Masonerie, mare răgălie

Lămurire pentru cititorii din zona palatelor de la Ciurea ori din Hărpășești ( nu toate mahalalele, nu vă ambalați … ) : masoneria e o organizație veche și mai dosită, care pînă acum vreo sută de ani a avut un rol pozitiv pentru omenire, inclusiv pentru romîni. Doar că, așa cum se întîmplă cu mai toate chestiile omenești, a ajuns să aibă în ogradă tot felul de șmecheri parșivi sau chiar toxici,  plus vagoane de fraieri gonflabili, care își pun șorț la brîu și tălăngi misterioase la gît, doar ca să aibă impresia că fac și desfac mersurile mondiale, galactice, universale, cuantice ș.a.m.d.

De fapt, și în masonerie, ca peste tot, e valabil efectul produs de ,, clopotul lui Gauss ,, : niște profitori puțini au o influență reală și mare, în timp ce turmele de papagali cred că sînt buricul pămîntului, doar fiindcă au gradul 33 sau 0,0016 , ori fiindcă li s-a dat titlul de Suveran Mare Comandor de Honolulu și Dagîța. Da’, vorba’ceea, prost nu-i ăla care minte, prost e ăla care crede.

Evident, cum se întîmplă în orice schemă cu ceva profit, și masoneria e împărțită în felurite cumetrii, care se încruntă unele la altele mai mult sau mai puțin penibil. Că doar n-o să rămînă doar religia cu faze din astea, de peșteră cu papion. Așa că-cumetria cea mai babană din masonerie se cheamă ,, Ritul Scoțian Antic și Acceptat ,, . Bine măcar că nu i-au zis ,, Rîtul Scîrțian Cuantic și Accidentat ,, . În schimb, și-au scos pîrleala cu titlurile pentru omuleții intrați în cumetria asta și pentru pălăriile lor verbale. Titluri care de care mai caraghios, mai ceva ca în jocurile de copii mici :  ,, Suveran Mare Comandor ,, , ,, Areopagul Cavalerilor Aqvilei ,, , ,, Loja de Perfecție Arca Regală ,, și alte ieftineli bombastice sau agramate.

Printre curcanii cu șorț care au condus cumetria masonică din tarlaua Moldovei sînt și niște ieșeni destul de cunoscuți : Bujor Prelipcean, vechilul filarmonic bahluiez, care n-a fost în stare, vreo 25 de ani, cu toată masonereala lui, să rezolve problema cvasi-prăbușirii vechii clădiri în care e sediul filarmonicii ieșene ; Cătălin Turliuc, un istoric cu iz de mănăstire Secu ( pe vechi și pe nou ), pentru care buzunarul e singurul altar, la pachet cu trăncăneala incontinentă  și tupeistă ; ultimul șef de tarla masonică ar fi, zic marii inițiați în mister și ceapă prăjită, șeful de mucava al Camerei de Comerț și Industrie – insipidul, ultra-mediocrul și profitorul Paul Butnariu, care aduce mai degrabă a zootehnist ieftin de Țibănești decît a șef mason.

Care-i faza cu textul ăsta despre nasoni și claxoneria lor ? Nu, n-au plătit pentru publicare nici legionarii, nici ajenții secreți ai Kremlinului ( dar, dacă tot a apărut articolul, pot vira în cont cît îi lasă inima, chiar și ruble de platină ori lingouri de aur din tezaurul Legiunii ). Pur și simplu claxoneria ,, aia bună, bio ,, organizează zilele astea, la Iași, în aula Bibliotecii Centrale Universitare, niște mari dezbateri epocale : ,, Intelligence-ul – rol și necesitate în societatea modernă ,, ; ,, Importanța învățământului dual profesional în dezvoltarea României moderne ,, . Ce-o fi cu învățămîntul ăla dual-SIM, întrebați-l pe Marele Măiextru al Tarlalei Cuantice, Cosmonautice și Încogîrlițate, că vă e’splichează el, cu compasu’ și contrabasu’. Da’ cu înteligensu’ cre’că vi-i clar , doar nu credeați că mișcă ceva, chiar și după perdelele lu’ alde maxonii ăștia de carton, fără să manevreze sforile milițienii secreți și patrioți ai patriei. Alde Geims Blond tricolori, de ei e vorba.

De ce-a mai fost nevoie să plătească nasonii reclamă la ,, liderul presei ieșene ,, , pentru cumetriile lor bombastice, dacă tot îs așa de influenți ? Ca să se prindă și fraierii cîte parale face claxoneria lor, bibicule. Doar a zis coana Efimița : n-a fostără revuluție, soro, nici evoluție. Doar lăsata secilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here