Muncă la negru în fabrica președintelui de la Poli Iași. Amendă record pentru Ambrosie

Afacerea cu înghețată a familiei președintelui Politehnica Iași, Adrian Ambrosie, a intrat în vizorul inspectorilor ITM pentru infracțiunea de muncă la negru. Firma Euroice Development  SRL, administrată de soția șefului clubului de fotbal, Mihaela Ambrosie, a fost sancționată cu amendă contravențională de 20.000 de lei pentru că nu ar fi întocmit formele legale de angajare unei salariate noi, intrată în cîmpul muncii de cca două săptămâni. Nevasta lui Ambrosie susține că amenda a fost una abuzivă și cere în justiție anulare procesului- verbal de sancționare ori înlocuirea acesteia cu avertisment. Mai mult, apărătorul SC  Euroice SRL, avocata Roxana Diaconu, arată că Victoria Popovici, tânăra identificată de ITM, nu presta la acel moment nici o activitate, fiind doar un simplu observator al procesului  tehnologic în vederea unei viitoare angajări. În timpul controlului, administratora Euroice a fost dată de gol chiar de către noua sa angajată care a recunoscut că lucrează în funcția de preparator-înghețată, timp de 2 ore pe zi, și nu a semnat un contract individual de muncă în formă scrisă.   

Afacerea cu înghețată a familiei președintelui Politehnica Iași, Adrian Ambrosie, a intrat în malaxorul inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru muncă la negru. Pe 5  mai 2018, în urma unui control efectuat de ITM, la  punctul de lucru al SC Euroice  Development SRL, situat în Palas Mall, a fost identificată o tânără pe  nume Victoria Popovici, care nu avea forme legale de angajare.  În timpul verificărilor, tînăra a completat o fisă de identificare în care a menționat că lucrează din data de 28 aprilie 2018, în funcția de preparator-înghețată, timp de 2 ore pe zi, dar nu a semnat un contract individual de muncă în formă scrisă. De asemenea, Popovici a mai arătat că lucrează trei zile  pe saptîmână, cîte 2 ore. În urma controlului ITM, care a avut ca obiectiv respectarea legislației în vigoare (Legea 53/2003) și identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, SC Euroice Development SRL, administrată de Mihaela Ambrosie, nevasta șefului echipei de fotbal Poli Iași, a primit o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 de lei.

’’Tânăra era în probe pentru o viitoare angajare’’

Afectată de decizia ITM, familia Ambrosie a contestat procesul-verbal de constatare a sancțiunii și i-a acuzat pe inspectori de abuz. Într-o plîngere înaintată magistraților, administratora Euroice Development a solicitat anularea amenzii ori  înlocuirea acesteia cu un simplu avertisment. Mai mult, Mihaela Ambrosie arată că firma pe care o conduce nu ar fi fost sancționată niciodată contravențional de către vreo instituție de control, asta datorită faptului că întreaga activitate s-a desfășurat în condiții de legalitate. Pentru a avea cîștig de cauză, soția președintelui Poli Iași și-a angajat apărător în persoana avocatei Roxana Diaconu, din Baroul București. În plîngerea împotriva procesului-verbal de contravenție, Diaconu a susținut că Victoria Popovici, tânăra identificată la data cu pricina de inspectorii ITM, nu presta de fapt nici un fel de activitate la firmă, ci urmărea doar procesul tehnologic în vederea unei viitoare angajări. Susținerile apărării au fost date peste cap chiar de susținerile tinerei, care, într-un moment de sinceritate, a recunoscut în fața controlorilor faptul că lucrează de aproximativ două săptămîni, în funcția de preparator-înghețată, și nu a semnat niciun contract individual de muncă în formă scrisă. La data respectivă, inspectorii ITM au verificat și documentele de angajare a unei alte salariate, pe nume Viorica Griniuc, ănsă aceasta din urmă a menționat în fișa de identificare că lucrează cu forme legale de angajare, în funcția de preparator-înghețată, timp de muncă parțial de 4 ore/zi, cca 20 de ore săptămânal. Totodată, Griniuc a recunoscut cu nonșalață faptul că lucrează împreună cu colega sa,  Victoria Popovici.

’’Fetele au fost intimidate’’

În plângerea adresată Judecătoriei Iași, Mihaela Ambrosie, susține însă că cele două fete s-au speriat foarte tare, fiind intimidate de acțiunea inspectorilor ITM. ’’Angajatei Viorica Griniuc i s-a cerut pontajul, certificatul de înmatriculare al firmei și fotocopii de pe contractele de muncă ale angajaților. Aceasta a înmânat documentele cerute ănsă s-a pierdut complet și nu și-a dat seama că trebuie să în contacteze pe reprezentantul legal al angajatorului. Menționăm că cele două tinere sunt din Republica Moldova și nu au același grad de înțelegere în limba română a ceea ce li se comunică iar față de un cetîțean român, ele au nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Din ce ne-a comunicat nouă, Victoria Popovici a fost pusă să completeze o declarație după dictare, respectiv cine este, numele părinților și de ce se află acolo. A scris, din spusele ei, că este a doua oară, că ar vrea să se angajeze și că vrea să înțeleagă înainte procesul și tehnica preparării înghețatei. Compania noastră face înghețată folosind o tehnică nouă de înghețare, cu azot lichid și modul de preparare pare oarecum mai complicat la o descriere. Popovici a dorit să îi permitem accesul la punctul nostru de lucru ca să vadă înainte și în mod direct tehnica de preparare a înghețatei. Însă, din cauză că a fost intimidată de inspectori, ea a spus că a greșit și data nașterii.  La data efectuării controlului, această tânără nu presta niciun fel de activitate. Noi eram în căutare de personal. Au avut loc și cîteva interviuri în aces sens deoarece se dorea să facem 3 angajări’’, susține în plîngere, soția lui Adrian Ambrosie, prin intermediul apărătorului sau. Pentru a-și argumenta afirmațiile, reprezentanții Euroice Development au cerut instanței de judecată audierea a doi martori, angajați ai firmei. Nicoleta Asandei și Petronela Ioana Bidnic, au susținut, evident, varianta șefei lor, Mihaela Ambrosie. Tinerele au declarat că fata din Republica Moldova, descoperită de ITM, nu era de fapt angajată în mod oficial, ci doar de probă, pentru a învăța rapid cum se prepară înghețata.

ITM o ține una și bună: „Tînăra nu avea forme legale de angajare’’  

De partea cealaltă a baricadei, reprezentanții ITM Iași au arătat că angajatorul SC  Euroice  Development SRL a încălcat legislația muncii referitoare la respectarea Legii 53/2003 republicată, dar și HG 905/2017 privind cazurile de muncă fără forme legale.  ’’Menționăm că, în momentul controlului, tînăra Victoria Popovici presta aceeași activitate ca și colega sa, Viorica Griniuc. Angajatorul are obligația de a respecta legislația în vigoare și Codul Muncii’’, au conchis juriștii ITM Iași. Obiectul principal de activitate al societății Euroice Development SRL în reprezintă fabricarea înghețatei iar procedeul de fabricare este unul inovativ adus din SUA. Acest procedeu este o alternativă naturală la produsele care se fabrică și comercializează în  prezent în țara noastră. La fabrica de înghețată Euroice lucrează în prezent toți membrii familiei președintelui Poli Iași, Adrian Ambrosie, inclusiv doi dintre copii.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here