Polițiștii le-au furat drogurile, iar acum traficanții îi caută extrem de furioși

O serie recentă de crime în orașul Tijuana din Mexic, aflat la granița cu SUA, prezintă un scenariu desprins dintr-un serial TV. Lorzii drogurilor, furioși pentru că polițiști corupți le-au furat un transport de stupefiante, îi vânează, conform informațiilor furnizate de The Guardian și News.ro. Doi polițiști suspectați de furt au fost uciși, iar fostul șef al poliției susține că cel puțin încă trei agenți au fost eliminați, indicând o răzbunare generalizată din partea cartelului deținător al drogurilor.

Tijuana, cunoscut pentru cea mai mare rată a criminalității din Mexic, cu aproximativ 2.000 de crime înregistrate anual pentru o populație de peste 2,1 milioane de locuitori, se confruntă cu o creștere alarmantă a violenței. Comparativ, orașul american Houston, cu o populație similară, a avut doar 435 de crime în 2022.

În mijlocul acestei creșteri a violenței, șase polițiști locali și de stat din Tijuana au fost implicați într-un complot pentru a fura un important transport de droguri din depozitul traficanților. Un video apărut săptămâna trecută arată cum o mașină de poliție părăsește un depozit cu baloți mari de cocaină, confirmând suspiciunile procurorilor. Trei detectivi de stat și un număr similar de polițiști locali sunt anchetați în acest caz.

Fostul șef al poliției susține că depozitul de droguri aparținea cartelului Sinaloa, iar cartelul a reacționat rapid, împușcând procurorii și polițiștii implicați în furt. Violentele includ atacuri la birourile procurorului federal și de stat, precum și asasinarea unui detectiv de stat.

Climatul actual de violență din Tijuana datează din 2017, când ratele de criminalitate au crescut semnificativ. Luptele pentru teritoriu între cartelurile Jalisco New Generation și Sinaloa, împreună cu alte grupuri, au contribuit la această situație. În contextul creșterii violenței, primarul orașului a decis să locuiască într-o bază militară pentru propria siguranță, după ce a primit amenințări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here