Radu Botez, golănaş de cîrpă primăreză

despre micile javre cu aere de dulăi-şefi

Despre imaturitatea ( nu doar politică ) a consilierului liberal Răzvan Timofciuc am scris nu o dată. Ieşit din cuibarul fostului ministru Adomniţei şi preluat de incubatorul deputatului Bodea, puieganul Timofciuc e exemplul perfect pentru o situaţie clasică : cum poţi face să eşueze acţiuni corecte, alegînd persoane nepotrivite care să le reprezinte.

Doar că de aici şi pînă la luarea de guler a lui Timofciuc de către vice-primarul Radu Botez, în sala de şedinţe a Consiliului Local, e cale lungă. O cale scurtată în mod dezgustător de anii în care primăria a ajuns maidanul personal al lui Mihai Chirica, napoleonul de tizîc tărcat din fruntea oraşului.

Ori poate credeţi că un papagal precum ALDE-istul Botez ar fi îndrăznit să ia de guler un consilier local, dacă n-ar fi făcut parte din camarila chiricistă, şi dacă turma / haita lui Chirica din Consiliul Local nu s-ar fi comportat mai mereu ca o gaşcă de golănaşi în costum  ?

Ar fi îndrăznit pechinezul Botez să-l ia de guler, bunăoară, pe Paul Boişteanu, şeful camarilei chiriciste din CL şi coşcogea omul, înalt cît gardul ? Nu prea, că îl apuca Boişteanu c-o mînă şi-l băga sub masă imediat. Dar la un subţirel din opoziţie, precum junele Timofciuc, e mai simplu să te dai cocoş, ca pe maidan, chit că eşti doar un fîs cu funcţie.

Dar ce pretenţii să ai de la un semi-nimeni politic precum Radu Botez, cînd martor la această răfuială de mahala a fost chiar tablagiul-şef Liviu Zanfirescu, director al Poliţiei Locale, care s-a făcut că nu vede, n-aude, ca tablagii de cartier, mai mereu pe-o mînă cu golănaşii care îşi fac de cap printre blocuri.

În Germania, ţara unde pechinezul Botez se laudă că a trăit, un asemenea vice-primar ar fi rămas rapid fără sprijinul politic al partidului său şi fără funcţii. La Iaşi, partidul intelectualului Vosganian îl pune pe derbedeul Radu Botez candidat la primărie. Exact ca în bancurile de la Radio Erevan : nu e sancţionat, e apreciat, nu e derbedeu, e exemplu civic, şi nici nu l-a luat de guler pe Timofciuc, ci l-a ajutat să nu cadă de pe scaun.

” Votaţi tăriceanul, votaţi maidanul ! „. ” De vrei primar maidanez, / Votează Radu Botez ! „. ” Votează Radu Botez, / Maidanezul pechinez !”. ” De vă place Varujan, / Votaţi trupa de maidan ! „.  Dacă tot vin acuşi alegerile locale, iată o donaţie ” în natură ” pentru gaşca ieşeană a lui Tăriceanu.

E drept, golanii de buzunar ca vice-primarul Botez ar merita alte chestii în natură, ca pentru cei de teapa lor. Dar de asta, probabil, o să se ocupe electoratul.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here