” Manglela merge mai departe „

despre nesfîrșitul shit al balegii unioniste cu franjuri și clopoței

 

Aţi văzut care a fost finalul măreţei caravane a celor trei autobuze tricolore ale Primăriei Iași, care au însoţit marele marş unionist dinspre Romînia spre malul stîng al Prutului ? Mai întîi, în presă au apărut informaţii despre scandaluri, beţii şi debandadă. Apoi, după preumblarea bălțată a protagoniștilor tricolori prin teritoriul din dreapta Prutului, la Chișinău ne-a fost prezentat un nou episod din serialul mîței patriotice cu zurgălăi, care prinde doar milioane de la buget și voturi pentru cine trebuie – Circul ” George Simion & Co ” prezintă : aftobuze tricolore prigonite și unioniști agresați !
George Simion e unionistul de serviciu, cu figură de băiat simplu şi sprijin de la alt fel de ” băieţi „. Cei cu ochi bleu şi minte kaki.  Iar povestea cu marşul unionist şi autobuzele tricolore e doar un episod din vechiul serial ,, Treceți, bortalioane rrrromîne, cîrnații ! ,, . Un episod nou cu scheme vechi, în care ni se livrează iar, de fapt, doar iluzionism cu scamatorii de bîlci, din care parșivii cîștigă și prostimea spectatoare & plătitoare pierde : patriotul G. Simion și șefii lui de la Bucureşti mai bifează un eveniment patriotico-unionist cu bani de la buget ( deci finanțarea merge mai departe ), iar oligarhul Plahotniuc, stăpînul Basarabiei, şi trupa lui, Partidul Democrat, mai rup niște voturi moldoveniste din Basarabia, arătînd că nu-i lasă ii pi rumîni s’ facă ci vor în Kiș”nău.

În rest, în afară de bani aruncaţi şi iluzii manevrate jegos, mare lucru nu se întîmplă. Cum nu prea s-a întîmplat nici în ultimii 28 de ani. Imaginea Romîniei în fosta republică sovietică moldovenească nu e teribil de grozavă, mai ales dacă luăm în calcul sutele de milioane cheltuite pentru asta, la vedere sau pe sub masă. Rusia e în continuare stăpînă pe o mare parte a economiei Republicii Moldova, inclusiv domeniile strategice. Şi, ceea ce e mult mai important şi mai grav, Moscova e stăpînă pe o mare parte a minţilor din Basarabia. Deşi are în dulap scheletele unei ocupaţii agresive şi alienante, de 150 de ani. Şi scheletele fizice a zeci de mii de basarabeni.

Vi se pare că, după 28 de ani de leorbăială unionistă, există un progres serios, indubitabil, general, produs de acţiuni strategice ale statului romîn, nu de cursul istoriei contemporane ? Credeţi cumva că graniţa de Est a Romîniei e cu mult mai sigură acum decît în vremea măreţei Uniuni Sovietice ? Sînt basarabenii, acum, altfel decît în voia soartei, ca o mică minge de gumă care se rostogoleşte, năucă, între Est şi Vest ?

Dacă aveţi astfel de iluzii, vă urez vizionare plăcută a acestei telenovele pentru proşti, regizate de nişte lefegii ticăloşi. Şi nu uitaţi să vă plătiţi impozitele la timp ! Ca să aibă unioniștii bugetofagi din ce trăi și prospera.

Koneț filma.

Biblio-filmografie

– mangleală : https://dexonline.ro/definitie/mangleal%C4%83

– ,, Angela merge mai departe ,,  : https://ro.wikipedia.org/wiki/Angela_merge_mai_departe

– Mandela : https://ro.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here