Mită de 5 milioane de euro, zero zile de închisoare! Un fost deputat PNL scapă de condamnarea de 5 ani

Fostul deputat PNL, Marin Anton, scapă de o condamnare cu cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat că a primit mită de 5,3 milioane de euro în 2009, după ce faptele s-au prescris, potrivit unei decizii a Curții de Apel București.

Decizia de încetare a procesului penal împotriva lui Marin Anton a fost luată de Curtea de Apel București, anulând astfel condamnarea de cinci ani închisoare primită inițial de fostul deputat la Tribunalul București în septembrie 2021.

Totodată, instanța a menținut decizia de confiscare a sumei de 22.760.654 lei de la Marin Anton.

În același dosar, Mihai Adrian Ionescu, fost director general adjunct al Direcției de Coordonare și Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România SA, a beneficiat și el de încetarea procesului penal, având o condamnare de trei ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

Aceste cazuri fac parte dintr-o serie de dosare închise de instanțe din România ca urmare a prescrierii faptelor, decizii care au stârnit dezbateri legate de aplicarea legislației și respectarea standardelor europene în combaterea corupției.

Marin Anton, fost deputat PNL de Giurgiu și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2017 pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor, în anul 2009, Marin Anton ar fi acceptat și ar fi primit o mită de la reprezentantul unei companii italiene care avea contractul de modernizare a Aeroportului Otopeni. Suma totală, în valoare de 22.760.654 lei, reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuție a lucrărilor.

Fondurile ar fi fost transferate prin intermediul unei societăți comerciale controlate de Anton și ar fi fost utilizate în interesul firmei respective.

Procurorii au argumentat că Marin Anton ar fi influențat deciziile ministeriale pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și continuarea lucrărilor la Aeroportul Otopeni în schimbul mitelor primite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here