Firma unui cetățean german, Michael May, vrea să forțeze Primăria Rediu să emită o autorizație de construire pentru un bloc care nu poate fi racordat la rețeaua de canalizare @ În 2019, Primăria Rediu a emis autorizația, dar aceasta a fost anulată printr-o sentință definitivă a Curții de Apel, tocmai din acest motiv @ Firma lui May a cerut din nou autorizație și s-a adresat instanței, solicitând să-l oblige pe primar să emită documentul @ Sentința Curții de Apel din 2021 atrage atenția că autorizarea unui asemenea proiect reprezintă un adevărat pericol public @ „(…) s-ar ajunge la situația nepermisă de lege și periculoasă pentru mediul înconjurător și locuitorii din apropierea unor astfel de construcții, ca un bloc (locuință colectivă) cu 20 de etaje să poată deversa apele menajere într-o fosă” @ Clădirea care a fost construită începând cu 2019 nu respectă nici regimul de înălțime și distanțele față de vecini și drum
Firma May Bauhaus SRL, deținută de către cetățeanul german Michael May, vrea să oblige prin intermediul instanței Primăria Rediu să elibereze o autorizație de construire pentru un bloc de locuințe într-o zonă de case, fără canalizare, unde evacuarea apelor menajere se face în fose septice.
Inițial blocul a fost autorizat, documentul fiind semnat în septembrie 2019 de către viceprimarul comunei Rediu, Ștefan Paraschiv. Investitorul a reușit să ridice blocul „la roșu”, însă după nenumărate sesizări venite din partea vecinilor, Inspectoratul de Stat în Construcții a întocmit un raport și a sesizat Prefectura Iași, care la rândul său a solicitat în instanță anularea autorizației de construire.
Ultimul episod al acestui scandal părea să se consume după sentința definitivă a Curții de Apel Iași, care în septembrie 2021 a anulat autorizația de construire.
Firma cere din nou eliberarea autorizației
La nici doi ani de la pronunțarea sentinței, firma lui Michael May a reluat procedurile pentru obținerea unei noi autorizații, dar în aceleași condiții. Adică, May Bauhaus cere autorizație tot pentru un bloc și tot fără acces la rețeaua de canalizare. Astfel, în februarie 2023, May Bauhaus SRL a revenit cu aceeași cerere privind eliberarea autorizației pentru locuință colectivă cu „rețea proprie de canalizare ape menajere – stație de epurare”. În mai multe răspunsuri către investitor Primăria Rediu a respins solicitarea firmei, motivând că proiectul încalcă regulamentul local de urbanism. Astfel, s-a ajuns din nou la instanță. La mijlocul lunii octombrie, firma a dat în judecată Primăria Rediu pentru „obligare emitere autorizație de construire”
Judecătorii: pericol pentru mediu și pentru populație
În motivarea sentinței din 2021, judecătorii Curții de Apel au atras atenția că imobilele cu destinația de locuințe colective nu pot fi autorizate decât dacă pot fi racordate la rețeaua de canalizare, soluția unei fose septice reprezentând un real pericol pentru populație și pentru mediu.
„(…) s-ar ajunge la situația nepermisă de lege și periculoasă pentru mediul înconjurător și locuitorii din apropierea unor astfel de construcții, ca un bloc (locuință colectivă) cu 20 de etaje să poată deversa apele menajere într-o fosă”, au argumentat magistrații.
Ba mai mult, aceștia au arătat că în privința proiectului firmei May Bahaus SRL, avizele eliberate pentru emiterea autorizației de construire obligau investitorul să racordeze blocul la rețeaua publică de canalizare. Deși acest lucuru era imposibil, în satul Breazu neexistând o rețea a ApaVital SA, funcționarii de la Urbanism și viceprimarul Ștefan Paraschiv au semnat autorizația de construire.
„De altfel, în sensul că evacuarea apelor uzate de la locuințele colective trebuie să se facă în rețele publice de canalizare și nu în alt mod sunt emise și avizele de la mediu și DSP care au stat la baza emiterii autorizației de construire și care prevăd în mod clar că acest bloc va fi autorizat doar cu „alimentare cu apă potabilă și canalizare în sistem centralizat la rețeaua ApaVital SA” (…)”, mai arată judecătorii în motivarea sentinței.
În aceeași ordine de idei, și Agenția de Protecție a Mediului a impus prin avizul eliberat autorizarea construcției doar dacă cu condiția racordării acesteia la rețeaua de canalizare.
„APMI Iași a impus ca locuința colectivă să fie branșată la sistemul public de canalizare și nu a avizat proiectul pentru soluția de fosă (rețea proprie de canalizare)
(…) Prin urmare, legea nu permite sub nicio formă soluția construirii unei fose la locuințe colective”, au concluzionat magistrații.
Un bloc între case. Proiectul nu respecta nici regimul de înălțime
Decizia de anulare a autorizației de construire emisă pentru firma May Bauhaus SRL a ținut cont și de faptul că proiectul nu respecta regulamentul local de urbanism în privința regimului de înălțime. În 2019, Primăria Rediu a autorizat ridicarea unui bloc între case cu un etaj în plus față de regimul de înălțime aprobat prin Planul Urbanistic General al localității.
„Conform PUG, autorizațiile de construire pot fi emise în mod legal doar pentru regimul de înălțime P – P+2. Aceste prevederi sunt reluate în certificatul de urbanism, iar autorizația de construire a fost emisă prin încălcarea legii permițând construirea unei locuințe colective cu P+3 niveluri, mansarda fiind considerate nivel propriu zis”
(…) Prin urmare, acesta este regimul de înălțime impus prin PUG pentru autorizarea clădirilor, și anume P+2E, corespunzător unei înălțimi maxime de 9,00 metri la streașină sau atic, și nu P+2E+M, așa cum a fost stabilit prin documentația tehnică anexă la autorizația de construire
(…) se constată că emiterea Autorizației de Construire nr. 83/17.05.2019 cu nerespectarea regimului de înălțime și a înălțimii maxime admise prin PUG s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (…)”, detaliază judecătorii de la Curtea de Apel Iași în motivarea sentinței.
Tudor LEAHU
Primarul, după ce a autorizat un bloc între case: ”Autorizația a fost semnata de viceprimar”