Rusine! Fratii milionari de la Bucium, dati in judecata pentru 100 de dolari

Un proces de tot rasul la Tribunal, in apel. Daniel si Iulian Panaite, cei doi frati milionari ieseni, care au aparut in anii trecuti in celebrul Top 300 al bogatasilor romani in euro, din revista de business Capital, s-au pus de-a curmezisul pentru o datorie infima de 100 de euro, pretul unei singure sticle de sampanie mai acatarii. Autoritatea de Supraveghere Financiara le-a cerut celor doi patroni sa achite nici mai mult, nici mai putin decit suma de 366 de lei, banii reprezentand tariful de mentinere a valorilor mobiliare ale SC Moldomec SA, la ASF-Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, firma respectiva fiind achizitionata de familia Panaite inainte de anii 2000.  

 

Reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) se dau de ceasul mortii ca sa recupereze o suma derizorie de 366 de lei, cu tot cu penalitati, de la cunoscutii milionari ieseni Daniel si Iulian Panaite, patronii societatilor Moldotrans Auto si Agroindustriala Bucium. Mai precis, conducerea ASF a actionat in judecata Moldomec SA, firma ce are ca obiect de activitate prestatii in constructii, intretinere si reparatii de utilaje, solicitand daune de 350 de lei, plus 16 lei despagubiri. Firma Moldomec Iasi a fost achizitionata de fratii Panaite in urma cu aproape 9 ani de zile, in urma unei licitatii organizate de Fondul Proprietatii de Stat iar datoria societatii reprezinta tariful legal de mentinere a valorilor mobiliare ale acesteia, la ASF- CNVM  (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare). Intr-o plangere adresata judecatorilor, juristii ASF au cerut plata imediata a acestui tarif, ce dateaza tocmai din 2014, dar si achitarea cheltuielilor de judecata. Initial, intr-o prima faza, la Judecatorie, cei doi frati Panaite, au avut castig de cauza, insa Directia Juridica din cadrul ASF a facut apel la Tribunal.

 

ASF: “Este o datorie din 2014”

 

In actiunea transmisa Tribunalului Judetean, reprezentantii ASF arata ca suma de 350 de lei reprezinta de fapt o obligatie de plata a firmei Moldomec, ale carei actiuni au fost admise la tranzactionare pe piata de capital, conform Legii 297/2004. “ASF este o autoritate administrativa centrala de specialitate care asi exercita drepturile potrivit OUG 93/2012,  prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Natiionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Comisiei de Supravegherea a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit dispozitiilor legale referitoare la obligatiile societatilor comerciale ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata de Legea 297/2004 privind piata de capital, toate firmele trebuie sa se inregistreze la ASF/CNVM si sa respecte cerintele de raportare stabilite prin reglementarile legale. Cotele si tarifele din Statutul CNVM au fost stabilite prin Regulamentul 7/2006 . Moldomec acea obligatia de a achita un tarif pentru anul 2014, in valoare de 350 de lei, pentru mentinerea valorilor mobiliare. Datoria este certa, lichida si exigibila. In situatia in care tarifele datorate nu sunt platite la termenul si in conditiile stabilite prin regulamentul mentionat, in dreptul acestora apar si alte accesorii (dobanzi si penalitati). Nivelul penalitatilor este de 0,02 % pentru fiecare zi de intarziere. Moldomec este o societate comerciala pe actiuni admise la tranzactionare pe piata de capital. Aceasta este inregistrata si figureaza in evidentele noastre cu un capital social de 100.000 de lei. De altfel, aceasta nici nu a negat acest statut legal, nici in inscrisurile depuse  si nici in apararile formulate. In concluzie, debitoarea Moldomec nu si-a indeplinit obligatiile legale de a achita tariful de mentinere a valorilor mobiliare la ASF/CNVM) pentru anul 2014. Debitul total este de 366 de lei, cu tot cu penalitatile aferente“, a explicat in cererea de apel, directorul Directiei Juridice a ASF, Raducu Marian Petrescu.

 

O avere de invidiat

 

Fratii milionari in euro, Daniel si Iulian Panaite, au pus mana pe cele peste 22.000 de actiuni de la Moldomec SA, in cursul anului 1999, acestea fiind achizitionate atunci prin intermediul Moldotrans. Cei doi barbati detin o avere impresionanta. Familia Panaite controleaza in prezent societatile Agroindustriala Bucium dar mai ales Moldotrans Auto, cunoscutul dealer al marcii de autoturisme Seat. In ultimii ani, cei doi frati au obtinut profituri consistente de sute de mii de euro. Sume importante de bani au alimentat rapid pusculita familiei Panaite si ca urmare a incredintarii directe de contracte, de catre fosta conducere a Serviciului Judetean de Ambulanta Iasi. La data respectiva, a izbucnit chiar si un scandal monstru referitor la afacerile suspecte dintre SAJ si Moldotrans, insa prefectul din acea vreme, desi avea toate datele problemei, a refuzat ca sa ia masurile legale.

 

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here