Răzvan Timofciuc: „Cezar Baciu nu va mai fi nici viceprimar în câteva luni, și nici consilier local“

Cezar Baciu, consilierul local USR PLUS din Iaşi cu ajutorul căruia a trecut bugetul local, a fost ales, luni, în funcția de viceprimar al municipiului. Acesta a fost dat afară din partid, însă a contestat decizia, iar până la o hotărâre definitivă a instanței, rămâne consilier local. Despre cum va acționa USR-PLUS în Consiliul Local având în vedere acest context aflăm de la consilierul local Răzvan Timofciuc, în rândurile de mai jos:
1. Cazul Cezar Baciu este primul test serios la care este supus USR-PLUS Iași. Baciu s-a dovedit “votul de aur” al “penalului” Mihai Chirica. Cum explicați acest lucru ieșenilor?

Răzvan Timofciuc: E o situație pe care o regret și eu și colegii mei. Nu ne-am așteptat. E o chestie de timp până când își va pierde mandatul de consilier local.

2. Există luări de poziții publice care spun ca în fapt Baciu nu este un dezertor, ci mai degrabă există o înțelegere netransparentă între Mihai Chirica și Cosette Chichirău.

Răzvan Timofciuc: Cui i-ar folosi această înțelegere, în afară de Mihai Chirica? Exclus. Înțelegerile netransparente sunt specifice lui Mihai Chirica, nu USR-PLUS. Noi am spus de la început care sunt condițiile noastre pentru a intra la guvernarea locală, am fost foarte transparenți și rezonabili. A fost un șoc pentru toată lumea votul lui la buget. Apoi a continuat să voteze contrar deciziilor pe care le-am luat la nivelul grupului…de la indemnizațiile nesimțite pentru directorii de la societățile subordonate Primăriei până la ”premierea” echipei de fotbal care a retrogradat cu 1.4 milioane euro. Asta mie îmi arată că votul pe buget a venit la pachet și cu promisiunea susținerii pentru funcția de viceprimar.

3. Cum va acționa USR-PLUS în CL având in vedere contextul actual?

Răzvan Timofciuc: Noi avem deja multe proiecte pe care le-am inițiat pe zona de mobilitate, transparență, mediu sau educație, dar care încă nu au fost puse pe ordinea de zi. Avem și în proiectul de buget câteva amendamente care au fost introduse și pe care le vom urmări să fie implementate. Din păcate, amendamentele noastre cu cele mai mari valori nu au fost introduse în buget, de asta nici nu l-am putut vota. Vom propune și susține toate proiectele bune, indiferent din partea cui vin. Suntem în CL garanția ieșenilor îi apărăm de abuzurile imobiliare, că vom taxa risipa și corupția.

4. Există șansa unei colaborări viitoare cu PNL? Poate fi Cezar Baciu liantul acestui parteneriat?

Răzvan Timofciuc: Exclus, Cezar Baciu nu mai este membru USR-PLUS, nu poate fi liant pentru că nu va mai fi consilier în perioada următoare. Colaborarea cu PNL depinde doar de condiția noastră obligatorie: retragerea sprijinului politic pentru primarul Mihai Chirica. Un primar trimis în judecată într-un dosar de corupție instrumentat de Parchet și inculpat în altul instrumentat de DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat nu poate fi un partener cu care să ne aliem. Eu cred că e de bun-simț ceea ce solicităm…

Nu suntem absurzi, ne dorim să facem parte din Executiv pentru ca proiectele cu care am candidat în fața ieșenilor să devină realitate. Este o dorință absolut legitimă, de asta facem politică, de asta am mers în fața oamenilor și le-am cerut votul. Dar nu putem intra la guvernarea locală oricum, în orice condiții.

5. În eventualitatea încheierii unei înțelegeri cu PNL, Cezar Baciu va rămâne viceprimar sau veți propune altă persoană?

Răzvan Timofciuc: Cezar Baciu nu mai este membru USR-PLUS. Nu va mai fi nici viceprimar în câteva luni, și nici consilier local. Un alt coleg îi va lua locul.

Dacă condițiile noastre în privința unei alianțe vor fi respectate, se poate face o alianță și la nivel local, așa cum este la nivel național. Dar o alianță în folosul ieșenilor, nu pentru legitimarea și ”albirea” unui primar cu mari probleme de integritate.

6. USR a afirmat În mod public în repetate rânduri că Cezar Baciu a fost exclus din partid și își va pierde mandatul de consilier local. Totuși la Consiliul Local și la Prefectură nu a fost trimisă nicio hârtie oficială in acest sens deși a trecut o luna de zile de la “marele anunț”. Ce să creadă ieșenii?

Răzvan Timofciuc: Sunt chestiuni procedurale interne care trebuie respectate….Există structuri care conform statutului se ocupă de întreg procesul.

Birourile Naționale Reunite USR PLUS au decis in unanimitate excluderea lui Baciu si au emis decizia de excludere. Baciu a contestat decizia  în instanță care urmează să se pronunțe. Sper că în cel mai scurt timp. După ce avem decizia instanței, Prefectul doar ia act și emite ordinul de încetare a mandatului.

2 COMENTARII

  1. Analfabetul asta de Baciu deja a intrat in plasa avocatei Porosnicu. Probabil văduva neagră mai vrea vreun loc de parcare, gazoane, etc. Chirica ii da ocupat așa ca i a dat lu Baciu asta o cutie de bomboane și un cozonac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here