Camelia Gavrilă, repetentă la evaluare. Ministerul Educației a dat-o în judecată pe fosta șefă ISJ

Deputatul PSD Camelia Gavrilă a fost dată în judecată de Ministerul Educației într-un proces în care se solicită să se anuleze fișa de evaluare pe care fosta șefă și-a făcut-o pentru perioada 2016 – 2017 @ Cu alte cuvinte, Ministerul Educației solicită anularea documentului în bază căreia Camelia Gavrilă a câștigat într-un an venituri de 10.000 lei pe lună

Prinsă într-un scandal în care este acuzată de trădare de proprii săi alegători și asta deoarece a votat împotriva Legii autostrăzii A8, deputatul PSD Camelia Gavrilă a fost prinsă cu cioara vopsită și de Guvernul pe care-l susține. Astfel, recent, Ministerul Educației a deschis un proces în care solicită judecătorilor să anuleze fișa de evaluare completată de Camelia Gavrilă pentru anul 2016 – 2017, adică pentru perioada în care actualul deputat PSD era șefa Inspectoratului Școlar Județean. Astfel, Ministerul Educației arată în cererea trimisă judecătorilor că fișa de evaluare care este de fapt un document de autoevaluare, completat și semnat de Camelia Gavrilă nu respectă prevederile legale. Mai exact, fișa de evaluare a Cameliei Gavrilă nu respectă normele elaborate de ministrul Educației privind completarea acestor norme.

„Solicităm anularea fișei de evaluare a pârâtei pentru anul școlar 2016-2017, sub aspectul formei sale, precum și emiterea unei noi fișe de (auto) evaluare de către instituție în conformitate cu Anexa 1/ 2 la OMEN nr. 4315/2014 pentru aprobarea Metodologiei privind evaluarea activității manageriale desfășurate de către inspectorii școlari generali, inspectorii școlari generali adjuncți din inspectoratele școlare și directorii caselor corpului didactic”, se arată în cererea formulată de Ministerul Educației.

Cu alte cuvinte, Camelia Gavrilă, care a coordonat ani de zile examenele, competițiile olimpice și alte concursuri de evaluare a cunoștințelor elevilor, nu și-a completat propria fișă de evaluare în conformitate cu prevederile legale. Asta în condițiile în care în perioada 2016-2017, din postura de șefă a ISJ Iași, Camelia Gavrilă a realizat venituri de 10.000 lei pe lună și asta tocmai mulțumită calificativelor excelente trecute în fișa de evaluare. Dacă se cere anularea respectivei fișe de evaluare numai datorită unor probleme de formă așa cum se arată în cererea Ministerului Educației și așa cum ne-a transmis telefonic Camelia Gavrilă, atunci se pune întrebarea cum de rămâne cu calificativul „excelent” o șefă a ISJ care nu a completat cum trebuie un document banal?

„Sunt chestiuni de formă, am înțeles că au fost dați în judecată și alți șefi de inspectorate din țară. Metodologia de completare a fișelor de evaluare a fost aprobată de Ministerul Educației. Eu nu am nici o problemă dacă se face și o reevaluare a performanțelor mele. Nu am nimic pe conștiință”, a spus telefonic Camelia Gavrilă.

10.000 lei pe lună pe baza fișei cu calificativul „excelent”

În sectorul bugetar, în general, activitatea fiecărui funcționar este evaluată anual și în funcție de calificativele obținute se acordă unele bonusuri salariale sau după caz „penalizări”. Regula este valabilă și la Ministerul Educației. Din informațiile pe care le deținem, în perioada în care a condus Inspectoratul Școlar Județean Iași, Camelia Gavrilă și-a asigurat numai calificative excelente și venituri pe măsură. Astfel, după cum spuneam și mai sus, pentru perioada în care și-a completat aiurea fișa de evaluare, Camelia Gavrilă a câștigat din poziția de șefă a ISJ Iași, nici mai mult nici mi puțin decât  121.038 lei, adică în medie 10.000 lei pe lună. Astfel, potrivit declarației de avere, în această perioadă Camelia Gavrilă a încasat de la Inspectoratul Școlar Județean suma de 79.234 lei, reprezentând salariul de inspector general, 79.234 lei la care se adaugă 41.804 lei din „coordonarea unor proiecte de management și cu finanțare externă și proiecte europene”. Respectivele proiecte au fost derulate tot prin intermediul ISJ.

În aceiași periodă Camelia Gavrilă și-a făcut patru depozite bancare respectiv BRD- 10.000 de dolari americani, BRD- 6.500 lei, BRS (card) 30.000 lei, BRD (card ) – 20.000 lei.

ISJ ne-a dat un răspuns „pe surse”

Cum era și firesc, ne-am adresat și Inspectoratului Școlar Județean să ne spună care este motivul pentru care Ministerul Educației solicită anularea fișei de evaluare respective. Reprezentanții ISJ nu știau prea clar despre ce este vorba, deși este vorba despre un document înregistrat la această instituție. De asemenea, se pare că ISJ nu a primit explicații clare nici de la Minister așa încât ne-au oferit un răspuns „pe surse”.

„Din informațiile pe care le avem din partea Ministerului Educației Naționale în legătură cu procesele derulate cu toate inspectoratele școlare, reiese că la momentul în care au fost transmise toate fișele de evaluare către inspectorii generali acestea nu au fost întocmite la nivelul Ministerului Educației conforma contractului managerial. Pentru a remedia situația din puncrt de vedere administrativ Ministerul Educației a acționat în justiție toți inspectorii generali care au completat un raport de evaluare pentru anul 2016-2017 aceasta fiind singura formă prin care procedură de evaluare poate fi anulată. Demersul vizează        procedura și tipizatele folosite. În altă ordine de idei precizăm că respectivul raport de evaluare nu constituie o bază pentru acordarea calificativului anual”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean.

Constantin MAZILU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here