Primar obligat să plătească 120.000 lei din propriul buzunar pentru autorizații ilegale

@ Banii reprezintă cheltuielile de judecată din mai multe procese și trebuie achitați de către primarul din Aroneanu, Benone Moruzi, în solidar cu mai mulți cetățeni @ Aeroportul Iași a deschis aproape 20 de procese prin care a cerut anularea unor autorizații de construire ilegale emise de către primarul Benone Moruzi @ În unele cazuri, s-a ajuns chiar la executare silită

Primarul Benone Moruzi trebuie să plătească, singur și în solidar cu mai mulți cetățeni din comuna Aroneanu, suma de 120.000 lei către Aeroportul Iași cu titlu de cheltuieli de judecată. Aeroportul Iași a deschis în anii 2018-2019 aproape 20 de procese la Tribunalul Iași cerând anularea unor autorizații de construire emise în mod ilegal de către primarul comunei Aroneanu.

În ciuda unei interdicții de construire în zona de protecție a Aeroportului Iași, primarul Benoni Moruzi a emis mai multe autorizații de construire intrând într-un război direct cu conducerea aerogării ieșene. Actele au fost atacate în instanță, iar în toate procesele care au ajuns la final judecătorii au dat câștig de cauză Aeroportului. Judecătorii au considerat că primarul Benoni Moruzi a emis autorizațiile de construire cu încălcarea legii. În 14 spețe s-au pronunțat decizii definitive și s-a dispus anularea actelor emise, iar primarul comunei Aroneanu, în unele cazuri alături de beneficiarii autorizațiilor, a fost obligat de instanță la plata cheltuielilor de judecată. În cazul unor sentințe, primarul Moruzi a utilizat și căile excepționale de atac, precum contestația în anulare și revizuirea, însă a pierdut și aceste litigii. A reușit doar să mai adauge alte mii de lei la cuantumul cheltuielilor de judecată pe care le are de achitat. Reprezentanții Aeroportului nu au stat pe gânduri și, atunci când Benoni Moruzi nu a achitat sumele datorate de bunăvoie, au trecut la executarea silită a primarului din Aroneanu.

Curtea de Apel a aplicat lovitura decisivă

În februarie 2021, Aeroportul a introdus o primă acțiune la Judecătoria Iași prin care a solicitat obligarea primarului Benoni Moruzi la plata sumei de 4.860 lei compusă din 4.760 lei onorariu avocat și 100 lei taxă timbru judiciar aferente unui litigiu mai vechi, la care să se adauge și cheltuielile de judecată din noul proces. Cererea Aeroportului se întemeiază pe câștigarea în anul 2020 a unui proces împotriva Primarului comunei Aroneanu. În primă instanță, la Tribunalul Iași, instanța a respins acțiunea Aeroportului. Însă ulterior, în faza recursului, Curtea de Apel a casat sentința de fond și a dat câștig de cauză Aeroportului Iași. Prin sentința civilă 901/21.10.2020, Curtea de Apel a admis cheltuielile de judecată , însă doar cele din calea de atac, respectiv 3.670 lei.

În acest context, cheltuielile noastre de judecată suportate de subscrisa în prima instanță a dosarului 4034/99/2019 au rămas neacoperite. Pentru aceste motive, vă rugăm să observați că cererea noastră este întemeiată și vă solicităm să o admiteți, cu consecința obligării pârâtului Primarul Comunei Aroneanu la plata cheltuielilor de judecată efectuate de subscrisa în prima instanță a dosarului mai sus-menționat în cuantum de 4.860 lei (4.760 lei onorariu avocat și 100 lei taxă timbru judiciar).” se menționează în cererea depusă la Judecătoria Iași.

Pe 2 iulie, Judecătoria a admis cererea Aeroportului.

Instanța remarcă faptul că reclamanta a solicitat cheltuielile de judecată de la fond în fața instanței de fond – care nu s-a pronunțat asupra lor (acțiunea fiind de altfel respinsă) și în fața instanței de recurs – care și-a limitat analiza la cheltuielile din recurs, deci practic nu s-a pronunțat asupra cererii reclamantei de acordare a cheltuielilor de la fond. Prin urmare cererea reclamantei este admisibilă pe cale separată cât timp nu există autoritate de lucru judecat, instanțele nepronunțându-se deși ele au fost cerute. Totodată cererea este întemeiată, cheltuielile fiind dovedite cu actele de la dosar și fiind în raport de proporționalitate cu miza cauzei și complexitatea acesteia.” se arată în dispozitivul sentinței prin care primarul Benoni Moruzi a fost obligat în total la plata a 5.060 lei.

