Minciuna lui Chirica i-a făcut milionari pe oamenii lui Alexe. Dovada unui tun imobiliar anchetat de DNA

Extinderea Cimitirului Eternitatea a fost o doar o mascaradă pusă la cale de Mihai Chirica și care i-a făcut milionari pe câțiva afaceriști din anturajul lui Costel Alexe, beneficiarii unui scandalos schimb de terenuri @ Drept dovadă, la doar un an distanță, Primăria Iași aprobă construirea unui bloc de locuințe pe un teren care pătrunde printre mormintele Cimitirului Eternitatea, eliberând în acest sens un prim certificat de urbanism @ Anul trecut, terenul alăturat a fost achiziționat de Primărie invocându-se necesitatea extinderii Cimitirului Eternitatea și interdicții de construire pentru proprietari @ Mihai Chirica bătea cu pumnul în masă și spunea atunci că Primăria Iași are neapărat nevoie de teren, că ieșenii nu mai au unde să-și îngroape morții și că legea interzice ridicarea construcțiilor la mai puțin de 200 metri de un cimitir @ Terenul oferit la schimb de primărie a ajuns la afaceriști din anturajul șefului PNL, Costel Alexe, și la Bogdan Niță, fiul primarului liberal din Miroslava @ Acum, Mihai Chirica nu mai vrea să extindă Eternitatea, nu mai cere schimburi de terenuri, iar interdicția pentru construcții nu mai există @ Primăria nu a făcut nimic cu terenul achiziționat anul trecut care a fost abandonat și pe care nici iarbă nu a crescut @ Golănia se vede de pe lună: terenurile sunt lipite, „gard în gard” @ În primul caz, terenul achiziționat de Primăria Iași a fost evaluat la 177 euro/mp @ În cel de al doilea caz, terenul alăturat a fost achiziționat de proprietar, un investitor privat din Iași, cu doar 37 de euro/mp @ Schimbul de terenuri realizat anul trecut de Primăria Iași este investigat de DNA, iar la audieri au ajuns și consilieri locali

Încă o dovadă că Afacerea Eternitatea, un scandalos schimb de terenuri regizat de Primăria Iași pentru a satisface interesele unor oameni de afaceri din anturajul liderului PNL Iași, Costel Alexe, nu a fost altceva decât un mega-tun imobiliar cusut cu ață alba.

Anul trecut, Primăria Iași a achiziționat un teren la o valoare supraevaluată, motivând că pământul este necesar pentru extinderea Cimitirului Eternitatea, dar și imposibilitatea proprietarului de a construi în zona de protecție a cimitirului.

În noiembrie 2020, pentru terenul alăturat care pătrunde printre mormintele cimitirului, aceeași Primărie Iași eliberează certificat de urbanism pentru un bloc, mai precis pentru „construire locuințe colective, împrejmuire și anexe”.

Două terenuri lipite unul de altul, despărțite doar de o graniță, imaginară, o linie trasată pe o schiță cadastrală: unul are importanță strategică pentru Primăria Iași și trebuie musai achiziționat, dar celălalt nu. Pe unul se poate construi, pe celălalt nu! Unul este evaluat la 171 euro/mp, al doilea este achiziționat de un investitor privat de pe piața liberă cu cu doar 37 euro/mp.

Teren pentru bloc cu 11 etaje, la schimb pentru o fundătură între maghernițe

În primul caz, Primăria Iași a construit cu documente un adevărat scenariu pentru a achiziționa cu bani mulți un teren cu valoare mică de piață. De ce?  Terenul se afla în proprietatea unei firme deținută de afaceriști din anturajul lui Costel Alexe, șeful PNL Iași și actual președinte al Consiliului Județean. Este vorba de firma G&R Imobiliar Group SRL, patronată de Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte, societate care, pentru terenul de 1.200 mp de lângă Cimitirul Eternitatea, a primit la schimb de la Primăria Iași o suprafață de 3.300 mp în Cicoarei, în proximitatea Spitalului Arcadia. Imediat după parafarea schimbului de terenuri, 50 la sută din părțile sociale ale firmei au fost achiziționate de către Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava, Dan Niță. PUZ-ul pentru clădiri mamut cu 11 etaje a fost o formalitate. O afacere imobiliară de multe milioane de euro, pornită cu un teren dosit printre maghernițe.

Terenul de lângă Cimitirul Eternitatea a fost evaluat de către Primăria Iași la 220.000 de euro, deși cu numai doi ani înainte proprietarii plătiseră pentru aceeași suprafață doar 100.000 de euro. Accesul către teren se putea face doar pietonal, pe o alee lată de 1,5 metri.

