"Propaganda DUE", varianta românească. Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, organizaţie secretă plătită din bani publici

Conducerea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN) refuză, de peste două luni, să comunice public cine sunt membrii săi. Câţiva academicieni au demisionat recent, după ce presa a început să scrie despre această structură. Opt dintre cei zece civili din ASSN sunt sau au fost membri PSD. Nouă membri ai ASSN nu au, cel puţin la vedere, nicio legătură cu zona de securitate naţională. Doi membri ai ASSN fac parte din Administraţia Prezidenţială. Cinci membri ai ASSN sunt miniştri în actualul Guvern. 32 dintre membrii ASSN, instituție finanțată de stat, identificaţi de PressOne.

 

În ultimele luni, ASSN, cunoscută sub denumirea de „Academia lui Oprea” și-a câștigat repede notorietatea, în contextul acuzațiilor de plagiat și de abuz în serviciu formulate la adresa fostului vicepremier. ASSN se comportă ca o societate secretă, multe nume fiind necunoscute publicului deşi instituţia este finanţată de stat.

 

În ciuda interesului suscitat, ASSN se străduiește să păstreze o tăcere deplină cu privire la componența sa și la activitatea membrilor săi. Aceștia nu sunt cunoscuți în mod oficial, deși beneficiază de indemnizații pe viață de la bugetul de stat, arată PressOne.

În plus, cele câteva nume identificate până acum nu fac decât să ridice și mai multe semne de întrebare cu privire la rolul acestei instituții presupus științifice.

Deși din ASSN fac parte câțiva dintre cei mai puternici și influenți cetățeni ai României, nimeni nu dorește să vorbească deschis despre apartenența la ASSN.

O parte dintre academicienii identificați încearcă să se distanțeze declarativ de această entitate, să minimalizeze poziția pe care o au sau chiar să o bagatelizeze, chiar dacă sunt membri titulari și primesc o indemnizație lunară de 2.700 de lei.

Denumirea inițială a acestei instituții, fondată în 2012 la inițiativa unui grup de senatori și deputați – printre care Gabriel Oprea, Teodor Meleșcanu, Eugen Bădălan și Eugen Nicolicea -, a fost Academia de Științe Militare (ASM).

Primul președinte, ales prin vot secret în 5 iulie 2012, a fost general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti.

Tot prin vot secret au fost aleși și ceilalți membri din conducere: vicepreședinte – chestor de poliție prof. univ. Gheorghe Popa, secretar general – colonel (r) prof. univ. Gheorghe Boaru, șeful Secției Militare, Informații și Securitate Militară – general de brigadă (r) prof. univ. Viorel Buță, șeful secției Ordine Publică – general (r) prof. univ. Sergiu Medar și șeful secției de Informații – comisar-șef de poliție prof. univ. Ștefan Prună.

Conducerea a fost schimbată într-o ședință din 29 ianuarie 2015 a Adunării Generale a ASM. Atunci, președinte a fost ales George Maior, care demisionase cu două zile înainte din funcția de director al Serviciului Român de Informații.

 

Citeşte mai mult AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here