Amendă colosală pentru muncă la negru la o firmă de transport internațional

Royal  Stefany Trans SRL Iași, o cunoscută firmă de transport persoane și colete, ce efectuează curse regulate tur-retur, atât în țară, dar în special cu destinația Norvegia, a intrat în vizorul ITM pentru activități fără forme legale de angajare și muncă la negru. În urma unui control, inspectorii de muncă i-au administrat patronului o amendă severă în valoare de 20.000 de lei. “Este inadmisibil ce s-a întâmplat. E vorba de un mecanic, prieten bun de-al meu, care, în timpul său liber se ocupa de repararea unui autoturism. M-au sancționat pentru că acesta era îmbrăcat în salopetă și au crezut că este angajatul meu. Un control abuziv și nelegal”, s-a plîns Ștefan Vlăduț Paraschiv, unul dintre administratorii Royal.

Patronii unei firme ieșene de transport internațional au simțit pe propria lor piele ce înseamnă să fii “călcat” de inspectorii de muncă ai ITM, la primele ore ale dimineții. În urma unui control inopinat efectuat în ziua de 27 septembrie 2018, controlorii Luiza Bulgaru și Dan Lucian Bălan, inspectori în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, au dispus sancționarea drastică a firmei Royal Stefany Trans, pentru activități de muncă fără forme legale de angajare. Amenda aplicată a fost una pe măsură orientată spre maximul prevăzut de lege: 20.000 de lei. Conform celor stipulate în procesul-verbal de contravenție, inspectorii au găsit  într-un garaj, un muncitor care presta diferite activități, fără a avea contract individual de muncă. La data respectivă, controlorii au reținut că, într-un garaj, un anume Andrei Iulian Vasiliu, mecanic de profesie, se ocupa de reparația unui  autoturism. Îmbrăcat în haine de lucru, muncitorul a fost verificat de controlori, moment în care s-a descoperit că acesta nu are nici un document legal de angajare. Evenimentul s-a petrecut într-o locație de pe B-dul Chimiei 14, însă patronii firmei de transport au negat vehement că garajul le-ar aparține de drept. La câteva zile de la incident, ITM a notificat SC Royal Trans SRL că este bună de plată deoarece a încălcat Codul Muncii și nu a respectat prevederi stipulate în Legea 53/2003.

“Muncitorul era un prieten care mă ajuta să repar un autoturism” 

De cealaltă parte a baricadei, nemulțumiți de sanțiunea primită, administratorii societății de transport internațional s-au adresat magistraților. Într-o plângere înaintată Judecătoriei Iași, Ștefan Vlăduț Paraschiv, unul dintre patroni, a respins vehement concluziile celor doi inspectori de muncă și a solicitat anularea amenzii. Pentru a avea câștig de cauză în instanță, bărbatul și-a angajat și un apărător, în persoana lui Mihai Ciobanu Condac. Susținerile lui Paraschiv, reprezentat la proces de avocatul Condac, sunt când directe, când subtile dar și foarte amuzante. “Inspectorii ne-au amendat pentru că dl. Vasiliu era îmbrăcat cu salopetă de lucru. Dar cum era să fie îmbrăcat. Ei au crezut că este angajatul meu însă nu este așa. Acest om este mecanic, el lucrează în Germania și la data respectivă era venit în țară în concediu. În baza relațiilor noastre de prietenie, acesta a trecut pe mine și   s-a oferit să mă ajute să repar motorul unui autoturism. L-am solicitat știut fiind faptul că are o adevărată pasiune pentru mecanică. Cât despre garajul în care a venit echipa ITM, această locație nu aparține firmei Royal”, a explicat Paraschiv. Administratorul firmei de transport a mai arătat că verificările ITM au fost ilegale.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here