat de primăria ieșeană, în timp ce Patapievici l-a cauționat pe edilul cercetat de DNA cu ocazia unui eveniment organizat la Iași de o firmă de licitații artistice, firmăunde moralistul bucureștean ocupă o funcție de conducere.

 

 

Cultură cu garnitură de propagandă politică

La conferința de presă ce a marcat deschiderea festivalului de film ieşean, atmosfera presupus culturală a fost împănată cu ,, șopîrle ,, politice mai mari sau mai mici, toate în beneficiul gazdei din primărie , care plătise muzica, plus ,, felicitările, masa și dansul ,,.

Unul dintre subalternii primarului, director al Ateneului Tătărași, a ținut morțis săși exprime atașamentul față de șeful Chirica, inamic al lui Liviu Dragnea, făcînd aluzii profunde și glumițe de berărie despre județul Teleorman. Stere Gulea nu s-a lăsat nici el mai prejos decît funcționarul primăriei, făcînd și el o glumiță de care a rîs primul, ca încurajare pentru cei din sală : i-a transmis primarului Chirica ,, salutări de la Liviu Dragnea ,, . Ca musafir cuminte, Gulea nu i-a transmis şi salutări de la DNA gazdei sale penale, dar o poate face cu ocazia viitoarei vizite la Iaşi. Sau de la Bucureşti, unde va mai e invitat pe banii primăriei ieşene.

Cel mai hotărît în a trage spuza politică pe turta primarului a fost alt participant la conferința de presă, Doru Tompea, ” eminenţămaronie ” a lui Chirica şi fondator al unei universități private al cărei rector a fost arestat pentru acuzații de corupție, împreună cu alți profesori din conducerea respectivei universități. Fost mare șef al asociației studenților comuniști și mic țuțăr al lui Nicu Ceaușescu, Doru Tompea s-a autoglorificat mai întîi, ca organizator de evenimente culturale în vremea dictaturii, fiind aprobat copios de Victor Rebengiuc. Apoi fostul activist-șef comunist, convertit la democrație, a trecut la atacuri politice contra neo-comuniștilor din guvern, dujmani care mor de ciudă că n-au valuarea fostului lor coleg de PSD Mihai Chirica. Toată această tiradă avînd aprobarea explicită sau tacită a marilor repere morale prezente la aceeași masă. Plus reperele artistice : Vlad Ivanov, Irina-Margareta Nistor, Simona Bondoc, Daniel Sandu etc.

 

 

 

 

 

 

 

,, Rebengiuc – înc-o limbă și mă duc ,,

În toată această comedie ieftină, cu accente grotești, culmea penibilului și a slugărniciei a fost atinsă de Victor Rebengiuc . Ingnorînd orice precauție igienică, celebrul actor s-a făcut de rîs, comportîndu-se ca un lăutar căruia chefliii de mahala i-au lipit o bancnotă pe frunte, cu scuipat, ori ca un arșinel de duzină, închiriat cu ora la o șușanea de mîna a șaptea.

Ca și cum cauționarea publică a unui inculpat DNA nu era de ajuns, marele reper moral a ținut să facă exces de zel cu atitudinea sa ultra-prietenoasă față de primarul penal, care a patronat primirea de către actor a unui premiu la festivalul ieșean. Mai mult, Victor Rebengiuc a vrut să lase și o urmă scrisă a slugărniciei sale – a scris pe panoul de prezentare a festivalului un mesaj cu un dezgustător iz ceaușist : ,, Iașul are cel mai bun PRIMAR din țară ,, . Cu majuscule pentru ” primar „, ca la știrile de senzație, șoc și groază. Semnat ,, Victor Rebengiuc ,, .

Cît de bun e primarul penal al Iașului ? Asta ar putea afla lingăul său celebru de la multe zeci de mii de ieșeni simpli, care nu dau premii la festivaluri, dar plătesc pentru ele, inclusiv pentru transport, cazare, masă și cadouri.

Cît de penibil a fost marele reper moral Rebengiuc puteți vedea din fotografiile cu care s-a împăunat pe Facebook primarul penal by DNA. Doar omul plătise pentru spectacol, de ce să nu se împăuneze cu niște caractere împăiate ?

Maestrul Pata’ : morala e morală, afacerile sînt afaceri

Deşi e un virulent critic al decăderii moravurilor publice din Romînia post-ceauşistă, Horia-Roman Patapievici nu pare să aplice criteriile cu care îi biciuieşte solemn pe alţii,  mai ales atunci cînd vine vorba de afacerile bănoase în care e implicat. Ca preşedinte al ” Artmark „, o casă de licitaţii care rulează sume de ordinul milioanelor de euro, Patapievici n-a avut nici el vreo reţinere, atunci cînd, la puţin timp după cei trei corifei deja amintiţi, s-a întîlnit public cu penalul ex-pesedist Mihai Chirica, alături de care a stat fără probleme, cu ocazia unui eveniment găzduit de Palatul Culturii din Iaşi.

După cum vedem din fotografiile postate pe Facebook de onorabilul inculpat DNA, ferocele moralist Patapievici s-a întreţinut foarte amical cu penalul primar, atmosfera fiind una extrem de destinsă, tovărăşească. Ca între doi camarazi de luptă pentru democraţie, progres şi bunăstare. Şi continuatori ai luptei duse de Doina Cornea, evident.

Fiind vorba de un eveniment care preceda o licitaţie organizată la Iaşi de firma al cărei preşedinte e marele moralist Patapievici, putem bănui de ce era atît de prietenoasă discuţia dintre maestrul Pata’ şi penalul Chiri’. Morala e morală, dar afacerile rămîn afaceri.

 

 

 

 

 

Dubla măsură e standardul după care se ghidează de mult cea mai mare parte a ” intelighenţiei ” romîneze. Anul trecut,  într-un articol din „Adevărul „, Andrei Pleşu îl lăuda pe penalul Chirica, nominalizîndu-l drept cap de listă al  pesediştilor „capabili să se comporte normal „. Curat normalitate, coane Andrei … Anul acesta, Alexandru Lăzescu, vechi nembru al GDS şi mare luptător cu hidra penalo-pesedistă, n-a avut nici o apăsare la organul moralităţii civice, atunci cînd a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit în SUA pe penalo-pesedistul Chirica.

O vorbă celebră, spusă de un consilier al preşedintelui Kennedy, sună cam aşa : ” E un fiu de căţea, dar e fiul NOSTRU de căţea „. OK, tovarăşi corifei ai moralei publice, dar măcar asumaţi-vă public dosul purtat în două luntri. Iar pînă vă asumaţi asta, folosiţi hîrtia igienică. Cea recomandată în decembrie 1989 de viitorul lingău bătrîn Victor Rebengiuc.

 

 

 

 

 

 

 

 Lucian Postu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here