Șefa DIICOT Iași a ascuns milioane de euro. Chiriaș în cămin, paravanul familiei Diaconu

Iulia Diaconu, fostul șef al DIICOT Iași, și soțul acesteia, Paul Diaconu, om de afaceri și fost ofițer de informații, și-au ascuns averea pe numele unui anonim, care trăiește într-o cameră de cămin lângă Piața Nicolina și are datorii la chirie de 520 de lei @ În acte este multimilionar și jucător important pe piața imobiliară @ Două firme, cu sediul social în vila soților Diaconu din Moara de Vânt, au fost trecute pe numele lui Gavril Țibu, tehnician la Facultatea de Fizică @ Țibu a cumpărat zeci de proprietăți imobiliare, a participat la licitații pe care le-a câștigat cu oferte de sute de mii de euro și chiar a i-a executat silit pe soții Paul și Iulia Diaconu @ De fapt este vorba de o scamatorie croită după rețeta prin care alții au încercat să ascundă proveniența banilor și s-au protejat față de creditori @ Universitatea Cuza i-a dat lui Țibu o cameră de cămin în care să locuiască deoarece este vorba de un caz social, dar în acte acesta a acordat împrumuturi de sute de mii de euro familiei Diaconu @ Gavril Țibu este înregistrat la ANAF ca persoană fizică plătitoare de TVA, ceea ce înseamnă că înregistrează venituri de cel puțin 80.000 de euro anual @ Chiar Iulia Diaconu, până să iasă la pensie de la șefia DIICOT, a anchetat cazuri similare în care afacerile se derulau prin interpuși prin „metoda boschetarul”

„Grupul infracțional a folosit un mecanism de tip suveică”, este sintagma folosită de procurorii DIICOT atunci când anunță că au „destructurat” o rețea care fraudează folosindu-se de tranzacții fictive și interpuși.

Gavril Țibu este tehnician la Facultatea de Fizică, locuiește într-o cameră de cămin de lângă Piața Nicolina și are datorii la plata chiriei de 520 lei. În plus, în urmă cu câțiva ani, a deschis alături de alți colegi, un proces Universității Alexandru Ioan Cuza pentru nerespectarea drepturilor salariale.

Același Gavril Țibu a preluat în acte firmele deținute de Paul Diaconu, soțul fostei șefe a DIICOT, recent pensionata Iulia Diaconu. Aceasta din urmă a fost numită de presa locală și centrală „procurorul milionar” ori „cel mai bogat procuror din România”, titluri atribuite pe bună dreptate deoarece declarația sa de avere curpinde zeci de proprietăți imobiliare ori conturi bancare de milioane de euro.

300.000 de euro împrumutați de la „milionarul din cămin”

În declarația de avere pentru anul 2010, Iulia Beatrice Diaconu, șefă a DIICOT Iași la acea vreme, menționează la capitolul „Datorii”, pe lângă creditele la bănci în valoare totală de peste 5,2 milioane de euro, și împrumuturi contractate de la persoane fizice. Printre acestea, apare și Gavril Țibu, care ar fi împrumutat-o în 2010 cu suma de 300.000 de euro. Împrumutul era scadent în 2011.

După câțiva ani au început procesele și procedurile de executare silită, însă toate acestea mascau de fapt trecerea averii și a afacerilor de pe numele Diaconu pe cel al lui Gavril Țibu, o persoană curată din punct de vedere financiar, la care creditorii nu puteau ajunge.

Citeste si: Ieșenii de rând, sufocați de bănci! Fosta șefă DIICOT vrea să scape de un credit de 2,5 milioane de euro pentru „perimare”

Țibu, patron la firmele cu sediu în vila lui Diaconu

Tianacam Land SRL este una dintre firmele la care Paul Diaconu era acționar. Sediul acestei societăți comerciale, înființată în anul 2006, se află chiar în vila deținută de familia Diaconu din Moara de Vânt. În martie 2011, Paul Diaconu cesionează părțile sociale către Gavril Țibu, acesta din urmă devenind unic asociat. Trei luni mai târziu, în iunie 2011, Gavril Țibu suspendă activitatea firmei Tianacam Land SRL pentru o perioadă de trei ani.

