O firma de gaze jupoaie oamenii de bani ca in Pampas. Mii de ieseni, la cheremul unui SRL falimentar

O firma care a obtinut licenta de distributie a gazelor naturale in comunele judetului Iasi isi bate pur si simplu joc de consumatori @ Pentru a racorda o casa la reteaua de gaze, firma Design Proiect SRL percepe sume exorbitante @ In plus, pentru a fi racordati la retea, oamenii asteapta si cate un an de zile @ Primaria comunei Butea s-a ales cu o gaura de miliarde din afacerile cu aceasta firma

Se pare ca liberalizarea pietei de distributie a gazelor naturale in Romania nu aduce beneficii pentru toti consumatorii. Astfel, bucuria de care au avut parte locuitorii din mai multe sate din judet cand au auzit ca  vor locui in comune care vor fi racordate la reteaua de gaze s-a spulberat in momentul in care au aflat ca „furnizorul” lor este firma Design Proiect SRL, patronata de Gheorghe si Zina Tabac. Aceasta firma a fost amendata in mai multe randuri de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. Aceasta societate comerciala a obtinut licenta de distribuire a gazelor naturale in comunele Butea, Mircesti, Scobinti si satul Hlincea din comuna Ciurea. In comuna Butea se intalneste cel mai mare numar de clienti nemultumiti de colaborarea cu aceasta societate comerciala. Oamenii spun ca trebuie sa astepte cel putin un an de zile pana cand reprezentantii acestei firme se sinchisesc sa le racordeze locuintele la reteaua de gaze. Mai mult decat atat, atunci cand in sfarsit reprezentantii acestei firme se decid sa le rezolve cererea, tarifele de racordare sunt exorbitante de ordinul a zecilor de milioane.

„Eu i-am anuntat in urma cu mai bine de un an pe reprezentantii acestei firme sa vina sa-mi racordeze casa la reteaua de gaze. Le-am spus ca trebuie racordata atat casa mea cat si cea a surorii mele care este vecina cu mine. Au venit dupa circa un an de la momentul depunerii cererii. Initial au spus ca pe mine ma costa 60 de milioane lei vechi, iar sora mea trebuie sa achite 65 de milioane. Pana la urma, au racordat-o numai pe sora mea care a platit in final 100 milioane lei vechi”, a spus Marius Antica, din comuna Butea.

Trebuie precizat ca in alte localitati ale judetului, unde opereaza alte companii din domeniu, tarifele de racordare sunt de numai cateva sute de lei. La Butea, unde opereaza Design Proiect, racordarea la reteaua de gaze a ajuns sa reprezinte un procent important din costurile de ridicare a locuntei.

„Eu am facut solicitare de racordare la reteaua de gaze pentru prima data in septembrie 2016. De atunci am tot insistat. Niciodata nu au spus ca nu vin, de fiecare data mi-au transmis ca cererea mea va fi rezolvata. In cele din urma au venit in noiembrie 2017 si m-a costat 70 milioane lei vechi in conditiile in care eu am platit si manopera de sapare a santului”, a spus Andrei Mina, din aceiasi comuna.

In vederea protejarii drepturilor consumatorilor poate ca ar fi recomandat ca Oficiul Concurentei sau Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei sa demareze unele verificari pentru a  nu vedea daca aceasta firma nu abuzeaza cumva de pozitia dominanta pe care  o are in relatia cu consumatorii sai. De altfel, situatii asemanatoare celor de la Butea au fost semnalate si in comuna Mircesti. Si locuitorii acestei comunei s-au plans jurnalistilor 7Est ca trebuie sa plateasca 70 milioane lei vechi pentru racordarea unei locuinte.

Curtea de Conturi a descoperit nereguli

Firma Design Proiect isi permite sa-si bata joc de oamenii din Butea in conditiile in care a fost ajutata enorm de primaria acestei comune sa-si dezvolte afacerea in zona. Astfel, Design Proiect a ajuns sa distribuie gaz la Butea in baza unui contract de asociere incheiat cu  Consiliul Local. Astfel, potrivit acestui contract de asociere si a actelor aditionale semnate ulterior, Consiliul Local Butea se obliga sa investeasca 3,5 miliarde lei vechi pentru  infiintarea retelei de gaze din comuna. Ulterior, potrivit contractului, reteaua urma sa fie preluata de Design Proiect SRL dupa ce achita primariei suma investita. Numai ca firma a preluat reteaua de gaze din comuna, dar primaria nu si-a mai recuperat banii. Constatarea a fost facuta de Curtea de Conturi Iasi care a afectuat un control la Primaria Butea in urma cu circa doi ani. Primaria Butea a somat firma sa achite banii, dar nu a avut succes. In cele din urma, Primaria Butea a  dat firma in judecata, iar procesul va incepe in perioada urmatoare.

„Prin incheierea contractului de asociere Consiliul Local a contribuit cu aceasta suma de bani urmarind doar acordarea temporara a unui sprijin financiar  SC Design Proiect SRL in vederea realizarii obiectivului urmarit de catra partile contractante, aport social care urma sa fie recuperat de catre subscrisa dupa finalizarea investitiei motiv pentru care si durata asociatiunii a fost incheiata pe o perioada de 36 de luni. De aceea va solicitam obligarea paratei la restituirea catre Consiliul Local Butea a sumei investite respectiv 349.137 lei  prin care s-a contribuit la asocierea in participatiune”,  se arata in cererea depusa la instanta de Primaria Butea.

Design Proiect: „Nu-i treaba dumneavoastra”

Contactata telefonic de jurnalistii 7 Est, Zina Tabac administratorul firmei Design Proiect SRL, a refuzat sa ofere explicatii referitor la probleme semnalate de clienti si la litigiul cu comuna Butea.

„Nu-i treaba dumnevoastra. La revedere!”, a spus Zina Tabac.

Mai trebuie precizat ca firma SC Design Proiect SRL a intrat in insolventa in luna aprilie a anului 2012. In luna februarie a anului 2017, lichidatorul a solicitat judecatorilor sa inchida procedura pana cand se va lamuri situatia datoriilor firmei in suma de circa 750.000 lei.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here