Paștele cailor și tramvaielor, by primaru’ Chirica

Ninune dumnedzăiască ! Anunțată pe feisbuk, cu surle și dobe ( după obiceiul cășii ), de însuși cel mai mare primar pitic din lume, Mișu ,, Napoleonică ,, Chirica : s-a stabilit culoarea lu’ tramvaiele turcești care vor apărea, prin voia divină a jupîniei chiricești, în dulcele stîrv al Iașilor.

Verde. Asta va fi culoarea tramvaielor, la fel ca steagul profetului Mohamed ( sau Mahomed, eskiuz my găgăuz … ), Allah să-l ție de-a dreapta lui ! Deci primarul pitic Chirica poate cotcodăci în voie pe feisbuk, cu pretenții de cucurigeală, ca să se minuneze găinile votante de ambe sexe di vremurile epocali pi cari li trăiește poporul urban bahluiez : ,, Avem tramvaie, avem valoare, de fraierime-n dos ne doare ! ,, .Inș’Allah !

Dacă ar avea și oleacă de creier, nu numai pene bune de jumulit, găinile votante din ograda chiricistă ar citi și, eventual, ar încerca să priceapă și un pasaj cu adevărat relevant din cotcodăceala primăreză, dincolo de vorbele despre culoarea verde a gardului după care stă leopardul : ,, Tramvaiele vor veni în loturi începând cu trimestrul al treilea din anul următor ,, .

Pauză de gîndire.

Traducere pentru găinile din ograda cucoșelului chirichez : contractul pentru tramvaie a fost semnat, conform cotcodăcelii de pe pagina feisbucală a Primăriei Iași, în noiembrie 2019, dar marfa va începe să fie livrată, pe bucățele, abia prin toamna anului 2021 și în 2022. Nostim, nu …?

Să fie cumva tramvaie zburătoare sau plutitoare, de au nevoie turcii de atîta timp ca să-l livreze pe primul ? Or fi banchetele acoperite cu mătase naturală, ori cu piele din prepuț de papagal pitic de Borneo ? Podelele sînt din lemn de abanos verde, ornat cu bucățele din cometa Halley ? Maneta vatmanului o fi din fildeș de elefant alb, sau din colți de morsă roz, greu de găsit ? Mister …

În fine, poate că primarul o fi cerut ca tabla tramvaielor să fie din fier de pe epava Titanicului. Deci e normal ca să dureze, pînă se scufundă oamenii ăia … Deși cam tot pe-acolo era și tabla din epava Combinatului de Utilaj Greu din Iași. Plus că dura mult mai puțin ca turcii s-o taie și s-o refolosească.

Lăsînd gluma la o parte : dacă în Iași ar mai fi procurori vii, probabil că Paștele Tramvaielor, anunțat de primărachele Chirica, ar fi un bun prilej pentru un dosar penal. Da’ anu’ ‘ista n-o pre’ plouat, deci nu pre’ s-o făcut procurorii. S-o făcut numa’ jmekerii pseudo-liberali, că lor le priește seceta, ca la harbuji. Că harbujii au coaja tot verde, by the way …

În rest îi ghini, dacă tramvaiele vin verzi de la turci, sigur se coc ele, peste vreun an-doi. Mai greu e cu mintea ieșenilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here