Politehnica Iași și-a bătut joc de un tânăr sportiv. 5.000 de euro, restanță la salarii

Cristian Matei Nuna, fost sportiv profesionist la echipa de baschet Clubul Sportiv Politehnica Iași, aflată în moarte clinică, își revendică salariile restante în justiție. Baschetbalistul, transferat din Cluj, la Iași, în 2017, are de primit suma de 5000 de euro dar șefii sportului ieșean îl duc cu zăhărelul. Vasile Manole, directorul CS Poli, recunoaște datoria dar aruncă pisica moartă în ograda Consiliului Local Iași care ar fi lăsat baschetul, dar și alte competiții sportive importante, de izbeliște.

Sportul ieșean moare pe zi ce trece din cauza nepăsării și ignoranței autorităților locale. Un sportiv profesionist de baschet care a activat în sezonul competițional 2017/2018 la Clubul Politehnica Iași și-a revendicat în justiție salariile restante, în sumă de 5000 de euro. Cristian Matei Nuna a fost nevoit să apeleze la ajutorul magistraților pentru a ajunge la o înțelegere amiabilă cu directorul CS Poli, Vasile Manole. În baza unui contract sportiv semnat între părți, Matei Nuna a activat un sezon în cadrul echipei de baschet profesionist, participând activ la majoritatea meciurilor disputate de colegii săi. Deși s-a achitat de sarcinile prevăzute în contract și a participat la cantonamentele și antrenamentele echipei, la un moment dat, tânărul s-a trezit cu contractul reziliat. Mai mult, pentru o perioadă de cîteva luni de zile, timp în care a activat ca sportiv profesionist, nu ar fi primit nici un ban. Inițial, datoria clubului a fost de 30.000 de lei, însă, pe parcurs, baschetbalistul a mai primit cu țârâita 6.000 de lei, rămînînd un rest de aproximativ 5.000 de euro.

Salarii restante și cheltuieli de judecată

Într-o plângere adresată Judecătoriei, prin intermediul SCA de Avocați Negoiță, Iancu & Panaitescu, baschetbalistul Cristian Nuna a solicitat obligarea Clubului Sportiv Politehnica Iași, la plata sumei de 5000 de euro, banii reprezentând salariile restante pînă la sfârșitul lunii aprilie 2018. Mai mult, sportivul a cerut și plata tuturor cheltuielilor de judecată. Contractul dintre Matei Nuna și CS Poli a fost semnat pentru perioada sezonului competițional de baschet 2017/2018, tînărul participând la majoritatea meciurilor echipei de baschet. Potrivit contractului dintre părți, conducerea clubului s-a obligat să-i plătească sportivului un salariu lunar net de 3000 de lei. La data de 26 aprilie 2018, reprezentanții CS Poli Iași au procedat la rezilierea unilaterală a contractului dar au uitat să-i achite lui Nuna restanțele salariale.

Sportivii, la mila Primăriei și CJ-ului

Într-o întâmpinare aflată la dosar, șefii Clubului Sportiv Politehnica Iași aruncă întreaga vină pentru situația financiară dezastruoasă a clubului asupra autorităților locale, care au lăsat de izbeliște alocările bugetare pentru supraviețuirea sportului ieșean.

’’Clubul nu poate acorda salarii sportivilor din alocarea bugetară. Acesta asigură drepturile financiare pentru serviciile sportive furnizate în baza contractelor, doar în urma finanțării primite din partea Primăriei Iași, CJ Iași, prin Fundația Sportului Ieșean, și ca urmare a proiectelor propuse și aprobate la începutul noului sezon competițional. Din păcate, începând cu octombrie 2017, garanții – Primăria, CJ-ul și Fundația Sportului Ieșean, nu au mai alocat către Poli nici un ban pentru plăți și alte obligații bănești ale sportivului. În momentul în care aceste sume vor fi alocate, CS Politehnica va acorda toate restanțele financiare pentru prestațiile sportive ale lui Nuna’’, a explicat, în întâmpinare, Vasile Manole, directorul CS Poli Iași. În acest caz, șeful clubului și-a dorit o rezolvare amiabilă a conflictului de muncă și a încheiat recent o înțelegere scrisă cu baschetbalistul Cristian Matei Nuna. Mai precis, clubul s-a obligat să-i plătească sportivului, în rate, remunerația restantă cuvenită. Înțelegerea scrisă dintre părți a fost semnată și parafată chiar în fața instanței de judecată.

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here