Scandal monstru între doi dezvoltatori celebri. Dosare penale cu acuzații de fraudă

Amândoi construiesc în prezent blocuri în Iași și, deși au luat împreună startul în afaceri, acum se dușmănesc de moarte @ Este vorba despre dezvoltatorul Vasile Filip, cunoscut în ultima perioadă datorită scandalului de pe Esplanada Oancea unde vrea să ridice un bloc, și despre Adrian Șerbănoiu, de asemenea dezvoltator imobiliar și cadru didactic la Universitatea Gheorghe Asachi @ Recent, Vasile Filip a depus la Judecătorie împotriva lui Șerbănoiu o nouă plângere cu acuzații penale

Războiul dintre dezvoltatorii imobiliari Vasile Filip și Adrian Șerbănoiu este departe de a se fi încheiat. Asta în condițiile în care lupta dintre cei doi a început în urmă cu cinci ani și a constat inclusiv în acuzații penale de fraudă, furt, fals și uz de fals etc. Cei doi au fost asociați împreună în firma Art Instal SRL, societate care printre altele a derulat multe contracte cu statul. În anul 2008, aceeași firmă a construit și un bloc cu 100 de apartamente în cartierul Nicolina, pe strada Ovidiu nr.4. Vasile Filip, cel care a devenit mai cunoscut în Iași în ultima perioadă după scandalul izbucnit pe Esplanada Oancea unde vrea să ridice un bloc, susține că după ce s-a terminat ridicarea blocului din Nicolina a fost dat la o parte în mod abuziv de către Șerbănoiu, care a preluat firma cu acte false și a vândut toate apartamentele rămânând cu profitul.

Să precizăm că Adrian Șerbănoiu este și prodecan al Facultății de Construcții și Instalații diin cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi.

Din nou în penal

În anul 2013, Filip a depus plângere penală împotriva lui Șerbănoiu. De asemenea, cei doi s-au judecat în mai multe procese civile. Recent, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au clasat plângerea, însă Filip nu s-a lăsat. Acesta a înregistrat la Judecătoria Iași o contestație împotriva deciziei prin care s-a decis ca Șerbănoiu să nu fie trimis în judecată pentru fals, uz de fals etc.

„Am construit împreună un bloc, eu am muncit de dimineață până noaptea, eram tot timpul pe șantier, domnul Șerbănoiu stătea numai în birou. Când am terminat blocul și trebuia să-mi iau banii m-am trezit că rămân cu nimic. El a băgat banii în buzunar, a vândut cele 100 de apartamente”, a spus Filip.

Acesta a adăugat că în anul 2016 a depus la Parchet mii de documente pentru a demonstra infracțiunile săvârșite de Șerbănoiu.

„În anul 2016, am venit cu completări. Am depus inclusiv și o expertiză contabilă care a arăta că Șerbănoiu a încheiat cu firma contracte fictive de creditare pentru a lua după aceea bani din societate. Procurorii au spus că într-adevăr faptele penale există, dar plângerea s-a perimat. Nu este adevărat, nu s-a depus sesizarea prea târziu și am arătat asta și în contestația care se judecă în prezent la Judecătorie”, a spus Vasile Filip.

Magistrații urmează să dea o sentință în urma contestației depuse de Filip pe data de 19 iunie a.c. În cazul în care contestația va fi admisă, procurorii vor fi obligați să refacă urmărirea penală.

Șerbănoiu pozează în victimă

De asemenea, jurnaliștii 7IAȘI l-au contactat și pe Șerbănoiu. Fără să ofere argumente, acesta a spus că este victima lui Filip, dar și a jurnaliștilor care scriu despre el.

„Ceea ce susține domnul Filip sunt numai minciuni. Nu am ce comentarii să mai fac. Este păcat că în țara asta nu sunt Legi care să pedepsească abuzurile făcute de Filip și de dumnevoastră care scrieți despre mine”, a spus Șerbănoiu.

Să mai precizăm că după ce Șerbănoiu a devalizat Art Instal firma a dat faliment. Și, printre entitățile țepuite după intrarea în faliment a firmei se numără și instituții publice printre care Primăria Ciohorăni, care a plătit acestei firme lucrări de instalații de 500.000 lei și s-a ales doar cu o gaură în buget.

Acuzațiile fostului asociat

În  plângerea penală pe care a depus-o împotriva lui Șerbănoiu, Filip a arătat că „domnul profesor” ar fi falsificat o hotărâre AGA și l-a lăsat fără calitatea de asociat al firmei Art Instal. De asemenea, Șerbănoiu a creat SC AV Manager Consult SRL, societate care a preluat administrarea SC Art Instal SRL. Administrator al SC AV Manager Consult SRL era doar Șerbănoiu, preluând astfel și atribuțiile de administrator al Art Instal putând lua decizii fără acordul lui Vasile Filip și nu i-a mai permis acestuia accesul la nicio informaţie legată de situaţia financiar-contabilă a societății Art Instal. Pentru că a preluat controlul total al SC Art Instal SRL, Șerbănoiu a reușit să mute banii societății în conturile personale.

De exemplu, pe data de 30 decembrie 2015, Șerbănoiu a transferat 500.000 lei din contul Art Instal în contul său personal.

“În această calitate nou creată prin fals, acesta a căpătat controlul deplin al societăţii şi astfel a putut realiza transferul sumei de 500.000 lei în contul său personal, eliminând specimenul de semnătură al asociatului Filip Vasile de la unităţile bancare unde debitoarea îşi avea deschise conturile”, se arată într-un raport al lichidatorului desemnat de Tribunalul Sindic să se ocupe de SC Art Instal SRL.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here