Să ne băgăm picioarele

Urbea a început să fiarbă, ce-i drept la foc mic, la anunțul administrației Chirica, ce împreună cu inutilul ales Consiliu Local vor să salveze orașul de poluarea asta nenorocită, prin interzicerea circulației mașinilor non-euro și a celor cu euro mai mic decât 4, în anumite intervale orare.

Ce vorbești, dom’le? Ș-atunci de ce să mai facem ITP la mașină? Asta una. Doi. Cine ești matale să-mi îngrădești circulația pe drumurile publice pentru care plătesc impozite, taxe? Ce alternative oferi, tu, administrație publică? Avem mijloace de transport fleașcă de ecologice care ne iau și ne duc numai în damfuri de parfumuri? În perspectiva în care mă strâng la curea și-mi iau o electrică, avem stații de încărcare pentru msșini electrice? A?

Atunci dă-mi voie să-ți spun, ție, cel care ai născut aiureala asta, că ești un cretin definitiv, care pe deasupra mai ai și tupeul să-ți bați joc de banii oamenilor. Da, bine, măi mediocrule, de ce nu ți miști fizicul (ca să nu spun altceva) să vezi cam ce șantiere avem în oraș, unde-i praf cât China, de ce mașinile care intră sau ies din aceste șantiere au roțile pline de glod ce rămâne pe asfalt? A?

Ce caută măturători în oraș ziua în amiaza mare ca să ridice praful, în loc să se ude străzile cu predilecție în zonele foarte poluate? Am văzut un aspirator activ în tot orașul. Ia, vino și numără, câte coșuri de gunoi sunt pe străzi! Și nu vorbesc de centru. A? Ai curaj? Să mai zic?

Dacă e să schimbăm registrul, dar să fim destul de circumspecți, ar trebui să ne aducem aminte zicerea edilului nostru, care ne-a dat diagnosticul de manipulabili ziua în amiaza mare și de oportunitatea pe care a avut-o, aceea de a conduce un vehicul electric aparținând unui mare brand. Bătutul monezii pe poluarea auto miroase a lobby ( cam de porc ) pentru vânzarea de mașini electrice și aș vrea să văd care ar fi primul pe piața din Iași. Să fie cel ce i-a dat oportunitatea să conducă așa ceva și apoi a oferit Primăriei vehiculul? Adică, vorba lui Brânzovenescu, asta nu miroase a … manoperă, stimabile?

Pe de altă parte, scorneala asta mi se pare un mijloc de a-l menține pe dom’ primar în atenția publicului. Să fim serioși acum, nu are o cotă de piață care să-l dea unu solist în meciul pentru fotoliul din Roznovanu, prin urmare are nevoie de așa ceva „să-l țină cald“, mai cu seamă că „inerția“ alegătorilor din perimetrul ieșean ar putea să se manifeste. Ar putea fi un scenariu câștigător, numai că sunt unele riscuri.

Numărul celor amenințați de măsura asta este mult peste cel al deținătorilor de euro 5, 6 și câte or mai fi. Inclusiv măsura aplicată celor în tranzit s-ar putea dovedi o carte necâștigătoare, pentru că sunt mulți ieșeni cu rude împrejur, ce vin în oraș cu ce au și nu cred că rudele ieșene ar înghiți prea lejer această măsură, bașca navetiști. Cam naseul.

Plus de asta, recentele „îndulciri“ ale proiectului de măsuri sunt cam în același registru cu cele inițiale anunțate, în vreme ce „scuzele“ de pe facebook gravitează în jurul exemplelor europene ignorându-se grosolan faptul că noi trăim aici și acum. Ce-ar fi de făcut? Nimic. Dați-o în spanac, băgați-vă picioarele, că așa ceva nu o să fie niciodată! Pariu?

Numai de bine,

Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here