Românii, mereu surprinzători! O FEMEIE DE SERVICIU din Timișoara a luat MASTERUL ÎN INGINERIE ROBOTICĂ

Viorica Paşcalău este probabil femeia de serviciu cu cele mai aprofundate studii din România. Ea este deținătoarea nu doar a unei diplome de licență, ci și a uneia de master. Și nu într-un domeniu oarecare, ci în inginerie robotică! Povestea femeii este relatată de cotidianul „Adevărul”, care a publicat un articol pe această temă în ediția locală din Timișoara.

 

„Viorica Paşcalău are diplomă de inginer şi master în sisteme robotice. Pentru slujba pe care o are, anii de cursuri şi laboratoare sunt însă inutili”, scrie „Adevărul”. În 1985, după ce a absolvit Liceul Economic, cu specializare în alimentaţie publică, actuala femeie de serviciu cu master s-a angajat la Universitatea Politehnica, pe post de cofetar-patiser, la cantina unităţii. „Puteam să mă duc la restaurante, dar se pleca toată vara la mare, iar eu eram proaspăt măritată. Aşa am ales un post stabil”, îşi aminteşte Viorica. Cu suişuri şi coborâşuri în profesie, femeia a ajuns administrator la cantina de la UVT. Ulterior însă, avea să fie „retrogradată”.

 

„În 1999, s-a desfiinţat cantina iar postul meu nu mai exista. Mi s-a propus să trec pe postul de îngrijitoare, cu promisiunea că se va înfiinţa o cantină la căminul de la Facultatea de Drept”, povesteşte femeia. Un an mai târziu, Viorica Pașcalău şi-a propus să îşi consolideze studiile şi aplicat pentru facultate. „Când am aflat că se poate intra pe dosar şi fără examene, am aplicat la UPT, la Inginerie Managerială Tehnologică. Am intrat prima din an, cu media mea de la Bac”, își aduce aminte eroina articolului din „Adevărul”.

 

Timp de cinci ani, femeia ducea o viaţă dublă. La lucru mătura, ştergea praful şi podeaua, în timp ce la facultate învăţa ingineria maşinilor tehnice. „M-am descurcat. Laboratoarele, la care prezenţa era obligatorie, se desfăşurau după-masa, după ce terminam serviciul. Atunci lucram la un cabinet psihologic, unde şefii m-au înţeles. Lipseam de la lucru ca să ajung la cursuri şi recuperam orele în week-end sau când aveam timp liber. Învăţam noaptea. Mai citeam şi la serviciu. Cel mai rău era când lipseam de la cursuri. Îmi lua foarte mult să înţeleg materia”, îşi aminteşte femeia.

 

Despre anii studenţiei, Viorica Paşcalău vorbeşte cu drag. „Au fost cei mai frumoşi ani. Am învăţat proiectare pe calculator, am învăţat să programăm roboţi industriali, să îi reparăm. Îmi plăcea”, spune ea. „Nu regret niciun moment din facultate”, a conchis Viorica Paşcalău. După ce a absolvit facultatea cu media 8, femeia şi-a continuat studiile cu ciclul masteral. A ales „Sisteme Robotice cu Inteligenţă Artificială”. Viorica îşi dorea iniţial să ajungă profesoară, dar apoi, s-ar fi mulţumit cu orice job de nivelul studiilor ei. N-a fost însă să fie. A terminat masterul acum trei ani și între timp s-a resemnat în a face curăţenie la Facultatea de Muzică din Timişoara. „Au fost drăguţi toţi şi mi-au explicat că vor oameni tineri pe care să îi trimită la diverse cursuri de formare prin lume, care să fie disponibili pentru orice. Eu nu am am spiritul de aventurier al unuia de 20 de ani”, spune Viorica. „M-am resemnat. Mai am cinci ani şi intru în pensie”, a conchis aceasta, senină.

 

(Sursa: ampress.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here