Ministrul ieșean al Comunicațiilor, partener de afaceri cu șeful galeriei de la Poli. Șrainer: „Nu vreau să-mi asociez numele cu el”

Ministrul „inventat” de PSD Iași pentru portofoliul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, a fondat alături de fostul lider al galeriei Politehnicii Iași, Marius Șrainer, o firmă în care au mai fost cooptați actualul deputat PSD Silviu Macovei și un angajat al Primăriei Iași, Cătălin Laurean Bejan @ Firma fondată în 2008 a fost „lăsată moștenire” de la o generație la alta, în prezent fiind controlată de și mai tânărul Bogdan Crucianu, consilier municipal și director al Casei de Cultură a studenților

La PSD Iași, afacerile, la fel ca și funcțiile, se lasă moștenire. Lupii tineri nu au făcut rabat de la regulă și, după ce au crescut mari, au pasat firma celor și mai tineri.

Prin 2008, actualul ministru al Comunicațiilor, promovat pe funcție de PSD Iași, a fondat alături de deputatul Silviu Macovei o firmă, în care au mai fost cooptați Marius Șrainer, lider la acea vreme al galeriei echipei de fotbal Politehnica Iași, și Cătălin Laurean Bejan, în prezent angajat al Primăriei Iași.

Firma SCM Invest Serv SRL ar fi trebuit să funcționeze ca o rampă de lansare în afaceri pentru tinerii care la acea vreme erau simple figuri anonime în PSD Iași. Cei patru asociați dețineau părți egale din firmă, iar administrator a fost numit Marius Șrainer.

La doi ani de la înființare, în 2010, cei patru asociați ai firmei decid de comun acord suspendarea activității societății comerciale. După un an de zile, în 2011, tinerii pesediști decid reluarea activității firmei. La scurt timp, Șrainer și Bejan renunță la părțile sociale, pe care le cedează celorlalți acționari. Astfel, actualul deputat Silviu Macovei și ministrul de acum al Comunicațiilor devin asociați cu părți egale ai firmei SCM Invest Serv SRL.

La sfârșitul anului 2016, Macovei și Cojocaru „pasează” firma mult mai tânărului coleg de partid, Bogdan Crucianu. Acesta din urmă schimbă numele firmei în Safe Wheels Invest SRL, care administrează service-ul și depozitul de anvelope din C.A. Rosetti.

„N-am făcut nimic”

Până la cooptarea în firmă a lui Bogdan Crucianu, afacerile tinerilor pesediști nu au prosperat. Asta o spune chiar Marius Șrainer, care se numără printre fondatorii firmei. Ba mai mult, acesta a lăsat de înțeles că, după aproape zece ani, relațiile dintre el și foștii asociați s-au răcit.

„Mda, Bogdănel… Nu vreau să-mi asocieze numele cu el. Fiind cu toții tineri și membrii PSD, ne-am gândit să pornim o afacere. N-am făcut nimic, n-am avut nici un fel de activitate”, a spus Marius Șrainer.

Șrainer s-a certat cu legea, dar a câștigat

În perioada în care era asociat cu actualul ministru al Comunicațiilor, Șrainer a avut probleme cu legea din cauza altor afaceri. Mai precis, în 2011, acesta a fost trimis în judecată, fiind acuzat de procurori că ar fi convins trei persoane, printre care una analfabetă, să meargă în numele unei firme de-ale sale pentru a face cumpărături cu documente false.

„A preluat ștampila și certificatul de înmatriculare de la proprietari, însă nu și documentele contabile. Unul dintre proprietari i-a solicitat în mai multe rânduri să facă acest lucru, însă inculpatul a refuzat, intenția lui fiind de la început de a desfășura o activitate ilicită”, susțineau la acea vreme procurorii de la Parchetului de pe lângă Tribunal.

Între timp, Șrainer a scăpat de problemele cu legea și își vede liniștit de afaceri.

„În cele din urmă, am fost achitat. S-a dovedit că cineva a avut ceva cu mine pentru că sunt mai brunet”, a spus fostul șef al galeriei de la Poli.

Foștii asociați au reușit în politică! Ministrul Cojocaru și deputatul Macovei

Dacă în afaceri nu au avut cine știe ce mari performanțe, doi dintre asociați au cunoscut succesul în politică.

Poziția cea mai înaltă a atins-o Bogdan Cojocaru, care a fost numit recent Ministru al  Comunicațiilor. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Cojocaru deţine un teren de peste 606 metri pătraţi în comuna Tomeşti, aflată la periferia municipiului Iaşi. Terenul a fost cumpărat de Cojocaru în 2009.  Totodată, familia Cojocaru deţine un apartament de 97 de metri pătraţi, cumpărat în 2016, în Iaşi. În declaraţia de avere nu apar autoturisme, în schimb sunt enumerate cinci conturi şi fonduri de investiţii care însemează aproape 60.000 de lei. În acelaşi document sunt menţionate şi cadouri de botez în valoare de 5.200 de lei. Declaraţia de avere a lui Cojocaru menţionează un salariu de peste 73.300 de lei anual de la o firmă privată, venituri de aproape 10.000 de lei dintr-un contract de colaborare, dar şi 13.491 de lei din indemizaţia de membru AGA la societatea Servicii Publice Iaşi, din subordinea Primăriei Iaşi şi 7.424 de lei din cea de consilier judeţean. Soţia sa, Eva Cojocaru, apare cu venituri de indemizaţia de creştere a copilului, dar şi cu o bursă de studii de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

Silviu Macovei a fost ales la sfârștul lui 2014 deputat. Conform declarației  de avere, Macovei deține două terenuri în comuna Dobrovăț, cu o suprafață totală de peste 4.000 metri pătrați și un autoturism Opel Astra.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here