Șeful poliției de frontieră din Sculeni, reținut alături de alți doi polițiști. „Pentru 700 euro inchideau ochii”

Procurorii din Iași au pus sub acuzare și reținut trei polițiști de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Mancaș Cristian, șeful punctului, și agenții Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil sunt acuzați de luare și dare de mită. În perioada iulie-noiembrie 2023, aceștia ar fi primit bani (până la 700 de euro) de la transportatori pentru a favoriza trecerea ilegală a mărfurilor din Republica Moldova în țările UE. Mancaș Cristian ar fi primit și bani de la subordonații săi în schimbul ignorării activităților ilegale. Cei trei urmează să fie prezentați la Tribunalul Iași pentru propunere de arestare preventivă timp de 30 de zile, iar ancheta continuă și pentru alți 24 de suspecți

Comunicatul DNA:

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1046/VIII/3 din 22 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 noiembrie 2023, a inculpaților:

MANCAȘ CRISTIAN, subcomisar de poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea a 9 infracțiuni de luare de mită,

BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită (șase fapte),
– dare de mită,
– complicitate la luare de mită,

BACIU IULIAN-TEOFIL, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită și
– dare de mită,

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene.
În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile.
În același context, inculpatul Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 noiembrie 2023, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane (agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice).

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here