Familia Diaconu s-a implicat serios în activitatea firmei Tianacam Land SRL. După cum reiese din declarația de avere depusă Iulia Diaconu în 2009, șefa DIICOT a creditat această societate comercială cu suma de 12.350.663 lei, echivalentul a aproximativ 2,7 milioane de euro. Tot de la firma soțului, Iulia Diaconu a cumpărat un autoturism Toyota.

Din același document, reiese că Paul Diaconu ridica de la Tianacam Land SRL un salariu lunar de doar 1.000 de lei.

Și în prezent, site-urile care oferă informații despre societățile comerciale îl prezintă pe Paul Diaconu, persoană de contact pentru firma Tianacam Land SRL.

O altă firmă cu sediul social în casa familiei Diaconu este Condicri SRL. Aceasta a avut în structura acționariatului pe Gavril Țibu, George Ștefan Coman și pe Cătălin Crișu – Ciocântă. Din 2014, firma a fost administrată cu „decizie solidară” de către Paul Diaconu și Cătălin Crișu Ciocântă.

În iunie 2016, Coman s-a retras din firmă, iar asociați cu părți egale au rămas Țibu și Crișu – Ciocântă.

Țibu, latifundiarul fără trecut, sparge bani la licitații

În ultimii ani, Gavril Țibu a devenit un jucător foarte important pe piața imobiliară. A apărut din neant, nimeni nu-l cunoaște și nu știe de unde are acesta bani. Este un milionar fără trecut, apărut peste noapte.

Numele lui Țibu apare la licitațiile organizate de executorii judecătorești, acolo unde se ivesc ponturile, unde proprietăți valoroase pot fi cumpărate la prețuri de nimic. Prezentăm în facsimil, secvențe din procesele verbale de adjudecare de la licitații, care dovedesc că Țibu dispune de lichidități la care alți oameni de afaceri cu vechime nici nu pot visa. Astfel, la o licitație organizată în luna aprilie a anului trecut, Țibu și-a învins concurenții licitând până la suma de 2,26 milioane lei (aproximativ 500.000 de euro), pentru o proprietate aflată pe fosta platformă Terom. O adevărată, lovitură imobiliară, ținând cont de faptul că imobilul a fost evaluat la un preț de șapte ori mai mare decât cel la care a fost adjudecat, adică la 3,5 milioane de euro. Exemplele pot continua.

Citeste si: Banca procurorilor cu gulere albe! Credit de nevoi personale: 1,7 milioane de euro, leafă 2.000 de euro

Țibu: „Sunt vechi în business”

Gavril Țibu vine la serviciu la Facultatea de Fizică de la Universitatea Cuza, acolo unde este tehnician. Colegii acestuia nu au auzit ca acesta să dispună de bani mulți, mai ales de milioane de euro. Este o ipoteză imposibilă deoarece acesta locuiește în chirie într-o cameră din căminul de lângă Piața Nicolina și conduce un autoturism vechi de aproximativ 20 de ani.

„În acest cămin locuiesc persoane salariate ale Universității, foști salariați și uneori chiar studenți, care se află într-o situație dificilă. Repartizările se fac în urma unor anchete sociale”, a spus pentru 7IAȘI, sub protecția anonimatului, o sursă din interiorul UAIC.

De la Gavril Țibu am încercat să smulgem câteva explicații cu privire la originea banilor pe care i-a împrumutat familiei Diaconu și despre situația ciudată în care se regăsește: în acte milionar, în realitate chiriaș într-o cameră de cămin.

„Nu înțeleg de ce trebuie să dau explicații. Sunt vechi în business. Dacă am domiciliul în cămin, nu înseamnă că acolo și locuiesc”, a spus Gavril Țibu.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here