Putin mută puternic: a mers în Uzbekistan pentru a semna un acord important de cooperare în domeniul energiei. Ce urmează să se construiască

Într-o mișcare strategică menită să întărească legăturile energetice dintre Rusia și Uzbekistan, președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni, în timpul unei vizite de stat la Taşkent, o serie de proiecte majore în domeniul energetic. Conform agenției de știri DPA, citată de AGERPRES, Rusia intenționează să construiască o conductă de gaz și mai multe centrale hidroelectrice și nucleare în Uzbekistan.

„Domeniul energiei este o direcție strategică”, a subliniat Putin, evidențiind importanța cooperării bilaterale în acest sector.

Creșterea exporturilor de gaze naturale

Unul dintre proiectele cheie anunțate de Putin este construcția unei noi conducte de gaz, care va permite Rusiei să crească exporturile de gaze naturale către Uzbekistan la 11 miliarde de metri cubi anual începând cu anul viitor, de la nivelul actual de 2,8 miliarde de metri cubi. Această măsură vine în contextul în care Uzbekistanul, deși dispune de rezerve mari de gaz, se confruntă cu probleme legate de echipamentele de extracție și distribuție învechite, care fac ca cererea să depășească oferta.

Proiecte nucleare și hidroelectrice

Pe lângă gazoduct, Rusia și Uzbekistanul plănuiesc să colaboreze la construirea de centrale nucleare mici, adaptate unei zone cu activitate seismică relativ ridicată. Președintele uzbec, Șavkat Mirzioiev, a declarat că în timpul vizitei lui Putin va fi semnat un acord privind construirea mai multor astfel de centrale, cu un total de șase reactoare de 55 megawați fiecare.

De asemenea, Putin a vorbit despre „perspective bune pentru cooperarea în domeniul hidroenergiei”. Conform informațiilor disponibile, specialiștii ruși vor construi două hidrocentrale pe lacurile uzbece, un proiect care va contribui semnificativ la securitatea energetică a Uzbekistanului.

Accelerarea proiectului nuclear de 2,4 gigawați

În 2018, Rusia și Uzbekistanul au convenit asupra unei centrale nucleare de 2,4 gigawați, însă construcția acesteia a fost amânată. Conform noilor relatări, acest proiect urmează să fie accelerat, reflectând angajamentul ambelor țări de a-și consolida parteneriatul energetic.

Vizita lui Putin în Uzbekistan

Vizita de stat a președintelui rus în Uzbekistan este cea de-a treia deplasare internațională de la începutul celui de-al cincilea mandat al său, după vizitele în China și Belarus. Mass-media rusă interpretează această vizită ca pe o dovadă a eforturilor lui Putin de a spori influența Rusiei în Uzbekistan, consolidând astfel relațiile bilaterale în domenii strategice precum energia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here