Salariile bugetarilor, îngheţate în 2024

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care prevede înghețarea salariilor bugetarilor în anul 2024. Potrivit noilor reguli, conducătorii autorităților și instituțiilor publice care au calitatea de ordonatori de credite nu mai au dreptul să emită acte administrative prin care să stabilească drepturi salariale suplimentare față de cele deja prevăzute în legislația specifică în vigoare.

Ordonanța de urgență vizează, de asemenea, raportarea arieratelor de către instituțiile publice. Acestea nu vor putea raporta în categoria arierate drepturi salariale suplimentare stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, în afara celor prevăzute de legislația în vigoare. Suma corespunzătoare acestor drepturi suplimentare va fi considerată o plată restantă.

Scopul principal al actului normativ este acela de a debloca situația actuală în care se află anumite instituții publice, astfel încât acestea să poată continua să-și desfășoare activitatea conform scopului pentru care au fost înființate. Provizioanele existente în contabilitate pentru drepturi salariale suplimentare, înregistrate de instituțiile publice, vor fi anulate la data intrării în vigoare a ordonanței.

Această măsură vine în contextul în care ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat anterior că noua lege a salarizării va introduce grile unice pentru angajații statului și o componentă care să țină cont de performanța fiecărui angajat. Legea propusă urmărește să clasifice posturile pe o scară de la 1 la 12, având o parte fixă și o componentă variabilă în funcție de performanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here