Interviu cu echipele de la Marea Degustare de la Iasi

Marea Degustare de la Iași este un turneu pe echipe, care presupune identificarea a 15 vinuri românești “în orb”. Ediția pilot a concursului se va desfășura în data de 20 mai 2019 la restaurantul La Castel. Inițiator al proiectului și președinte al concursului este cunoscutul sommelier Dan Vrănescu, care va fi ajutat de un comitet organizator format din 8 membri : Liviu Hutanu – somelier Fenice Palas, Alexandru Babii- somelier La Castel, John Vranescu – somelier Carbon, Ilinca Gorodenco – somelier Treaz@Nu, Gabriel Baesu – somelier Mamma Mia, Patras Razvan – somelier Pleiada Boutique, Costel Agape – somelier Bolta Rece, Marius Ungureanu – somelier La Castel, George Chicos – somelier independent.

 

Concursul se va desfășura pe echipe ce se vor “bate” pentru a recunoaște în orb 15 vinuri: 5 albe, 5 rosii, 1 spumant, 2 roze și 2 dulci. Vinurile sunt de proveniență din toate zonele țării, în care un soi ( soiuri românești și internaționale) va avea minim 80%, vinuri în care nu există barique în excedent pentru a nu influența autenticitatea inclusiv recunoașterea soiului. Sticlele de vin vor fi deschise într-o sală separată de cea de concurs, de către juriul organizator. Conținutul fiecărei sticle va fi vărsat în decanter, pentru a garanta omogenitatea vinului, fiecare decanter va fi dat către somelierul de serviciu, fapt care garantează că vinul nu poate fi recunoscut după forma sticlei. Echipele trebuie să completeze fișele de degustare menționând pentru fiecare vin în parte următoarele informații: soiul predominant, anul, alcool și  regiunea viticolă.

 

S-au înscris echipe din Romania și Republica Moldova, de la care am aflat cine sunt, de ce s-au înscris și cum s-au pregătit pentru Marea Degustare de la Iași:

 

  1. De ce participați la Marea Degustare de la Iasi?

 

Echipa Antocianii: Din plăcere și pentru o nouă experiență.

 

Echipa TRiosfera: Când a fost dat startul acestui eveniment ~Marea Degustare de la Iași~ am mai avut o încercare de a forma o echipă, însă am primit refuzuri, toți doreau să participe însă cu frica de a se face de rușine refuzau. Însă pentru mine personal această participare a fost o provocare și de aceea până la urmă, am reușit să formăm o echipă. Suntem la prima noastră participare într-un concurs, deci într-un final participand vom avea ocazia de a căpăta experiență, de a cunoste vinurile românesti și în modul acesta vom încuraja și pe alții să creadă în forțele lor, însăși faptul că avem acest curaj de a participa deja suntem învingatori.

 

Echipa Castelanii: Consideram ca marea degustare de la Iași reprezintă o provocare pe plan profesional și reprezintă un prilej bun pentru noi pentru a socializa și împărtăși experiențe cu ceilalți concurenți.

 

Echipa SOMMoldova: Participă la concurs pentru a demonstra că nu trebuie subestimată puterea consistenței și a dorinței arzătoare de a deveni profi.

 

Echipa Tulwein: Participăm fiindcă ne dorim un schimb plăcut de experiență și o evaluare a cunoștințelor dobândite până acum.

 

Echipa Degustător de Iași: Din dorința de cunoaștere și autodepășire, fiind și un bun prilej de a împărtăși pasiunea pentru vin cu degustătorii participanți la acest eveniment veniți din țară.

 

Echipa Fenice Palas Iași: Participăm pentru a susține ideea unui concurs serios în Iași, inima Moldovei.

Echipa DiWinety: Am decis să participăm în Marea Degustare de la Iași, deoarece este o experiență inedită și foarte interesantă, dar și pentru a înțelege la ce nivel sunt competențele și cunoștințele noastre.

 

  1. Cum ați descrie echipa dumneavoastră?

 

Echipa Antocianii: Pasionați și implicați în domeniu.

