O asistentă și 4 medici ar fi falsificat 700 de rețete pentru a vinde pe Facebook ‘medicamente pentru slăbit’: 13 persoane, reținute în București

Treisprezece persoane au fost reținute ieri în Capitală, în urma unei ample operațiuni a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB), vizând destructurarea unei rețele de trafic de medicamente. Printre suspecți se numără o asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1, acuzată că, în complicitate cu patru medici, falsifica rețete pentru a obține medicamente valoroase, pe care ulterior le vindea pe piața neagră.

Conform surselor din anchetă, asistenta medicală ar fi falsificat peste 700 de rețete compensate, utilizând date fictive introduse în sistemul informatic al clinicii. Medicamentele vizate, precum Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity, sunt destinate tratamentului diabetului, dar erau vândute ilicit pentru scopuri de slăbire pe platforme online și rețele de socializare.

În perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, femeia de 32 de ani, lucrând ca asistentă și recepționeră la clinica privată, a orchestrat falsificarea rețetelor cu ajutorul medicilor implicați. Aceștia, angajați ai aceleași clinici, nu aveau competența necesară să prescrie aceste medicamente, dar au facilitat obținerea acestora în baza unei înțelegeri prealabile cu asistenți din lanțurile de farmacii și cu alte persoane apropiate, inclusiv farmaciști.

După ridicarea medicamentelor din farmacii, acestea erau vândute ilegal pe internet. Operațiunea a fost posibilă datorită complicității și cooperării dintre suspecți, care includeau atât prieteni, cât și apropiați ai asistentei.

Prejudiciul estimat din această operațiune de falsificare și trafic de medicamente depășește 1 milion de lei. Procurorii au început urmărirea penală împotriva celor 13 persoane, cu vârste între 25 și 47 de ani, care au fost reținute pentru 24 de ore.

Poliția a efectuat 21 de percheziții domiciliare în București și în județul Ilfov, vizând locuințele a 17 persoane, precum și sediile unor instituții implicate. Acțiunea face parte dintr-o serie de măsuri mai ample menite să combată traficul ilicit de medicamente și să protejeze sănătatea publică.

Autoritățile continuă ancheta pentru a identifica și alți posibili complici și pentru a preveni recurența unor astfel de activități ilegale în sistemul de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here