La Iași, Legea a murit! Poliția Locală aplaudă sub balcoanele unui bloc ilegal

Blocul de lângă podul Bucium se construiește ilegal, autorizația este suspendată, iar inspectorii de la Poliția Locală l-au vizitat pe dezvoltator, dar nu au avut curajul să-l amendeze @ Culmea, clădirea la care se lucrează ilegal se află la cinci minute de mers pe jos față de sediul Poliției Locale @ Prefectul Marian Grigoraș a solicitat o informare cu privire la continuarea ilegală a lucrărilor, dar polițiștii lui Chirica i-au răspuns că totul este OK! @ Șeful instituției, Liviu Zanfirescu refuză să ofere vreo informație: respinge apelurile de la presă pentru că are fir direct doar cu primarul Mihai Chirica

Deși Prefectura Iași a suspendat autorizația pentru blocul care se ridică lângă podul Bucium și a solicitat anularea acesteia în instanță, pe dezvoltator îl doare în cot și lucrează în ritm intens. Practic, la momentul suspendării autorizației, clădirea era „la roșu”, iar acum blocul este finalizat în proporție de 90 la sută.

La Iași, legea este doar pentru fraieri, nu și pentru dezvoltatorii cu legături în partide și în administrație.

Presa locală a semnalat că, deși autorizația de construire este suspendată încă din octombrie, dezvoltatorul a continuat lucrările de construire. Chiar prefectul Marian Grigoraș a solicitat verificarea situației de către instituțiile cu atribuții în domeniu. Conform celor comunicate de către oficialii Prerecturii Iași, inspectorii de la Poliția Locală au vizitat șantierul, dar au comunicat prefectului că lucrările se desfășoară în baza unei autorizații valabile.

„Prefectul a solicitat o verificare în acest sens. Poliția Locală a fost acolo, dar ne-a comunicat că lucrările se desfășoară în baza altei autorizații, care nu a fost atacată de către Prefectură și care este valabilă”, a spus Ovidiu Mihăiuc, purtător de cuvânt al Prefecturii Iași.

Verificând însă listele de autorizații de construire emise de Primăria Iași, reise că nu a fost emis vreun astfel de document.

Poliția Locală nu oferă nici un fel de explicații. Directorul instituției, Liviu Zanfirescu a respins apelurile telefonice ale reporterilor 7IAȘI.

 

Cine este dezvoltatorul cu tupeu

Dragoș Iosub, patronul firmei 3I Teknik SRL, care ridică blocul de lângă podul Bucium, este asociat într-o altă firmă cu soția lui Ciprian Bostan, consilier municipal al PNL și membru în Comisia de Urbanism.

Asocierea a fost descoperită de către ziariștii de la Reporter de Iași ( www.reporteris.ro ), care scriau în urmă cu mai puțin de o lună că: „Unic asociat și administrator al firmei 3I Teknik este Dragoș Iosub. Din februarie 2020, acesta apare ca asociat și în societatea CDO Conceptis unde o are parteneră pe Oana, soția lui Ciprian Bostan, consilier local PNL.”

Încă de la începutul lui 2020, 7IAȘI a dezvăluit că autorizația a fost emisă cu încălcarea legii și că încalcă regulamentul de urbanism. Mai precis, autorizația de construire a cărei ultim beneficiar este firma 3I Teknik SRL a fost emisă pentru „construire imobil locuințe colective”, în vreme ce PUZ-ul a fost realizat pentru obiectivul „construire hală de producție, sediu firmă, împrejmuire teren”.

Autorizație pentru bloc de apartamente cu PUZ pentru hală de producție

„O golănie în trei pași”, așa s-a desfășurat afacerea blocului care se ridică de sub podul Bucium.

Pe 31 martie 2015, Consiliul Local Iași aprobă hotărârea nr. 112 privind Planul Urbanistic Zonal propus de societatea Omega Tub SA pentru un teren situat la baza podului Bucium. ”Se aprobă Planul Urbanistic Zonal – Iaşi, B-DUL SOCOLA FN ( FOSTĂ ŞOSEAUA SOCOLA NR. 39), NUMAR CADASTRAL 131544, întocmit în vederea construirii unei hale de producție, sediu de firma şi împrejmuire teren proprietate privată persoană juridică.” se specifică precizează în dispozitivul hotărârii adoptate.

Pe 25 octombrie 2016, la cererea Omegatub SA, Primăria Iași eliberează autorizația cu numărul 1005. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Municipiului Iași, Omegatub a obținut, în baza PUZ-ului menționat anterior, o autorizație pentru construirea unui imobil de locuințe cu 23 de apartamente și regim de înălțime P+2E. „Construire imobil de locuințe conform PUZ aprobat prin HCL 112/31.03.2015. Aria construită 255,80 mp, aria desfășurată construită 767,40 mp, POT 33%, CUT=0,9, H=P+2E. Parter 6 apartamente cu o cameră, 1 apartament cu 2 camere, etaj 1 – 8 apartamente cu 1 cameră și etaj 2 – 8 apartamente cu 1 camera.”

În 2018 Omegatub SA vinde terenul de la baza podului Bucium împreună cu autorizația de contruire către societatea 3I Teknik SRL. În aprilie 2019, Primăria Iași eliberează o nouă autorizație de construire pentru terenul în cauză. Obiectul documentului cu numărul 388/11.04.2019 îl reprezintă ”continuarea lucrărilor autorizate prin autorizația nr 1005/2016” deși lucrările nu fuseseră demarate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here