Incredibil! Colosul Iasicon, cu un picior in groapa pentru o datorie record

Judecatorii vor stabili peste cateva zile daca vor aproba intrarea in insolventa a SC Iasicon SA, cunoscuta firma de constructii patronata de Titel Sinescu @ De aceasta data, cererea de intrare in insolventa a firmei iesene a fost depusa de o companie de constructii din Arges care are de recuperat 13 miliarde lei vechi

A treia cerere consecutiva pentru intrarea in insolventa a SC Iasicon SA in mai putin de un an de zile. De aceasta data, suma pe care un creditor o solicita firmei patronate de Titel Sinescu este ceva mai mare decat in cazul celorlalte doua solicitari anterioare, situatie care creste riscul intrarii in insolventa a SC Iasicon SA. Astfel, in urma cu doua zile, magistratii Tribunalului Sindic au dezbatut cererea depusa de SC Orion Auto Invest SRL, care solicita prin lichidator intrarea in insolventa a SC Iasicon SA deoarece nu i-a achitat facturi restante de 1.301.407 lei (13 miliarde lei vechi).  Dupa dezbaterile pe fond, magistratii ieseni de la Tribunal au anuntat ca vor lua o decizie peste cateva zile, pe data de 20 februarie.

Cearta pe fonduri europene

Pe de alta parte, reprezentantii Iasicon au transmis judecatorilor ca au fost initiate o serie de proceduri de compensare intre cele doua companii. Adica cele doua firme si-ar datora bani reciproc si prin urmare debitele puteau fi compensate. SC Iasicon SA a deschis un proces civil impotriva a trei firme in vederea stabilirii unor compensari, iar printre acestea figureaza si Orion Auto Invest SRL. Aceasta compania a incheiat cu SC Iasicon SA contract pentru „Extindere si modernizare Centru de management al deseurilor in judetul Iasi”, proiect finantat de Uniunea Europeana cu circa 69 de milioane euro. De precizat ca Orion Auto Invest SRL este de asemenea in insolventa, iar la inceputul anului acesta administratorul judiciar al companiei propunea in cadrul programului de reorganizare continuarea colaborarii cu Iasicon. De asemenea, in cadrul colaborarii, Orion Auto Invest a pus la dispozitia Iasicon o scrisoare de garantie in suma de 188.825 lei, care a fost prelungita de cateva ori la cererea reprezentantilor Iasicon.

De precizat ca SC Orion Auto Invest SRL a fost una dintre cele mai mari firme de constructii din Romania, fiind antreprenor la investitii importante precum Pasajul Basarab, Pasajul Mihai Bravu, Podul Vidin-Calafat etc.

Bombardati cu cereri de insolventa

Dupa cum s-a precizat mai sus, aceasta ar fi cea de a treia cerere de intrare in insolventa inregistrata de Tribunalul Iasi impotriva Iasicon, pe parcursul unui an. Prima cerere de acest gen a fost depusa de Comconstruct SRL din Vaslui, societate care si-a retras insa pretentiile deoarece si-a recuperate banii. Dupa aceea, judecatorii ieseni au avut de solutionat cererea depusa de Geco Construct SRL din Pascani societate reprezentata de un anume Victor Roznovat. Aceasta societate comerciala a subcontractat de la Iasicon o serie de lucrari care trebuiau efectuate in orasul Harlau. Iasicon a contractat de la Apa Vital un contract de modernizare si extinderea retelei de canalizare in orasul Harlau si localitatea Parcovaci. Lucrarile in valoare totala de 7,8 milioane euro au fost finantate de Uniunea Europeana printr-unul din programele de Mediu. Firma Geco Construct a contractat de la Iasicon lucrarile de refacere a infrastructurii rutiere afectate de sapaturile efectuate pentru modernizarea retelei de canalizare. Insa, desi Apa Vital si-a  achitat obligatiile financiare catre Iasicon, firma condusa de Sinescu nu a platit lucrarile efectuate de firma Geco Construct. Societatea pascaneana avea de recuperate de la Iasicon suma de 120.000 lei. In cele din urma cele doua societati comerciale au ajuns la o intelegere iar Geco Construct  si-a retras cererea de la Tribunalul Sindic. Saptamanalul 7 Est a aratat in mai multe randuri ca firma lui Sinescu a inregistrat intarzieri la proiectele de infiintare a retelelor de apa si canalizare in orasele Targu Frumos si Harlau. Proiectele respective au fost finantate din fonduri europene. Pentru intarzierile inregistrate Iasicon a fost penalizata. Valoarea totala a sanctiunilor aplicate SC Iasicon SA se ridica la circa 500.000 euro. Firma lui Sinescu a contestat in instanta sanctiunile.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here