Marius Bodea, Senator USR PLUS: Primari aleși în două tururi de scrutin și reforma electorală profundă – doar așa vom da cu adevărat puterea cetățenilor români!

Senatorul USR PLUS Marius Bodea anunță că una dintre prioritățile sale și ale partidului din care face parte pentru noua sesiune parlamentară se referă la reforma electorală. „Susțin cu insistență revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin“, declară senatorul ieșean.

Parlamentarul amintește că a arătat de mai multe ori în anii trecuți că toate metehnele politicii românești își au originea răului în felul în care se desfășoară astăzi alegerile locale, cu efecte directe asupra nivelului de trai al fiecărui cetățean român. 

Marius Bodea: „Actualul sistem favorizează și perpetuează menținerea la putere a primarilor în funcție, indiferent dacă performează sau nu. Aceștia pleacă tot timpul cu prima șansă, pentru că au la dispoziție fonduri publice, dar reprezentarea lor în rândul electoratului este una scăzută, la limita legitimității. Primari de orașe importante sunt aleși de mai puțin de 20% dintre cetățeni.

Mențin astfel un monopol care poate fi spart cu mare greutate de către partidele noi și de către cei mai bine pregătiți candidați. Iar acumularea exagerată de putere duce, în mod aproape automat în România, la derapaje grave.”

Senatorul oferă un exemplu negativ chiar din județul pe care-l reprezintă în Parlamentul României.

Marius Bodea: „Un exemplu relevant este chiar din Iași, un oraș sufocat de mafiile imobiliare protejate de primarul Mihai Chirica, un politician implicat în mai multe scandaluri de corupție, relatate de presă, și, mai nou, trimis în judecată pentru achiziția ilegală a unor mașini în vremea când era viceprimar.
Dacă alegerile s-ar fi desfășurat în două tururi, Mihai Chirica nu ar fi avut nici o șansă să își reconfirme mandatul și noi, USR PLUS, împreună cu electoratul care nu-l mai vrea primar, majoritar în cifre reale, am fi eliberat orașul de o administrație falimentară.

Din păcate, prin acest tertip nedemocratic al turului unic de alegeri, Mihai Chirica, un edil penal, ține Iașul în subdezvoltare încă patru ani.”

Marius Bodea precizează că partidele care vor cu adevărat schimbarea în bine a sistemului de vot, așa cum dorește USR PLUS, nu mai pot invoca nici o scuză  dacă modificările nu vor intra în vigoare până în 2024.

Marius Bodea: „Voi face tot ce îmi stă în putere ca senator al USR PLUS ca situația să nu se mai repete în 2024. În nici un caz nu trebuie să așteptăm ani de zile ca să reparăm legislația electorală, ci trebuie să acționăm chiar acum, pentru ca regulile după care se vor desfășura alegerile în viitor să fie clare pentru toți candidații și pentru toate partidele“.

Ce avem de făcut în Parlament?

„Așa cum a anunțat USR PLUS, ne propunem să strângem întreaga legislație electorală, care acum se bate cap în cap în legi diferite, într-un singur act normativ. Vor exista, astfel, prevederi unitare pentru toate tipurile de alegeri din România.

Ne propunem reducerea numărului de parlamentari, ideal până la 300, și vom milita pentru ca diaspora să fie mult mai bine reprezentată în Parlamentul național, pentru că cetățenii români au dreptul să aleagă pe acei politicieni care pot face o țară în care să revină la un moment dat, cu încredere.

Voi acționa, alături de USR PLUS, pentru a impune o schimbare foarte importantă a filosofiei electorale, astfel încât cetățenii români din străinătate să poată candida fără constrângeri și să poată vota de oriunde. Mai mult, vom elimina un obstacol artificial, cel al numărului de semnături de care e nevoie pentru a candida.

Acest lucru va însemna nu doar o creștere a legitimității alegerilor, dar, mai ales, o șansă să readucem în țară profesioniști cu expertiză occidentală care să aducă un suflu modern în învechita clasă politică de la București.

Sunt unul dintre politicienii care au susținut votul prin corespondență simplificat și extins sau vot electronic, care să asigure exercitarea dreptului de vot pentru toți cetățenii, indiferent unde se află.
Pandemia ne-a confirmat cât de importantă este această alternativă. Nu avem dreptul să îi privăm pe români de dreptul de a alege din cauza unor interese obscure ale politicienilor corupți de a se feri de electorat.”

Concluzia, prezentată de senatorul Marius Bodea: „O democrație puternică nu se poate construi decât prin alegeri corecte și echitabile.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here