Orașul de sub gunoaie: dosare penale și amenzi de zeci de mii de euro pentru deșeurile abandonate de Primăria Podu Iloaiei

Primăria Podu Iloaiei a fost amendată de Garda Națională de mediu- Comisariatul Județean Iași pentru depozitarea deșeurilor în locuri publice, instituția fiind denunțată și la Parchet pentru faptul că a abandonat gunoaiele pe un teren din apropiere. „Sesizarea organelor de cercetare penală pentru incendierea, îngroparea, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate”, se arată în adresa Gărzii de Mediu Iași. În toamna anului trecut, Primăria Podu Iloaiei a mai luat o amendă de 50.000 lei pentru că a lăsat gunoaie pe un teren public.

Dezastru în orașul Podu Iloaiei după ce primăria a permis depozitarea unor deșeuri pe terenurile din localitate. În ultimele luni, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au făcut mai multe controale în orașul Podu Iloaiei, controale care s-au lăsat cu amenzi de zeci de mii lei și chiar cu dosare penale. Primăria condusă de liberalul Ioan Alexa a primit amenzi de 50.000 lei, iar Garda de Mediu a decis și sesizarea organelor de cercetare penală pentru abandonarea deșeurilor pe domeniul public.

Garda Națională de Mediu a dat amenzi de zeci de mii euro și a făcut plângere penală pentru depozitarea unor gunoaie în orașul Podu Iloaiei.

Pe 20 martie 2024, Garda Națională de Mediu a făcut o sesizare penală, sesizare care are ca obiect incendierea, îngroparea și deținerea deșeurilor în afara spațiilor autorizate. Controlul efectuat de comisarii Gărzii de Mediu Iași a fost unul neplanificat, făcut în urma unor sesizări venite de la locuitorii din Podu Iloaiei. Oamenii au reclamat că în satul Cosițeni au fost abandonate kilograme întregi de deșeuri, mirosul fiind unul insuportabil.

Sesizarea organelor de cercetare penală pentru incendierea , îngroparea, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, se arată în adresa emisă de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași.

Cel care a făcut sesizarea a denunțat faptul că primarul Ioan Alexa nu a făcut nimic pentru a strânge deșeurile adunate.

Uită-te, măi primare, ce e aici la Cosițeni, nu ai tu treabă cu asta, tu ai treabă să folosești mașina primăriei în interes personal, să te deplasezi la tine la bar, să îți faci planuri de furat, a susținut Costel Azoicăi, un localnic din Podu Iloaiei, pe o rețea socială.

„Uite ce e aici! Ce dezastru, ce mizerie”

Și asta nu a fost tot. În luna februarie, locuitorii au semnalat abandonarea unor deșeuri chiar în apropriere de sediul Primăriei, deșeuri care au rămas în zonă vreme îndelungată. Un locuitor din Podu Iloaiei a filmat toate aceste deșeuri și le-a făcut publice.

Depozitarea se face pe o platformă betonată și special amenajată, nu direct pe sol etc. Dar de unde să știi tu despre acest aspect dacă tu te-ai trezit direct primar. Unde sunt banii pentru salubrizare? Îi bagi în propria ta stradă ilegală pe care vrei să o faci. Uite ce dezastru e aici, ce mizerie, se arată în mesajul lui Costel Azoicăi, cel care a filmat deșeurile abandonate.

Acesta a sesizat Garda de Mediu, însă instituția de control a emis doar un avertisment Primăriei, instituție care în cele din urmă a curățat întreaga zonă din apropierea sediului. După ce a fost sesizată Garda de Mediu, primăria a curățat instantaneu zona din spatele instituției.

Amendă de 10.000 euro pentru gunoaiele din Podu Iloaiei

În toamna anului trecut, Primăria Podu Iloaiei a fost amendată cu 50.000 lei (10.000 euro) pentru depozitarea altor deșeuri și abandonarea acestora. Sesizarea a fost făcută în septembrie anul trecut, însă primăria nu a trecut la ridicarea deșeurilor, iar Garda de Mediu a amendat instituția pentru că nu a strâns gunoaiele.

Amendă de 50.000 lei pentru nerealizarea măsurilor stabilite anterior, referitoare la gestionarea deșeurilor, se arată în adresa Gărzii de Mediu Iași.

Gunoaie aruncate în centrul orașului de la reabilitarea blocurilor

7IAȘI a relatat recent cum Primăria Podu Iloaiei a transformat iarmarocul din localitate într-un loc de depozitare a deșeurilor. În urmă cu câteva luni, Primăria din Podu Iloaiei a demarat un proiect privind reabilitarea energetică a zece blocuri, investiție de 42 milioane lei (peste 8 milioane de euro). Licitația a fost adjudecată în decembrie 2023 firmei Daroconstruct SRL Iași, societate controlată de afaceristul Giani Canschi. Iarmarocul din oraș, un teren din domeniul public, a fost transformat în depozit de materiale de construcții, culmea, tocmai de la proiectul derulat tot de primărie cu fonduri europene. De când a început reabilitarea energetică a blocurilor din oraț, deșeurile dezmembrate de la blocuri au fost lăsate într-o zonă intens circulată, chiar în curtea iarmarocului din localitate. Saci întregi cu resturi provenite de la tencuiala blocurilor și altele, toate au fost depozitate pe locul iarmarocului din oraș, cu acceptul primarului Ioan Alexa. Și în acest caz, Garda de Mediu a trecut la verificări.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here