Părinții pot primi 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă sau grădiniță

Guvernul a reintrodus, în luna decembrie, facilitățile fiscale pentru angajații părinți ai copiilor înscriși la creșă sau grădiniță, conform Ordonanței de Urgență nr. 115/2023. Această măsură are scopul de a sprijini părinții în acoperirea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor lor.

Prin intermediul impozitului pe profit, s-a introdus o prevedere la regimul fiscal al cheltuielilor legate de creșe, grădinițe și educația timpurie. Această prevedere acoperă cheltuielile pentru funcționarea creșelor și grădinițelor, precum și deconturile pentru cheltuielile asociate educației timpurii pentru copiii angajaților.

Mai exact, companiile plătitoare de impozit pe profit pot deduce cheltuielile sociale în limita a 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului angajatorului. În cadrul acestor cheltuieli sociale, sunt incluse și sumele achitate de contribuabili pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie.

Suma maximă pe care o poate primi un singur părinte este de 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil. Este important de menționat că această facilitate nu implică costuri suplimentare pentru angajat, fiind considerată un venit neimpozabil.

Potrivit analistului fiscal Cornel Grama, acești bani nu provin de la Guvern, ci sunt oferiți de angajator, fiind o măsură opțională. Angajatorul poate decide să ofere acest sprijin financiar angajaților săi, contribuind astfel la susținerea lor în acoperirea cheltuielilor educației timpurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here