 

Echipa TRiosfera: Suntem o echipă tânără în acest domeniu, toți am făcut școala de Somelier și câțiva dintre noi au făcut cursurile de perfecționare de degustător expert. Acest eveniment este un motiv bun pentru a ne încerca cunoștințele.

 

Echipa Castelanii: Suntem o echipa tânăra și ambitioasa formată din somelieri si iubitori de vin.

 

Echipa SOMMoldova: Suntem niște tineri ce se „joacă” cu vinul de mici copii. S-a transmis prin gene iubirea către vin… credem

 

Echipa Tulwein: Suntemo echipă formată din membri ce provin din județe diferite, domenii de activitate relativ diferite dar pasionați și specializați pe vinuri.

 

Echipa Degustător de Iași: Am putea spune despre echipa noastră că este precum VINUL, fie el unul tânăr ( Elena Cornelia Focea) sau unul matur (Marius Niculaua sau Daniel Ciubotariu ), totodată zglobiu și plin de întrebări (Victor Larie sau Alexei Popov).

 

Echipa Fenice Palas Iași: Tineri, dinamici, dornici de a ne testa cunoștințele într un concurs, având în componența membri cu o experiență vastă în industria ospitalității.

Echipa DiWinety: Suntem prieteni și chiar am făcut cunoștință în activitățile ce țin de vin, acesta fiind pasiunea noastră, unii din noi chiar producându-l. Acum des ne întâlnim ca să explorăm acest lichid excepțional, în companie veselă. De asemenea am creat un grup care are ca scop dezvoltarea culturii de consum a vinului, prin degustări neobișnuite, de obicei cu vinuri deosebite sau rare – locale, sau cu vinuri internaționale.

  1. Cum v-ați antrenat pentru concurs? Cum credeți că veți identifica într-un pahar de vin soiul, anul regiunea și alcoolul, adică povestea lui?

 

Echipa Antocianii: Prin tehnici ireproșabile. Mai bine spus, prin consum intensiv.

 

Echipa TRiosfera: Cum o vorbă bună se intersectează cu un pahar de vin bun, am făcut între noi o degustare în orb pentru a identifica cel puțin soiul și alcoolul și totodată pentru a antrena memoria. Factorii identificării a fost culoarea, aroma, viscoozitatea vinului. Fiecare membru va veni echipat cu notițe pentru a putea identifica regiunile vitivinicole de pe teritoriul României. Nimic nu este imposibil, trebuie doar să crezi în forțele tale.

 

Echipa Castelanii: Repetiția e mama învățăturii așa că am încercat prin câteva întruniri sa încercam să deslușim tainele vinului și să încercam să ne acomodăm cu câteva soiuri caracteristice și cu gradațiile volumului alcoolic.

 

Echipa SOMMoldova: 2-3 ani de ultra focus si devotament te pot duce cu 10 ani înainte în domeniu. Studiem vinificația și viticultura de 4-7 ani . Zi de zi. Suntem o combinație de vinificatori cu sommelieri.

 

Echipa Tulwein: Nu ne-am antrenat în mod special pentru acest concurs. Credem că vom identifica cât mai multe soiuri datorită experienței dobândite în timp.

 

Echipa Degustător de Iași: Am putea spune ca antrenamentele sunt periodice date de intalnirile pe care le avem in cadrul grupului de iubitori de vin DEGUSTATOR DE IASI. Grup care isi propune promovarea si descoperirea vinurilor atat locale cat si international, avand totodata si un rol educativ in tot ceea ce inseamna vinul.

 

Echipa Fenice Palas Iași: Pregătirea constantă, respectul pentru fiecare părere, munca în echipă și voia bună ce decurge dintr-o testare a abilităților individuale.

Echipa DiWinety: Pasiunea noastră – este vinul, cum am menționat mai sus. Noi demult avem așa o „distracție”, degustări în orb, cu scopul de a ghici caracteristicile vinului, sau cu scopul de a compara vinurile obiectiv. Deci, în concluzie putem spune că noi ne pregăteam de acest concurs de mai demult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here