Razboi la Aeroport. Fostul director vrea despagubiri de 100 milioane si bonus la salariu

Alexandru Anghel, fostul director al Aeroportului Iasi, nu renunta la pretentiile de a reveni in fotoliul de sef al institutiei, dupa ce a fost pus pe fuga de membrii Consiliului de Administratie dupa doar citeva zile de sefie. Revocat din functie la putin timp dupa ce a fost numit director general provizoriu, pe motiv de management defectuos, gestionare deficitara a resurselor umane si comportament abuziv fata de colegi, Anghel a revenit acum pe cai mari si s-a adresat justitiei. Intr-o plangere, fostul sef al Aeroportului arata ca a fost indepartat fara nici o baza legala si solicita despagubiri salariale de 100 milioane lei vechi. Din Consiliul de Administratie al RA Aeroportul Iasi, ce a decis revocarea lui Anghel, a facut parte atunci si actualul director al institutiei, Catalin Bulgariu, dar si un alt fost sef a institutiei, Mitica Rebegea. In replica, Bulgariu sustine ca Anghel a fost indepartat legal din functie deoarece nu a respectat regulamentul unitatii si legislatia in vigoare, punand sub semnul indoielii hotararile CA al Aeroportului Iasi. “A taiat si salariile de merit si a avut un comportament abuziv fata de angajati”, considera actualul sef al Aeroportului, intr-o intampinare aflata la dosar.

 

Razboi in justitie intre fostul si actualul director al Aeroportului Iasi sau mai bine zis “Alexandru Anghel versus Catalin Bulgariu”. Intr-o actiune inaintata magistratilor Judecatoriei Iasi, Anghel sustine ca in scurta perioada de patru luni de zile in care a primit mandat sa conduca Aeroportul Iasi, din pozitia de director general provizoriu, ar fi fost indepartat ilegal, fiind inlocuit cu Monica Nichitus, actualul director economic. De asemenea, fostul director ii acuza pe toti membrii Consiliului de Administratie, in frunte cu presedintele Mitica Rebegea, de comportament abuziv si de incalcarea contractului de mandat incheiat intre parti pe o perioada de 4 luni de zile. In plingerea adresata judecatorilor, Alexandru Anghel solicita actualei conduceri a RA Aeroportul Iasi, despagubiri salariale, prime si bonificatii in valoare de 10.455, 4 lei. O parte din banii ceruti reprezinta de fapt contravaloarea unor indemnizatii salariale din perioada decembrie 2017 – februarie 2018. Mai mult, fostul director mai solicita si achitarea unei prime salariale de 1.350 de lei, bonificatie de care au beneficiat majoritatea angajatilor Aeroportului Iasi, pentru luna decembrie anul trecut.

 

Anghel: „Am fost revocat ilegal din functie, fara un preaviz de 30 de zile”

 

„Pe 12 decembrie 2017, am semnat cu RA Aeroportul Iasi un contract de mandat, prin care mi s-a incredintat provizoriu, pe o perioada de 4 luni, conducerea, organizarea si gestionarea activitatii aeroportului. La scurt timp, dupa doua saptamani, pe 29 decembrie 2017, la Registrul Comertului a fost inregistrata ca si director general provizoriu, doamna Monica Nichitus, directoarea economica. Desi contractul meu de mandat, ca si director general provizoriu, era perfect valabil. Consider ca am fost revocat abuziv in sedinta de lucru din data de 11 ianuarie 2018, fara o justa cauza, si ca doamna Nichitus a fost numita in postul de director general, in baza unui mandat ilegal. La data respectiva exista in vigoare un contract de mandat, perfect valabil, al meu. RA Aeroportul are calitate procesuala deoarece in contractul semnat intre parti s-a stabilit clar ca plata drepturilor mandatarului sa fie efectuata din bugetul de venituri si cheltuieli al institutiei. Participarea RA Aeroportul Iasi la proces este absolut necesara pentru ca in cazul unei eventuale  admiteri a actiunii, hotararea instantei sa poata fi pusa in executare cat mai repede. Revocarea mea s-a efectuat fara acordarea unui preaviz de 30 de zile, asa cum prevede legea. Motivarea incetarii contractului de mandat este una ilegala si nu precizeaza situatiile concrete de nerespectare a legii. Cat despre suma de 1.350 de lei pe care o solicit, aceasta reprezinta contravaloarea unei prime salariale ce a fost platita tuturor angajatilor, in decembrie 2017”, a explicat Alexandru Anghel, in plangerea sa.

 

“Fostul director a incercat sa ascunda problemele reale sub pres” 

 

In replica, actualul sef al Aeroportului Iasi, Catalin Bulgariu, a sustinut ca Anghel nu ar fi respectat, cu vadita intentie, deciziile Consiliului de Administratie al RA Aeroportul. Intr-o intampinare aflata la dosarul cauzei, Bulgariu arata ca revocarea fostului director a fost o decizie foarte buna pentru simplul fapt ca acesta si-a luat anterior angajatii in cap, prin decizia de retragere a salariilor de merit.

“Avand in vedere faptul ca functia de director implica o persoana responsabila, cu multe responsabilitati in cadrul institutiei, consideram ca reclamantul a avut un comportament neadecvat. El nu i-a informat pe membrii CA cu privire la problemele aparute si a incercat de a acopere anumite nereguli. Mai mult, a refuzat sa puna in aplicare hotararile Consiliului Judetean Iasi, institutie sub tutela careia noi functionam . Anghel a avut un comportament abuziv, a gestionat deficitar activitati din cadrul resurselor umane si nu a dus la indeplinire hotararile noastre. CA al Aeroportul a fost ulterior nevoit sa dispuna suspendarea contractului de mandat si sa numeasca un nou director general. Chiar din formularea acestei plangeri si din inscrisurile depuse rezulta faptul ca reclamantul (n.r.- Anghel) nu cunoaste Regulamentul de organizare si functionare a institutiei noastre. Revocarea a fost justa si corecta. Fostul director nu este indreptatit sa primeasca despagubiri salariale ori alte bonificatii avand in vedere faptul ca nu a respectat legislatia si nici regulamentul de organizare si functionare a institutiei”, explica aparatorii RA Aeroportul Iasi, prin juristul Diana Bora.

Reprezentantul in justitie al aeroportului iesean mai arata la final ca “documentele depuse de reclamantul Anghel nu sunt certificate pentru conformitate cu originalul, astfel incat acestea nu ar trebui primite ca si acte probatorii.

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here