Marea de gunoaie de la Podu Iloaiei. Primarul a închis târgul orașului și l-a transformat în depozit ilegal de deșeuri

Dezastru ecologic în Podu Iloaiei de pe urma unui proiect derulat cu fonduri europene. Deșeurile rezultate de la lucrările de reabilitare energetică a mai multor blocuri au fost depozitate pe un teren public pe care funcționa iarmarocului din localitate. Primăria condusă de liberalul Ioan Alexa, dar și firma care realizează lucrările, aveau obligația să încheie un contract cu un operator de salubritate autorizat pentru preluarea și transportarea acestor deșeuri în condiții de siguranță. Primăria a preferat însă soluția ilegală: abandonarea deșeurilor pe un teren pe care anterior funcționa târgul orașului.

Combinație de zile mari pe spatele locuitorilor din orașul Podu Iloaiei. Un proiect cu fonduri europene derulat de Primăria orașului Podu Iloaiei, condusă de liberalul Ioan Alexa, a fost transformat într-o bătaie de joc pentru locuitorii orașului. În urmă cu câteva luni, Primăria din Podu Iloaiei a demarat un proiect privind reabilitarea energetică a zece blocuri, investiție de 42 milioane lei (peste 8 milioane de euro). Investiția prevede renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale nr. 6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 17, 18 și 22 din orașul Podu Iloaiei. Licitația a fost adjudecată în decembrie 2023 firmei Daroconstruct SRL Iași, societate controlată de afaceristul Giani Canschi. Firma lui Canschi nu a avut contracandidat la procedura derulată de Primăria Podu Iloaiei. Societatea a depus ofertă împreună cu doi subcontractanți, Edualiv Serv SRL din Vaslui și General Tehnic SRL din Iași. Asta cel puțin în acte, pentru că de proiect s-au mai implicat și firme din Podu Iloaiei și din Bacău care nu au fost declarate în ofeta oficială prezentată în cadrul procedurii.

Iarmarocul transformat în loc pentru deșeuri

Iarmarocul din oraș, un teren din domeniul public, a fost transformat în depozit de materiale de construcții, culmea, tocmai de la un proiect derulat tot de primărie cu fonduri europene. De câteva săptămâni, de când a început reabilitarea energetică a blocurilor din oraș, deșeurile dezmembrate de la blocuri au fost lăsate într-o zonă intens circulată, chiar în curtea iarmarocului din localitate. Saci întregi cu resturi provenite de la tencuiala blocurilor și altele, toate au fost depozitate pe locul iarmarocului din oraș, cu acceptul primarului Ioan Alexa.

Iarmarocul oferit firmei care reabilitează blocurile ca loc de depozitare

Primarul Alexa a închis iarmarocul din oraș și a permis depozitarea fără probleme a deșeurilor provenite de la blocurile reabilitate pe banii europeni luați chiar de primărie. Mai departe, nici constructorul și nici primăria nu au căutat să scape de moloz pentru că ar trebui să plătească pentru fiecare metru cub de deșeu provenit din materialele de construcții pentru transportarea acestuia . Aceste deșeuri nu pot fi ridicate de operatorul Girexim Universal, cu care are contract primăria, deoarece nu pot fi reciclate. Din anveloparea blocurilor rezultă deșeuri precum vată minerală și polistiren și trebuie un contract cu o firmă specializată. Surse din primărie arată că nimeni nu va ridica aceste deșeuri și că nu există nici un contract, asta deși se poate încheia unul cu o firmă specializată. Pe piață, tarifele sunt de peste 100 lei pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor generate de activități de construcții și/sau desființări, reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară, la mijloc fiind vorba de persoanele juridice.

Profit major al firmelor care nu au scăpat de deșeuri

Doar că cei care se ocupă de lucrările de la Podu Iloaiei nu doar că nu au cerut transportarea deșeurilor în siguranță, ci s-au descotorosit de ele chiar într-o zonă frecventată. Asta a făcut ca societatea ce anvelopează blocurile să rămână și cu banii în conturi, fără să plătească pentru a transporta acele deșeuri în altă parte, sumele fiind de ordinul zecilor de mii lei. Cum e vorba de materiale toxice, care nu pot fi reciclate și care trebuie transportate în condiții speciale, nimeni de la Podu Iloaiei nu s-a complicat.

Nu au fost respectate normele europene

Indicaţiile de colectare separată a deşeurilor, alături de reguli, sunt prevăzute in Legea nr. 17/2023 pentru aprobarea OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor. Primăria trebuie să monitorizeze depozitarea și colectarea deșeurilor, tocmai pentru a se asigura că societatea care se ocupă de o lucrare publică respectă legea. La Podu Iloaiei, primarul a închis ochii și chiar a blocat activitatea iarmarocului și nici nu a căutat să scape de acele deșuri.

Bani publici pentru același proiect către un coleg de partid

Primăria Podu Iloaiei a plătit fonduri publice pentru a promova același proiect de reabilitare a blocurilor către firma unui coleg de partid cu primarul liberal. La începutul lunii aprilie 2024, Primăria Podu Iloaiei, condusă de liberalul Ioan Alexa, a bătut palma cu Moldavian Advertising SRL, controlată de Marius Andrei Rîpanu, consilier local PNL Iași, pentru 12.000 lei în contul livrării unui panou informativ privind reabilitarea energetică a zece blocuri din oraș. Culmea, firma nu a livrat deloc acele panouri până zilele trecute, asta deși proiectul a fost demarat de săptămâni bune.

Vlad ROTARU

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here