Pentru prima dată în istoria sa de aproape o sută de ani, Palatului Culturii a găzduit un eveniment cu caracter strict politic și electoral sub sigla PNL. Nici comuniștii, PSD sau PDL-ul lui Traian Băsescu, nu au trecut peste această linie roșie, politizarea clădirii simbol a Iașului. Pe 24 aprilie, în Sala Voievozilor a fost montată o scenă, monitoare imense pe care au rulat în continuu imagini cu însemnele PNL, iar sute de membri de partid s-au înghesuit să asculte cuvântările lui Mihai Chirica, Costel Alexe și ale șefilor TNL sosiți de la centru. „Să ne mândim că Moldova devine din ce în ce mai mult galbenă!”, s-a strigat de pe scena amplasată în Sala Voievozilor. Din luna ianuarie a acestui an, de când fostul manager a fost schimbat cu Andrei Apreotesei, membru de partid și apropiat al primarului Mihai Chirica, sediul celui mai mare muzeu din Moldova a devenit scena mai multor evenimente de propagandă pentru șefii PNL. Codul de conduită etică și integritate, care este obligatoriu pentru angajații Complexului Muzeal Național „Moldova”, interzice expres implicarea în activitățile politice și afișarea obiectelor inscripționate cu sigle ale partidelor politice.
Palatul Culturii, clădire simbol a Iașului, a fost confiscat politic de către organizația Partidului Național Liberal. Liberalii ieșeni au organizat la Palat o întâlnire la care au participat toți șefii organizației județene, dar și invitați de la centru. Deși regulamentul intern al Complexului Muzeal Național „Moldova” le interzice angajaților să se implice politic și să ofere sprijin logistic partidelor, managerul liberal Andrei Apreotesei a trecut peste acest lucru și a pus Sala Voievozilor la dispoziția partidului. Dezbaterea a avut loc pe 24 aprilie 2024 și a fost organizată de către Tineretul Național Liberal.
Managerul de la Palat este membru PNL
Actualul manager al Complexului Muzeal este Andrei Apreotesei, consilier județean PNL și candidat pentru Consiliul Local pe listele aceluiași partid. Deși acesta nu are voie să facă politică în instituția pe care o conduce, Apreotesei a permis desfășurarea acțiunii cu caracter politic în clădirea administrată de Ministerul Culturii. La dezbatere au fost prezenți deputatul PNL Alexandru Muraru, președintele filialei județene, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, primarul Mihai Chirica, dar și Mara Mareș, președintele TNL la nivel național și alți liberali ieșeni.
Codul de Conduită al instituției interzice întâlnirile politice în Palatul Culturii
Evenimentul TNL a fost organizat în perioada de pre-campanie, pe 24 aprilie, cu aproximativ două săptămâni înainte de debutul campaniei electorale. Complexul Muzeal are un cod etic cu caracter obligatoriu pentru angajați și care le interzice acestora să facă politică între zidurile palatului.
„Codul de Conduită Etică și Integritate al Complexului Muzeal Național Moldova Iași”, a fost înregistrat cu data de 25 ianuarie 2024 și avizat de către fostul manager interimar Valentina Florentina Druțu.
„Fiecare angajat cu funcție de conducere sau execuție trebuie să respecte prezentul Cod etic de integritate. Normele de conduită etică și profesională prevăzute de prezentul Cod sunt obligatorii pentru personalul contractual din cadrul CMNM (…)”, se arată în preambulul documentului.
Unul dintre capitolele Codului de Conduită privește și activitatea politică, documentul precizând că personalului nu îi este interzis să dețină calitatea de membru de partid, dar stabilește reguli tocmai pentru a nu implica instituția în acțiuni și activități politice.
„Personalul are obligația ca, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să se abțină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor și preferințelor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizație căreia îi este aplicabil același regim juridic ca și partidelor politice. În exercitarea funcției, personalului îi este interzis: să afișeze în cadrul autorităților sau instituțiilor publice, însemne ori obiecte inscripționate cu sigla și/sau denumirea partidelor politice. Să se servească de actele pe care le îndeplinesc în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru a-și exprima sau manifesta convingerile politice”, se arată în Codul de Etică și Integritate al Complexului Muzeal.
„Să ne mândrim că Moldova devine galbenă!”
Pe scena montată în Sala Voievozilor, liderii PNL s-au întrecut în lozinci, invocând trecutul partidului pentru a justifica prezența a sute de activiști în clădirea simbol a Iașului.
„Aducem Europa în fiecare localitate! În Palatul Culturii, simbol al marilor repere istorice ieșene, în fața a sute de tineri liberali din toată regiunea Moldovei, a avut loc conferința regională Europa în fiecare localitate, organizată de Tineretul Național Liberal”, se arată într-o postare de pe facebook care anunța organizarea evenimentului.
„Să ne mândrim că Moldova devine din ce în ce mai mult galbenă”, a scandat Octavian Oprea, secretarul general al TNL și candidat pe lista pentru Parlamentul European.
Președintele organizației TNL Iași, Ștefan Cernea, a lăsat să se înțeleagă cât de ușor a fost pentru partid să pună mâna pe Palat. „Ne-am reunit într-un loc atât de frumos la evenimentul <<Europa în fiecare localitate>>”, a spus Ștefan Cernea, președintele TNL Iași.
Ministerul Culturii și managerul Apreotesei refuză să ofere explicații
7IAȘI a luat legătura cu mai mulți șefi de muzee din țară, dar cu toții au refuzat să își exprime opiniile, motivând că în această perioadă este în plină desfășurare campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare.
Am adresat o solicitare și către Ministerul Culturii, care a redirecționat însă mail-ul către managerul Andrei Apreotesei. Acesta nu a dorit să răspundă întrebărilor 7IAȘI referitor la acțiunea politică a PNL de la Palat.
Palatul Braunstein, folosit pentru nunți și evenimente de partid
PNL nu se folosește doar de Palatul Culturii pentru organizarea unor diferite evenimente politice. Palatul Braunstein, o altă clădire simbol a Iașului, administrată de Primăria Iași și renovată cu fonduri europene, a găzduit mai multe întâlniri ale liberalilor. În clădire a fost organizată chiar și o cununie civilă a unui membru PNL Iași, Cătălin Nicoară, angajat la Consiliul Județean. În februarie anul acesta, Nicoară s-a căsătorit civil, cununia fiind oficiată de viceprimarul Daniel Juravle, coleg de partid cu acesta.
Managerul de la Palat, numit pe funcție în locul unui profesionist
În ceea ce-l privește pe Andrei Apreotesei, înregimentat politic, acesta a fost numit ilegal ca manager la Palatul Culturii. 7IAȘI a arătat că Apreotesei nu îndeplinește condițiile necesare pentru a fi mananger, însă asta nu a împiedicat-o pe ministrul Culturii, Raluca Turcan, să-l numească pe acesta interimar pentru o perioadă de șase luni. Deși Andrei Apreotesei nu deține studiile necesare impuse de lege, Ministerul susține că numirea acestuia a fost determinată de „împrejurări obiective”, de „necesitatea asigurării conducerii pentru a nu se bloca întreaga activitate a instituției”. Însă, instituția nu era „blocată” și funcționa deja cu un manager tot interimar care deținea însă studiile impuse de lege, dar fără culoare politică.
Vlad ROTARU