Primarul, după ce a autorizat un bloc între case: ”Autorizația a fost semnata de viceprimar”

Primarul din Rediu dă din colț în colț după ce a autorizat un bloc între case: „Autorizația a fost semnata de viceprimar, dar nu mă ascund în spatele acestui lucru”  @ Prefectul Marian Șerbescu a solicitat în justiție anularea autorizației de construire eliberate pentru un bloc cu patru etaje în comuna Rediu @ Beneficiarul este un cetățean german pe nume May Michael

Încă o autorizație de construire nelegală a intrat în vizorul prefectului județului Iași, Marian Șerbescu. Astfel, zilele trecute, prefectul a cerut judecătorilor ieșeni să dispună anularea unei autorizații de construire emisă de Primăria comunei Rediu pentru construirea unui bloc cu patru etaje, în comuna Rediu în satul Breazu, pe strada Ulmilor nr.38. Este vorba despre autorizația de construire nr.83/17.05.2019 emisă de primarul comunei Rediu pentru ”Construire locuințe colective, împrejmuire, anexe rețea proprie de canalizare ape menajere și branșamente”, în sat Breazu.

Scandalul a izbucnit după ce mai mulți locuitori din zonă, de pe strada Garoafelor au sesizat Corpul de control al primului ministru în legătură cu construirea acestui bloc într-o zonă de case. Sesizarea cetățenilor a fost trimisă la Inspectoratul de Stat în Construcții care a realizat un control și astfel a constatat unele nereguli în eliberarea acestei autorizații.

Documentele nu sunt în regulă

Inspectoratul de Stat în Construcții a realizat controlul în perioada 9 august-10 septembrie 2018. Cea mai mare abatere constatată de inspectorii în construcții se referă la faptul că blocul este construit prea aproape de casele din jur.

”Nu se respectă distanța de 5 metri (realizat 4,5m) între clădirea propusă și limita posterioară a proprietății conform PUG sat Breazu comuna Rediu”, se arată în raportul de control.

Alte abateri constatate se referă la faptul că imobilul verificat nu are Cartea Funciară actualizată, nu este actualizat nici extrasul de plan cadastral, din dosar lipsește intabularea terenului. De asemenea, s-a constatat și lipsa altor avize de specialitate pe planșele proiectului. În baza acestor constatări Inspectoratul de Stat în Construcții a recomandat prefectului județului să solicite în justiție anularea autorizației de construire eliberate de Primăria comunei Rediu pentru construirea acestui bloc.

Prefectul a depus cererea. Ce spune Haidău

Prefectura județului Iași a înregistrat deja la Tribunalul Iași cererea de anulare a autorizației de construire. Asta înseamnă că lucrările la acest bloc care deja este ridicat trebuie să înceteze. Asta deoarece potrivit Legii, odată atacată în justiție de prefect autorizația de construire este suspendată imediat.

”În considerarea celor expuse solicităm să admiteți acțiunea așa cum a fost formulată și să dispuneți constatarea nulității absolute a autorizației de construire nr.83/17.05.2019. Solicităm să puneți în vedere primarului comunei Rediu, județul Iași să depună la dosarul prezentei cauze autorizația de construire nr.83/17.05.2019 act al cărui emitent este precum și întreaga documentație care a stat la baza emiterii acesteia”, se arată în acțiunea depusă de prefect.

Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, primarul comunei Rediu, Vasile Haidău, s-a apărat susținând că a eliberat această autorizație conform procedurilor legale, adaugând că se va conforma în cazul în care instanta va dispune anularea autorizației.

„Noi am eliberat această autorizație în baza avizelor emise de celelalte instituții ale statului. Autorizația a fost semnata de viceprimar, dar nu mă ascund în spatele acestui lucru. Dacă justiția o să spună să demolăm acest bloc atunci o să-l demolăm”, a spus Vasile Haidău, primarul comunei Rediu.

Urmează autorizația pentru service

Aceasta nu este singura autorizație de construire emisă recent de Primăria Rediu luată în vizor de Inspectoratul de Stat în Construcții (ITC) și de prefect. Astfel, potrivit unor surse ITC va cere prefectului să solicite instanței și anularea unei autorizații de construire pentru amenajarea unui service auto la numai câțiva metri de o casă. Este vorba despre autorizația pentru ”Construire service auto, birouri, anexe și imprejmuire” pe șoseaua Valea Rediului nr.257, beneficiarul fiind o anume Raluca Andreea Terchea. Verificările au demarat ca urmare a sesizărilor depuse de Vasile Caunii proprietarul casei aflate în imediata apropriere a terenului pe care a demarat amenajarea acestui service auto. Vasile Caunii a depus o serie de sesizări și la Primăria Rediu dar această instituție a refuzat să coopereze. Vasile Caunii a notificat Primăria Rediu să nu autorizeze un asemenea obiectiv langa locuința sa. Acesta a mai arătat că a solicitat Primăriei Rediu să-i pună la dispoziție Planul Urbanistic General și PUZ pentru zona respectivă dar nu a primit nici un răspuns.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here