Polițist hărțuit de beizadeaua unui comisar DGA. Țibulca obligat să plătească daune

4000 de lei daune morale si 500 lei materiale,pentru insulte si jigniri aduse unui politist

Radu Tibulca, fiul cunoscutului ofiter DGA Catalin Tibulca, a fost obligat recent sa-i plateasca agentului de politie Marius Cojan, pe care l-a insultat si umilit in trafic, despagubiri morale si materiale in valoare totala de aproximativ 1000 de euro. Decizia apartine unui complet de apel din cadrul Tribunalului Judetean, aceasta putind fi atacata cu recurs la instanta superioara. In martie 2015, fiind oprit in trafic in zona Copou, Tibulca junior, care conducea un Fiat cu nr. IS-50-CRI, a fost amendat si penalizat de Cojan, pe motiv ca nu avea asupra sa certificatul de inmatriculare iar polita RCA era expirata. Ulterior, in vara lui 2019, beizadeaua politistului DGA Iasi a fost filmata la Terasa Time Out de locatarii nemultumiti din zona care nu au mai suportat galagia si zgomotul facut si au sunat la numarul de urgenta 112. Sefii Politiei iesene au dat dovada de pasivitate in cercetarea acestui caz, dat fiind functia ocupata de Tibulca senior, si au incercat apoi sa musamalizeze povestea juniorului.  

S-a facut dreptate. Dupa cinci ani de tergiversari, audieri, amenintari, termene, aminari si procese, magistratii Tribunalului Iasi au admis apelul formulat de agentul de politie Marius Cojan, si l-au obligat pe Radu Tibulca, baiatul ofiterului DGA, Catalin Tibulca, sa plateasca daune morale si materiale in valoare de 4500 de lei (aproximativ 1000 de euro). In acelasi timp, acelasi complet i-a respins apelul juniorului Tibulca care a contestat cuantumul despagubirilor acordate anterior de Judecatorie. Hotarirea justitiei nu este una definitiva, ambele parti avind posibilitatea sa faca recurs in termen de 30 de zile de la comunicare, la instanta superioara. In urma cu cinci ani, tinarul agent  Marius Cojan, de la Sectia 2, si-a pus cariera profesionala de politist in pericol, deoarece a avut curajul sa-l amendeze pe Radu, odrasla ofiterului DGA Iasi, Catalin Tibulca. Totul a plecat de la o sanctiune de circulatie. Pe 20 martie 2015, Cojan, aflat in timpul programului de lucru, l-a oprit in trafic pe Radu Tibulca, pe B-dul Carol, in Copou, care conducea autoturismul Fiat, cu nr de inmatriculare IS-50-CRI, inmatriculat la acea vreme pe numele tatalui sau, Catalin Tibulca. Mai precis, politistul Cojan a constatat ca masina avea defectiuni la sistemul de iluminare iar soferul nu avea asupra sa documentele prevazute de lege, certificatul de inmatriculare respectiv polita de asigurare RCA valabila. In momentul in care agentul a inceput sa-i prezinte abaterile constatate, Tibulca junior a inceput sa devina recalcitrant si a trecut la amenintari. Primul lucru pe care a inceput sa i-l spuna politistului a fost, evident,  ca ,,taticu,, este comisar la Directia Generala Anticoruptie. In cele din urma, dupa dispute verbale, Marius Cojan a rezistat insultelor si amenintarilor, si l-a sanctionat pe junior cu amenda si puncte de penalizare , pentru defectiuni la sistemul de iliminare a masinii, lipsa semnului incepatorului, precum si pentru lipsa documentelor legale.

