Maia Sandu, marionetoci’kă prezidențială de Chișinău, sau „Cum arată viitorul luminos al Republicii Moldova”

despre un tăiș de plastic aurit și aiurit, care vrea să opereze rana basarabeană deschisă , ex-sovietică și ex-romîneză

 

Precizare preliminară pentru oile nioritice căpiate, progresiste și pro-europene de pe ambele maluri ale Prutului : desigur, Maia Sandu, noua președintă a Republicii Moldova, e o persoană mult mai decentă decît cvasi-suinul mancurt, putinist și trădător Igor Dodon, ori decît fostul mafiot-șef Vladimir Plahotniuc. Sau decît cel care a inventat-o pe Maia Sandu în politica din Basarabia ex-sovietică – fostul ei coleg de partid și guvern, premierul și pușcăriașul Vladimir Filat. ” Al vostru , Vlad ” , pour les connaisseurs.

Numai că această diferențiere aritmetică nu înseamnă, automat, și o soluție matematică. În traducere liberă : o unsoare pentru reumatism nu vindecă, oricît ne-am iluziona, tuberculoza osoasă. Pardon, dacă sînteți progresiști de asfalt : unguent, ” unsoare ” e mult prea perimat. Mai exact : rana basarabeană, deschisă de peste 200 de ani și cangrenizată demult, nu poate fi tămăduită / închisă de o asistentă medical-administrativă improvizată, adică un fel de măicuță Tereza alfabetizată politic la școala profesională / tehnikumul de neo-mini-Mesia contemporani.

Dacă deja vă dau în clocot bulbucii patriotici și spumele euro-atlantice, iată, look, voilà, bitte, un ultim simptom apărut pe pielea prezidențial-catifelată a Măicuței Domnului de la Chișinău. Doar unul din multele simptome care ar fi putut deschide ochii, demult, celor care au din nou iluzii mesianice, uitînd că Sfînta Învingătoare a Semi-Balaurului Kremlinoid Dodon era, acum vreun an și ceva, cu triplă binecuvîntare publică ( ruso-germano-americană ), tovarășă oficială de alianță cu dușmanul pro-moscovit din foarte recentul decembrie 2020.

Iată faptele : zilele trecute, pe un canal oficial de comunicare publică al pro-europenei și patrioatei prezidente Maia-prea-curata-și-nevinovata, au apărut, timp de cîteva zile, doar texte în limba rusă. Și abia după ce niște naivi s-au indignat a apărut și … astaaa, cum îi zice … limba moldovenească. Sau română, cum îi mai zic unii. Pardon, dacă acest cuvînt vă sună fașîst.

Dacă cineva ar zice că prezidenta Maia e un pic idioată sau mankurtă, avînd subalterni așa de idioți sau mankurți, evident că patrioții pro-europeni din R. Moldova ar face automat spume & bulbuci la gură și ar zice că asta e o părere plătită de Putin, Plahotniuc sau Kim Jong Iopt. Evident, alienarea națională a  basarabenilor, prin rusificare sălbatică, e doar o invenție sau o exagerare a fasciștilor rumîni.Iar sufocarea limbii române în Basarabia rusificată e o ficțiune rău-voitoare. Doar nu vă îndoiți de asta, nu … ? Numai naționaliștii primitivi și extremiștii cred că nu e normal ca limba rusă să fie a doua limbă oficială în Republica Moldova, adică într-un stat în care cetățenii de etnie rusă sînt în jur de 5 %.

Desigur, mizeria emisă implicit de prezidenta Maia Sandu e absolut ok și nu e, deloc, o ușurare, tot implicită, pe mormintele fizice și simbolice ale cîtorva milioane de basarabeni, mutilați psihologic sau omorîți fizic de Matușka Rusia Kremlinskaia. Doar n-a murit nimeni de la lipsa limbii ăleia, moldovenești, ce naiba … Așa cum n-a murit nici după ce prim-ministra Maia Sandu, la Comrat, alături de kremlinofila bășkăneasă a Găgăuziei, le vorbea găgăuzilor , de la tribuna oficială, în limba rusă. Deși limba maternă a găgăuzilor din R. Moldova pare a fi, totuși, găgăuza.
Tak i jîviom.
Maladeț, Maici’ka.
Tak derjati’ !
Ș-apoi milioanele ‘celea di basarabeni rusificați cu forța îs moarte, noi trebu’ s’ ni uităm spre viitor, nnnaaa’, nu spre trecut, ca niște retrograzi.
Vperiod, Maia & Co !
Nu vă împiedicați de niște morminte inutile, de niște oase din care nu poți face supă, ori de niște milioane de mutilați încă vii.
Maia și un mîl tungus
Libertate au adus !

Evident, asemenea păreri sînt doar exagerări naționaliste, revizioniste ș.a.m.d. Iar dacă ministrul de externe al prim-ministrei Maia Sandu declara, în 2019,  că în Republica Moldova a avut loc, în 1992, un război civil, nu o agresiune militară a Rusiei … asta ar trebui să fie, desigur, un adevăr incontestabil, nu o mizerie de cea mai joasă speță. Fiindcă ministrul de externe al guvernului Maia Sandu era ( cum altfel … ) euro-atlantist, cu școli și funcții înalte în Europa de Vest, nu la Moscova.

Nu vă mai spun, fiindcă mi-e greață, ce atitudine a avut Maia Sandu în 2014, atunci cînd guvernul în care era ministreasă a încălcat legea, furîndu-i practic Premiul Național al Republicii Moldova lui Paul Goma, cel mai mare militant contra dictaturii lui Ceaușescu și cel mai mare basarabean al ultimului.secol. Dar cum să priceapă o păpușică politică , cum e Maia Sandu, ce monument viu era Paul Goma ? Nu poate înțelege o vraghie mentală de ce bătrînul și marele scriitor & militant anti-comunist, alungat în străinătate de Ceaușescu și vînat apoi de două echipe de ucigași ai statului dictatorial, a vrut să se întoarcă în Basarabia lui, după  zeci de ani în exil, ca să moară acasă …

Eeei, da’ lăsați, nu vă trivojîț’, o fost la Chiș’nău domnu’ prezident Iohanus, cel cu ” două popoare ” ( romîn și moldovenesc ), ș-o rezolvat iel tăt ci trebu’ cu doamna prezidentă Maia. Ca între marionete de plastic vopsit. Marionete de-alea bune, cu piese occidentale, nu rusești. În fine, oricum nu contează. Bine măcar c-a murit demult Constantin Stere. Ca să nu mai vadă toate mizeriile astea. Nu, nu era neam cu Stere Gulea, că Gulea e aromîn, machidon, iar Stere era basarabean. Și uriaș. Ca și Goma. Da’ nu contează, amîndoi îs morți, la fel ca niște milioane de basarabeni sufocați, mental sau fizic, de Kremlinul țaristo-sovietic. Deci prezidenta Maia Sandu și colegul ei Iohanus pot sta liniștiți : ăia îs morți, ăștia vii îs ca și morți. Puteți face deci un talciok frumușăl și peste unii, și peste ceilalți. Cu garnitură tricoloră, kaneșna.

Să intonăm, deci, noul imn al romînității estice : davai ceas, davai palton, ia un creier de carton ! Da zdravstvuiet !

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here