Românii nu vor mai putea lucra după ce ies la pensie. Categoria vizată de un nou proiect de lege

Românii nu vor mai putea lucra după ce ies la pensie! Potrivit unui nou proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților, noua lege a învățământului superior, care este în vigoare de la începutul lunii, ar urma să fie modificată.

Astfel, potrivit proiectului, profesorii universitari nu vor mai putea lucra cu mult peste vârsta legală de pensionare.

Proiectul de lege vizează eliminarea unei prevederi din noua lege a învățământului superior nr. 199/2023, mai exact, a celei ce permite ”persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona la împlinirea limitei legale de vârstă să-și continue activitatea fără limită de vârstă”.

Inițiatorii proiectului de lege consideră că ”această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post, fără limită de vârstă, fără evaluarea anuală a performanţelor acestora, conferindu-le acestora un privilegiu viager. O astfel de reglementare va bloca orice intrare în sistemul de învăţământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităţilor, după bunul plac”.

Legislația actuală stabilește că decizia continuării activității se ia în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare a cadrului didactic sau de cercetare, potrivit avocatnet.ro.

Pentru ca noul proiect să devină lege, trebuie adoptat în Parlament, iar mai apoi promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here