Politistul corect, hartuit pentru ca si-a facut datoria

Ulterior, pentru agentul de politie Cojan, care si-a facut treaba pe teren, in mod corect si legal, a inceput jihadul, fiind chiar la un pas sa-si piarda slujba.  In loc sa-si certe baiatul care l-a facut de ris in fata colegilor, Tibulca senior a incurajat si sustinut personal hartuirea lui Marius Cojan. La citeva zile, dupa ce fiul sau a fost amendat, comisarul DGA a dpus la sediul Inspectoratului  de Politie Judetean Iasio sesizare disciplinara impotriva agentului de politie de la Sectia 2. Seniorul a mers pina acolo incit l-a numit ,,Garcea,, pe tinarul politist care si-a facut doar datoria cinstit si corect. La final insa, desi au incercat sa-i gaseasca nod in papura, sefii IPJ Iasi nu au mai avut ce face si au fost de acord ca Marius  Cojan si-a facut doar datoria. Faptul ca agentul de politie a procedat conform legii, atunci cind l-a amendat pe Radu Tibulca, a fost confirmat si de magistratii de la Judecatoria Iasi. Acestia i-au respins cererea fiului lui Tibulca si au constatat ca procesulverbal de contraventie este legal si netemeinic iar sanctiunea aplicata este una corecta.

Amenintari “pe fata”   

Tot in perioada respectiva, in timp ce comisarul Catalin Tibulca de la DGA a depus impotriva lui Cojan o sesizare penala, juniorul Tibulca a depus si el una, acuzindu-l pe agent de abuz in serviciu, fals, uz de fals si purtare abuziva. Deoarece ancheta disciplinara si judecatorii au constatat ca Marius Cojan a respectat legea atunci cind l-a amendat pe Radu Tibulca, procurorii au fost nevoiti sa constate ca acuzatiie aduse de junior sunt nereale. Ulterior, si Marius Cojan a depus impotriva lui Radu Tibulca, o plingere penala pentru savirsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare, insa, dupa o ancheta mai mult decit superficiala, s-a renuntat la urmarirea penala. In 2015, Tibulca junior avea 19 ani si era student la Actorie, in Bucuresti. Acum, tinarul este stabilit in Capitala, si are tot ce isi poate dori un baiat de virsta lui: merge in vacente scumpe, conduce un bolid de zeci de mii de euro, se imbraca de la magazine de fite si se distreaza in cluburile de noapte. In afara de vechile peripetii cu agentii de politie care au indraznit sa-l amendeze in trafic, Tibulca junior s-a facut remarcat anul trecut la un concert sustinut la cintareata Inna la Iasi, unde artista era tinuta la poarta de politisti si jandarmi, iar fiul ofiterului DGA a trecut ca prin brinza prin cordonul format de oamenii in uniforme. Din cauza hartuirii unor politisti care si-au facut doar datoria de aparator ale legii, au existat voci importante din Sindicatul oamenilor in uniforma, care au solicitat indepartarea din functie a comisarului Catalin Tibulca, insa, pina in prezent nu s-a intimplat nimic.        

Lupul isi schimba parul, da naravul ba…

La sfarsitul lui iunie 2019, fiul ofiterului DGA Iasi, devenit intre timp actor de profesie, a fost filmat in timp de ii ameninta pe politistii care au intervenit la un club din buricul  tirgului, ca urmare a unor apeluri facute la 112. Mai precis, pacientii Spitalului CFR si locatarii din zona au sunat la Politie nemaisuportind zgomotul si galagia care emana de la barul din zona. Dintre toti clientii din club, doar Radu Tibulca s-a ridicat si s-a gasit sa le ceara socoteala oamenilor legii, discutiile degenerind ulterior in amenintari. Iata la ce a dus pasivitatea sefilor Politiei iesene care au musamalizat ancheta in care comisarul DGA Catalin Tibulca si fiul sau Radu Tibulca l-au hartuit anterior pe agentul Marius Cojan doar pentru ca a indraznit sa-l opreasca in trafic pe baiatul acestui comisar anticoruptie si sa-l amendeze. Din cauza acestei pasivitati si neglijente suspecte, Tibulca junior a prins un curaj si un tupeu mai mare, si a recidivat.  

Bianca CRISTEA  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here