Maricel Popa, bojdeuca lui Creangă şi ” Povestea nulii „

Că mega-intelijenta idee i-o fi venit lu’ însuşi nea Maricel-Aragazul-Minune, ori vreunui sfătuitor ultra-cultural, de teapa sumo-SF-istului Doboş, încă-director la biblioteca judeţeană, asta contează mai puţin. Principalul e că sărmanii copii care intrau în curtea bojdeucii lui Ion Creangă aveau parte de o imagine cam bizară : nişte omuleni cam hăisa, aşăzaţ’ la o masă acoperită cu un soi de cearşaf, alăturea de alţi omuleni, tot cam hăisa, dînd din mîni ca nişte păpuşi fără şfori şi zgherînd adesea unii la alţii, de ziceai că-i ceata lui Papuc Hogea Hogegarul.

Nu era însă ceata pomenită de domnul învăţător Creangă, ci turma consilierilor judeţeni, adunată nu la băut, ci la mîncat ciuperci, sub forma unei aşa-zise şedinţe a Consiliului Judeţean Iaşi. Fi’n’că, mă-nţelegi, tocma’ se aniversează centenarul casei memoriale, iar turma lui nea Maricel a promis că repară biata bojdeucă. Deci nu putea fi ratat prilejul unei piese de teatru ieften, de bîlci, un soi de ” Vasilache şi Mărioara „, cu pesediştii în chip de capi ai fameliei, plesnindu-i pe leberali cu măturoiul de nuiele. Şi viţăvercea. Sau vită-vîrcea, tot cam pe-acolo e.

În sărmănia lui de aragazist ieftior, şeful CJ Iaşi n-a priceput încă lecţia din ” Povestea poveştilor „, zisă şi ” Povestea nulii ” ( în varianta de titlu pentru dame sensibiloase şi copii minori) : nule ai sămănat, nule ai să culegi. La fel cum s-ar zice că trăncănitorul pesedist-şef n-a priceput nici păţania popii din poveste, care s-a trezit încolţit dorsal de unul dintre pseudo-ştiuleţii bizarei recolte.

Nea Mar’cele, pune-l deci pe Doboş să-ţi citească povestea diaconului Creangă. Şi ia aminte la păţania popii, că nici nu ştii cînd te trezeşti cu musafiri la poartă. Vestitori de izmene ude şi alte belele dorsale. Hai, sănătate la iepuri, apă la păpuşoi şi minte la pesediştii-şefi !

Lucian Postu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here