Război interlop între proprietarii Pensiunii Colț de Rai și vecini

Scandal ca la ușa cortului la Popricani între stăpânii Pensiunii Colț de Rai și vecinii din împrejurimi, din cauza unor anexe ridicate la hotarul dintre proprietăți. Carmina Verdeș, coproprietar, a dat-o în judecată pe vecina sa, Maria Olaru, pentru că ar fi construit, la limită, un garaj obscur, prevăzut cu un coș de fum periculos și cu numeroase deficiențe de proiectare. În replică, Olaru o acuză pe vecina sa, într-o plângere penală, de faptul că i-ar fi distrus parbrizul mașinii, și a amenințat-o ulterior cu bătaia. Cele două familii rivale se bombardează reciproc cu plângeri la Poliție și Parchet, conflictul luînd amploare pe zi ce trece. Oamenii legii le-au cerut însă tuturor părților implicate să respecte normele de conviețuire socială între vecini, în caz contrar ambele tabere riscând amenzi usturătoare pentru tulburarea liniștei și ordinii publice. 

Situație tensionată la Popricani, între două familii care se războiesc în justiție de aproape doi ani de zile, din cauza unor motive puerile, mărunte și fără sens. Protagoniștii sunt proprietarii Pensiunii Colț de Rai, familia Verdeș, iar de cealaltă parte, vecina lor, Maria Olariu. Deși ar trebui să se salute zilnic și să se respecte, ca și vecini cumsecade, cele două tabere își aruncă cuvinte grele, injurii și calomnii, atunci cînd se întâlnesc. Motivul disputei îl reprezintă un blestemat de garaj construit la granița dintre proprietăți, și care a încins total spiritele. Mai precis, Carmina Verdeș, coproprietar al pensiunii, s-a declarat deranjată de faptul că vecina sa, Olariu, ar fi ridicat în apropiere o anexă prevăzută cu un coș de fum periculos, cu numeroase deficiențe de proiectare. În plus, acest coș, din cauza deficiențelor de construcție, ar fi produs celor din jur destule probleme și mult fum. Astfel, vecinii s-ar fi aflat de multe ori în imposibilitatea de a-și deschide ferestrele. După amenințările de rigoare, familia Verdeș a acționat-o în judecată pe vecina sa, Maria Olariu, și i-a rugat pe judecători să dispună demolarea construcției, aceasta din urmă fiind catalogată extrem de periculoasă. Mai mult, Carmina Verdeș a cerut in justiție obligarea rivalei sale, la plata unor daune în cuantum de 50 de lei pe zi, de la data punerii în întârziere și până la demolarea lucrării făcute cu nerespectarea legii, a vieții oamenilor și integrității proprietăților din jur.

’’Olariu a considerat că poate forța nota’’

’’Doamna Maria Olariu a considerat că poate forța nota și a ridicat un coș de fum periculos, la doar cîțiva centimetri de limita proprietății. Conform PUZ-ului din zonă, ea avea obligația de a nu construi la o distanță mai mică de 3 metri față de limita proprietății. Această obligație a fost nesocotită prin faptul că distanța între peretele clădirii și proprietate este de numai 1,8 m. Noi am încercat să rezolvăm amiabil acest litigiu dar acest lucru s-a dovedit imposibil. Am sesizat instituțiile abilitate în autorizarea și disciplina în construcții fără a obține nici un rezultat. Toate notificările noastre ulterioare au fost desconsiderate astfel încît ne-am adresat instanței de judecată solicitînd  demolarea coșului de fum pe cheltuiala personală a pîrîtei. Totodată i-am mai cerut acesteia și plata de daune pentru fiecare zi de întârziere, pînă la demolarea totală a lucrării efectuate cu încălcarea legii’’, s-a plâns Carmina Verdeș, prin intermediul avocatului său, Cristinel Lefter.

’’Construcția a fost ridicată în baza unei autorizații eliberate de UAT Popricani’’

De partea cealaltă a baricadei, Maria Olariu le cere magistraților să respingă cererea de chemare în judecată și să-i oblige pe reclamanți la plata cheltuielilor de judecată. ’’Construcția respectivă a fost ridicată legal cu respectarea distanței între proprietăți. Imobilul a fost edificat în baza unei autorizații de construire eliberată de UAT Popricani. În cuprinsul docmentației este prevăzut și acest coș de evacuare gaze, în urma realizării construcției fiind încheiat și un proces-verbal de recepție care a respectat toate regulile. Construcția a fost vizionată și de persoane autorizate din cadrul Primăriei Popricani care și-au dat acordul. Aceasta a fost ridicată cu respectarea distanței prevăzute de PUZ și de dispozițiile legale față de vecinătăți, fiind realizată în conformitate cu documentele emise anterior construirii și depuse la  UAT Popricani pentru emiterea autorizației de construcție. Mai mult, în condițiile în care coșul de dispersie ar fi fost realizat nelegal, în temeiul Legii 50/1991, subsemnata aș fi fost sancționată contravențional și s-ar fi solicitat demolarea acestuia. UAT Popricani nu a constatat însă nici o neregulă referitoare la construcție. Aspectele indicate în acțiunea judecătorească împotriva subsemnatei au caracter subiectiv și nu corespund situațiilor consemnate de reclamantă fiind vorba doar de o situație conflictuală creată în baza unor considerente subiective’’, a precizat, într-o întîmpinare depusă la dosar, Maria Olariu.

Câinele din ogradă, victimă colaterală

Femeia mai arată că, pe parcursul neînțelegerilor, cei din familia Verdeș ar fi încercat să se răzbune distrugîndu-i parbrizul mașinii. De asemenea, familia rivală i-ar fi adus de nenumărate ori injurii și calomnii iar mai apoi i-ar fi lovit cu pietre chiar și câinele din curte. Potrivit oamenilor legii, Verdeș și Olaru și-au făcut reciproc zeci de reclamații și plângeri penale, atît la Postul de Poliție Popricani, cât și la Procuratură. Sătui de certurile, amenințările și insultele dintre cele două familii rivale, polițiștii le-au pus în vedere ambelor tabere să respecte cu strictețe normele de conviețuire socială.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here