Românii vor putea conduce mașini și chiar camioane de la 17 ani

Parlamentul European discută modificarea normelor UE privind permisele de conducere, iar propunerile ar putea permite românilor și altor cetățeni UE să conducă mașini și camioane de la vârsta de 17 ani, în anumite condiții. Această dezbatere vine în contextul penuriei de șoferi, iar schimbările propuse vizează vârsta minimă pentru categoriile C, CE și D, DE.

Până în prezent, 18 țări europene, inclusiv România, au modificat deja limitele de vârstă pentru categoriile menționate, reducând vârsta minimă la 18 ani în loc de 21. Însă, la nivelul Parlamentului European, se ia în considerare scăderea vârstei chiar la 17 ani pentru a conduce vehicule. Aceasta ar permite tinerilor să conducă mașini și camioane sub supravegherea unei persoane însoțitoare.

Propunerile de modificare a limitelor de vârstă sunt controversate, având în vedere că tinerii șoferi sunt implicați într-un număr semnificativ de accidente rutiere, reprezentând 8% din totalul șoferilor, dar contribuind la două din cinci coliziuni mortale în UE, conform statisticilor.

În plus, se discută despre posibilitatea creșterii masei maxime autorizate a vehiculelor pentru categoria B, de la 3.500 kg la 4.250 kg, pentru a ține cont de creșterea greutății automobilelor în contextul electrificării. De asemenea, se ia în calcul scăderea vârstei minime pentru șoferii de autobuz, care în prezent este de 21 de ani în UE.

Prin aceste propuneri, se încearcă adaptarea normelor la cerințele actuale ale societății și la provocările din domeniul transporturilor.

1 COMENTARIU

  1. Eu propun acordarea de permise auto la 14 sau chiar la 13 ani ! Romînia are cei mai iresponsabili și inabili șoferi in rîndul tinerilor ! Sint exagerat de multe accidentele cu camioane ,mai ales de mare tonaj , cu cisterne pt transport substanțe inflamabile sau toxice . Mulți dintre acești șoferi sînt cel puțin analfabeți funcționali . În Suedia permisul de conducere este provizoriu acordat după examinări riguroase ,la vîrsta de 21 de ani .Permisul definitiv se obține la 25 de ani ,dacă nu există abateri serioase și depăsirea unui anumit nr de puncte de penalizare .Suedia este țara europeană cu cel mai redus nr. dr accidente rutiere !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here