România ar putea avea 15 județe în loc de 41: posibilă undă de șoc printre bugetari

Mediul de afaceri și cel academic din România propun o reorganizare administrativ-teritorială a țării, care ar reduce numărul județelor de la 41 la 15. Comunele și orașele ar fi organizate în funcție de numărul de locuitori, cu scopul de a diminua numărul instituțiilor și al angajaților din administrație, conducând la o reducere a cheltuielilor la buget.

România dispune în prezent de 103 municipii, 216 orașe, peste 2.800 de comune și 12.900 de sate. Propunerea vine ca răspuns la variabilitatea demografică mare, cu comune având aproximativ 80 de locuitori și orașe cu puțin peste o mie, situație care contribuie la sărăcie și lipsa investițiilor în anumite zone. Anul trecut, doar 47 din cele 3.200 de primării au reușit să-și acopere cheltuielile din taxe și impozite locale.

Conform propunerii, specialiștii sugerează redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și oraș cu cel puțin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituțiile ar trebui să fie grupate, iar reorganizarea administrativă ar aduce potențiale economii, conform opiniei exprimate de Bogdan Daniel Vișan, secretar de stat în Camera de Comerț și Industrie.

Fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, evidențiază că 83,5% dintre cele 2.390 de comune actuale nu îndeplinesc criteriul propus de cel puțin 5.000 de locuitori, susținând nevoia de reorganizare în special în județele Caraș Severin, Hunedoara și Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here