Încă 1.000 euro pentru aceeași speță

Însă, procesul pierdut la Curtea de Apel a generat mai multe daune pentru edilul din Aroneanu. Cu trei luni înainte de sentința Judecătoriei Iași, pe 4 martie 2021, Aeroportul a demarat o altă acțiune împotriva primarului Moruzi. Conducerea aerogării ieșene s-a adresat executorului judecătoresc Gabriel Bârcă pentru recuperarea sumei de 3.670 lei reprezentând cheltuieli de judecată din același dosar 4034/99/2019, respectiv onorariul avocatului din faza de recurs, sumă pe care Curtea de Apel a admis-o prin sentința  901/21.10.2020. Pe lângă această sumă, Aeroportul a solicitat și obligarea la plată pentru toate cheltuielile ocazionate de executarea silită, aproximativ 1.200 lei. Pe 10 martie, Judecătoria a admis cererea executorului de încuviințare a executării silite în toate formele posibile. Astfel, pentru un singur proces pierdut în războiul cu Aeroportul Iași, primarul Benoni Moruzi a fost nevoit să scoată din buzunarul propriu aproape 10.000 de lei.

Altă autorizație anulată, 12.500 lei de plată

Însă veștile rele nu s-au oprit aici. Ieri, pe 23 decembrie 2021, Judecătoria Iași a admis o altă solicitare a Aeroportului Iași împotriva primarului Moruzi. Prin cererea depusă în 8 septembrie, Aeroportul a cerut recuperarea cheltuielilor de judecată de 4.760 lei dintr-un litigiu privind revizuirea unei sentințe contestată de Primarul comunei Aroneanu. În 2018, Aeroportul a dat în judecată comuna Aroneanu și pe primarul acesteia cerând anularea unui certificat de urbanism și a unei autorizații de construire emise pentru familia Baloși. În 2019, prin sentința 1759, Aeroportul câștigă definitiv litigiul, instanța obligând pe primarul Benoni Moruzi la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 4.306 lei. Pe 24 februarie 2020, primarul Moruzi introduce două acțiuni la Curtea de Apel Iași: una de contestație în anulare și una de revizuire a sentinței 1759/2019. Pe 30 iunie și pe 8 iulie ambele solicitări sunt respinse. În procesul privind contestatția în anulare, instanța a dispus ca primarul trebuie să achite alți 3.570 lei pentru acest litigiu, în timp ce în dosarul privind revizuirea nu s-a pronunțat asupra cheltuielilor de judecată. Astfel, procesele privind certificatul de urbanism și autorizația de construire emise ilegal de către Benoni Moruzi pentru familia Baloși l-au costat pe primarul comunei Aroneanu peste 12.500 lei.

Bun de plată pentru 95.000 lei

Primarul Moruzi a pierdut mai multe litigii cu Aeroportul. În fiecare dintre ele instanța a dispus ca acesta să plătească cheltuielile de judecată. Pe lângă cele două cazuri detaliate mai sus, 7 Iași a indentificat alte 12 spețe în care instanța a dispus anularea autorizațiilor de construire emise de primarul Benoni Moruzi și l-a obligat pe acesta să suporte, singur sau în solidar cu beneficiarii documentelor emise ilegal, aproximativ 95.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Potrivit declarației de avere dată în anul 2020 (cea din 2021 nu se regăsește pe stie-ul Primăriei Aroneanu), Benoni Moruzi câștigă într-un an puțin peste 80.000 lei. Venitul oficial cel mai consitent al familiei Moruzi este adus de soția primarului comunei Aroneanu, care este judecător al Curții de Apel Iași, și care încasaează aproximativ 18.750 lei lunar. Teoretic, Moruzi a pierdut câștigurile dintr-un an de primar din cauza autorizațiilor de construcții ilegale ce au fost anulate de judecători.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here