Două terenuri lipite: 171 euro/mp la Primărie, 37 euro/mp pe piața liberă

În cel de al doilea caz vorbim despre o suprafață de teren de peste 1.600 mp deținută de către Sorin Bungianu, un mic investitor ieșean cu afaceri în zona imobiliară. Terenul are forma unui dreptunghi foarte lung care pătrunde printre mormintele Cimitirului Eternitatea. Cu toate acestea, terenul nu a trezit interesul Primăriei Iași care, după cum susținea anul trecut chiar primarul Mihai Chirica, se confrunta cu o adevărată criză a locurilor de veci. Ba mai mult, interdicția de construire din zona de protecție a Cimitirului Eternitatea, despre care vorbea același Mihai Chirica, a dispărut de la un an la altul. Așa se face că, pentru trenul de pe strada Ciric nr. 7, a fost emis pe 26 noiembrie un certificat de urbanism pentru construirea unui bloc de locuințe.

Sorin Bungianu a achiziționat terenul de la proprietari diferiți. Achizițiile imobiliare au fost făcute în cursul anului 2017. Pentru terenul de 1.498 metri pătrați, pe care nu se aflau construcții, a plătit 55.000 euro, aproape 37 de euro/mp. Terenul vecinului de peste gard a fost achiziționat de Primăria Iași la o valoare de 177 de euro/mp.

Scenariul lui Chirica: ieșenii nu mai au unde să-și îngroape morții

Anul trecut, Chirica inventa morți, planuri de extindere a Cimitirului Eternitatea și interdicții pentru construire doar pentru a justifica schimbul de terenuri pe care l-a pus la cale și pe care îl servea sub nas prietenilor lui Costel Alexe.

„Problema înmormântărilor este una din ce în ce mai grea pentru municipalitate. Peste ceva timp vom ajunge în situația în care toate cimitirele vor fi pline. Pe bugetul anului viitor ne-am propus să cumpărăm o suprafață de teren pentru a mai face un cimitir public”, spunea Mihai Chirica în septembrie 2019, în ședința în care le cerea consilierilor locali să voteze în favoarea schimbului de terenuri.

„De la data eliberării primelor avize a documentației dumneavoastră și până în prezent s-a înregistrat o creștere considerabilă a necesarului de locuri de înhumare de pe raza Municipiului Iași. Toate parcelele de teren ce aparțin Cimitirului Eternitatea sunt deja ocupate, iar extinderea acestuia devine prioritară pentru administrația locală. Pentru a nu crea o imagine total nepotrivită potențialilor locatari și în vederea evitării prejudicierii dumneavoastră, vă propunem următoarele: 1. Schimb de teren pe echilibru valoric. 2. Cumpărarea terenului la prețul pieței pe baza unei evaluări independente.”, se arată într-o adresă emisă de Primăria Iași ca răspuns la solicitarea firmei G&R Imobiliar Group SRL.

Primarul plângea și de mila proprietarului care s-a trezit cu un teren pe care nu poate construi nimic, din cauza interdicțiilor prevăzute de lege. În viziunea lui Chirica, Primăria funcționa ca un serviciu social pentru dezvoltatorii aflați în impas.

„Terenul aferent investiției se află amplasat în vecinătatea directă a Cimitirului Eternitatea și anume latura de Sud a acestuia (…) acest fapt conduce la situarea amplasamentului în zona de protecție sanitară a cimitirului, în conformitate cu prevederile OMS 119/2014 actualizat 2018, ART 11:

Distanțele minime de protecție sanitară în teritoriile protejate și perimetrele unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt următoarele:

Cimitire și incineratoare animale de companie… 200 de metri”, se arată într-un alt document al Primăriei.

Ancheta DNA: Alexe, filmat la masă cu dezvoltatorii. Consilierii PNL și-au schimbat votul

DNA a intrat pe fir și după verificări și proceduri prealabile a deschis un dosar penal cu privire la schimbul de terenuri. Au fost chemați la audieri și consilieri locali. Un aspect care a trezit și suspiciunea procurorilor este acel că proiectul de hotărâre a fost respins de patru ori la rând de către Consiliul Local, votul aleșilor PNL fiind decisiv în acest sens. Chirica s-a încăpățânat și a mai introdus încă o dată pe ordinea de zi hotărârea pentru realizarea schimbului de terenuri. În mod curios, la această ultimă ședință mai mulți consilieri locali ai PNL s-au răzgândit și au votat „pentru”, consfințind astfel realizarea schimbului.

Explicația pentru „răzgândirea bruscă” a unor consilieri liberali poate fi întâlnirea la care a participat Costel Alexe și patronul firmei G&R Imobiliar Group SRL, Gheorghe Dochițanu. Aceștia au petrecut alături de alți prieteni la un restaurant din Palas. 7IAȘI a publicat în exclusivitate o înregistrare video surprinsă la momentul întâlnirii dintre șeful PNL Iași și afaceristul imobiliar.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here