Primăria mână în mână cu Bolobiță. Juriștii lui Chirica apără blocul de la Infecțioase

Acuzațiile privind demolarea ilegală a monumentului istoric Casa Pogonat pentru ca Bolobiță să-și ridice blocul de lângă Spitalul de Boli Infecțioase au fost rostite din nou în instanță @ S-a întâmplat în procesul în care Bolobiță  a cerut să i se anuleze decizia de suspendare a autorizației de construire @ Culmea, în acest proces juriștii primăriei s-au situat de partea lui Bolobiță

Scandalul blocului construit de Cristinel Bolobiță lângă Spitalul de Boli Infecțioase a ajuns și pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Iași. Asta deoarece Bolobiță a contestat decizia de suspendare a autorizației de construire luată de Tribunal pe data de 22 februarie a.c. Să reamintim că autorizația a fost suspendată ca urmare a cererii depuse de Sorin și Demetra Andrian, proprietarii unei case de pe strada Nicolae Bălcescu, aflată în spatele blocului ridicat de Bolobiță.

„Pârâții au orchestrat demolarea unui monument istoric în zona protejată Curtea Domnească. Viciile autorizației de demolare se răsfrâng în autorizația de construire. Nu a fost obținut acordul vecinilor. Mai mult decât atât au fost falsificate semnături ale vecinilor și a fost sesizat și Parchetul. S-a schimbat adresa imobilului astfel incât să se piarda urma monumentului istoric”, a spus avocatul familie Andrian.

Primăria nu vrea să se vindece

Deși scandalurile imobiliare se țin lanț în oraș, iar în centrul lor se află primăria, care este acuzată că emite ilegal autorizații dezvoltatorilor pentru construirea unor blocuri în zone înghesuite și pe spații verzi, la procesul de astăzi, juriștii municipalității au ținut partea lui Bolobiță. Astfel, și Primăria Iași a cerut anularea deciziei de suspendare a autorizației de construire. Aceștia au încercat să arate că respectiva autorizație de construire a fost emisă legal. Primăria a încercat să arate că au fost respectat prevederile urbanistice din zonă (procentul de ocupare a terenului, regimul de înălțime etc). Primăria a mai invocat în apărare sa și faptul că celelalte instituții și-au dat avizul pentru ridicarea acestui bloc.

Vor să facă alt studiu de însorire

Unul din motivele pentru care Tribunalul a suspendat autorizația de construire  se referă la faptul că studiul de însorire conține date false. Familia Andrian a arătat că  blocul umbrește casa care nu are parte de suficientă lumină solară în timpul zilei iar astfel se încalcă prevederile legale în vigoare.

„Într-adevăr, la o primă vedere, schiței Studiu de însorire depusă de pârâți, reprezentarea tridimensională, parte componentă a Studiului de Însorire, nu reprezintă grafic întregul imobil al reclamanților, conformă extrasului de Carte Funciară și a Planului de amplasament și delimitare a corpului de proprietate, acte depuse la dosarul cauzei, astfel încât există posibilitatea reală ca dreptul acestora la minimă însorire să fie afectat. În aceste condiții se circumscriu, cazului bine justificat și aspectele invocate de reclamanți, cu referire la emiterea autorizației de construire nr.235/2018, ce derivă din relația de proximitate între imobilul acestora și cel care se construiește, referitoare la  dreptul la minimă însorire a imobilului acestora așa cum prevede Ordinul nr.119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației”, au arătat magistrații.

La acest proces, pentru a drege busuiocul, avocații lui Bolobiță au încercat să arată că se va face un nou studiu de însorire pentru a ”salva” autorizația. Asta în condițiile în care Legea prevede că trebuie măsurat și gradul de însorire a caselor și pe timp de iarnă.

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

  1. Pe vremea lui Ceausescu macar regimul politic era de asa natura sa distruga tot in interes personal, dar si in democratie e la fel? Pai de ce vrem democratie? Doar pentru titulatura? Metehnele comunismului nu au disparut, ba chiar s-au inmultit. Rusine celor care distrug pentru buzunarul lor pentru ca au bani si ,,pot”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here