Masca devine obligatorie şi în aer liber la Iași din cauza incidenţei ridicate

Masca de protecție devine obligatorie pe stradă în localitățile unde rata de infectare este mai mare de 6 la mie. Măsura se aplică de astăzi, după ce ordinul comun al ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne va fi publicat în Monitorul Oficial, scrie digi24.ro.

Având în vedere că în municipiu incidenţa cazurilor de COVID-19 este de peste 6 la mie (7.39), ieșenii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie şi atunci când se află în aer liber, nu doar în spaţiile închise, cum se întâmpla până acum.

Trebuie însă spus că persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc sunt exceptate. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Autoritățile au dat și câteva exemple despre situațiile în care masca nu este obligatorie:

„Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.

Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here